czwartek, 24 lipca 2014

Jak zrobić bardzo dobrą marchewkę z groszkiem

Już dawno nie jadłam tak dobrze doprawionej, zasmażanej marchewki z groszkiem jak wczoraj.  Równowaga smaków zachowana była perfekcyjnie. Sekretny składnik nadający wyrazistości daniu - szczypta startej gałki muszkatołowej i pieprzu. Do tego trochę soku z cytryny i odrobina startej skórki. Plus naturalna słodycz marchewkowa. Specjał od Dagmary - przemiłej gospodyni naszego wakacyjnego miejsca. Całkowicie inna rzecz, niż ta znana ze stołówek i przedszkola, podawana w obecności twardego jak granat kotleta mielonego. Niektórzy zupełnie nie lubią. Ale ta jest naprawdę baaaardzo dobra. Najlepiej użyć świeżego lub mrożonego groszku lub gotowej mrożonki marchewkowo - groszkowej. Ostatecznie może być groszek z puszki, z braku laku, wsypany po ugotowaniu marchewki. Ostatecznie:) 




składniki ( na dwie porcje) : 

-  rozmrożone opakowanie "marchewka z groszkiem" lub ok. 4-5 pokrojonych w kostkę marchewek i ok. 250 - 300 g groszku
- łyżka masła
- łyżka mąki
- spora szczypta pieprzu
- spora szczypta gałki muszkatołowej
-  łyżeczka, dwie soku z cytryny
- sól
- odrobina startej skórki z niewoskowanej, sparzonej cytryny

Marchewkę z groszkiem zalać niewielką ilością wody, do ok. 1/4 wysokości warzyw, osolić. Przykryć pokrywką, zagotować, przestawić na najmniejszy palnik i zmniejszyć ogień do minimum. Dusić pod przykryciem, aż warzywa będą całkiem miękkie, ale nie rozpadnięte. Zwykle zajmuje to kilka minut, czasem groszek z mrożonki bywa uparty, wtedy nieco dłużej. Podczas duszenia zaglądamy od czasu do czasu, czy nie trzeba dolać nieco wody, bo odparowała zbyt szybko lub przeciwnie, podnieść pokrywkę by jej nadmiar odparował. 1/4 płynu w całości dania jest ok. Na patelni rozgrzać masło, wsypać mąkę. Zasmażać chwilkę, ale tylko do porządnego wmieszania mąki, niech się nie rumieni. Wlać do rondelka z warzywami. Kiedy się śpieszymy, można mąkę rozsypać po powierzchni, wymieszać i osobno dodać masło. Dodać gałkę, pieprz, sok z cytryny, skórkę i sprawdzić, czy nie trzeba całości dosolić lub dodać szczypty cukru, jeśli marchewka mało słodka.


Mówię Wam - niebo na talerzu:) 

16 komentarzy :

  1. przez lata miałam awersje do tego dania ostatnio mąż mnie przekonał bo bardzo mu ono smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zawsze lubiłam, i nadal lubię! w sumie - to jeden z smaków dzieciństwa do którego chętnie się powraca :) koniecznie spróbuję z tymi przyprawami!

    OdpowiedzUsuń
  3. zamiast zasmażki można do marchewki wrzucić drobno pokrojonego ziemniaka, który przy gotowaniu się rozpadnie i ładnie zagęści marchewkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Danie od zawsze przeze mnie lubione. Przetestowałam tę wersję i powiem, iż gałka, cytryna...-rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  5. Moim zdaniem ta gałka popsuła smak :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można mąkę wysypać na groszek z marchewką i mieszać do uzyskania odpowiedniej gęstości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niektórzy tak robią. Mnie wychodzą wtedy grudki.

      Usuń
  7. Witam. Zrobiłam dziś marchewkę z groszkiem z Pani przypisu, wyszło przepyszne. Mogę jeść, jeść i jeść bez opamiętania :) super! Gorąco polecam ten przepis, wyśmienity! Pozdrawiam Karolina.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, pozdrawiam:)

      Usuń
  8. Zamiast wody polecam dodać bulionu (nawet rosołu ze wczoraj) podkręci smak

    OdpowiedzUsuń
  9. Super przepis, takiego smaku szukałam :) Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zaje...fajny wyszedł ! Dzięki za przepis ! Niezdecydowanym - polecam !

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziewczyny, ale z zasmażką to średniowiecze! Można ze 2 łyżki marchewki z groszkiem zmiksować i tym zagęścić całość.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */