niedziela, 20 lipca 2014

Owsianka ze śliwkami

Jest rewelacyjna. Pyszna nieziemsko. Ambrozja smaku. Na śniadanie, albo na deser. Kapitalna, oderwać się nie mogłam. Jedzący zwykłe płatki - gotowce na mleku - halo! To jest o niebo lepsze i zdrowsze, spróbujcie koniecznie!






składniki (na dwie porcje) : 

- 6 łyżek płatków owsianych
- szklanka wody lub mleka 
- 6 śliwek
- łyżka (mniej lub więcej) cukru lub miodu/ ksylitolu
- łyżka posiekanych orzechów laskowych lub włoskich

Płatki wsypać do rondelka, zalać wodą lub mlekiem, dodać posiekane orzechy, osłodzić ok. 2 łyżeczkami cukru, gotować ok. 5- 6 minut mieszając. Odstawić na chwilę, owsianka jeszcze trochę napęcznieje. Jeśli za gęsta- dodać nieco wody lub mleka. Do innego rondelka wsypać cukier, podgrzewać ok. minuty na dużym ogniu, wrzucić przekrojone na połówki śliwki i gotować chwilę, aż lekko zmiękną i puszczą sok. Wyłożyć połowę śliwek na dno kieliszka lub salaterki, warstwę owsianki i resztę śliwek, posypać posiekanymi orzechami. 

 


   Mówię Wam - niebo na talerzu:)

9 komentarzy :

  1. Fajny blog, piszesz bardzo ciekawie. :)

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, zdrowe i jak pięknie się prezentuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękulski za mile słowa:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie ujęte na zdjęciu smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ten deser to hit tego lata w naszej kuchni... córka się zajada owsianką:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o, to bardzo dobrze, niektórych trudno przekonać:)

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */