czwartek, 31 lipca 2014

Sałatka z kapusty pekińskiej. Łatwa surówka do obiadu

Prosto, bez komplikacji i specjalnych wygibasów. Bez wyszukanych przypraw i wieloetapowych przygotowań. Łatwe rozwiązanie na letni czas, kiedy się nie chce szukać filozofii i głębszych sensów. Ogórek, bo zwykle w domu jest i kapusta pekińska, bo ekonomicznie i chrupiąco. Do niej same ziemniaki, kasza albo samo mięso albo jedno i drugie, jeśli mamy ochotę.



składniki: 

- połowa główki kapusty pekińskiej
- duży ogórek

na sos: 

- pół małego kubka jogurtu naturalnego
- łyżka majonezu
- ew. łyżka słodkiej śmietanki 
- dwie i pół łyżeczki musztardy francuskiej
- sól, pieprz do smaku

Kapustę dość drobno poszatkować, ogórka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Składniki sosu wymieszać i wlać do sałatki.


Mówię Wam - niebo na talerzu:)

8 komentarzy :

  1. Kiedy byłam mała moja mama bardzo często taką robiła :)) Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak ! Kupiłaś mnie! I... właśnie uświadomiłam sobie jaka jestem głodna ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. dołożyć pomidora lub paprykę i gotowe... <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda, ale od kiedy mój zaprzyjaźniony rolnik powiedział mi, że kapusta pekińska aby urosnąć potrzebuje mnóstwo chemii to przestałam po nią sięgać. Śmieje się gdy mówię o zdrowym gotowaniu na parze, bo sam wylewa pierwszą wodę po gotowaniu kalafiora i brokuła i gotuje ponownie, by pozbyć się resztek po opryskach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też o tym czytałam i sięgam nieczęsto. Wielkie buraki, marchew i selery pewnie też są naładowane chemią straszliwie. Kupuję (jak się da) w wydających się lepszymi źródłach, ale pewności nie mam. Takie czasy:)

      Usuń
  5. Bez przesady. Warzywa czasem muszą zawierać chemię. Ale tak czy inaczej to są zdrowe.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */