niedziela, 27 lipca 2014

Surówka z kalafiora i papryki

Kalafiora w sałatce spróbowałam sześć lat temu. Wcześniej wydawało mi się, że surowy kalafior jest przynajmniej tak niejadalny jak surowe ziemniaki. A tu nic bardziej mylnego. Wystarczy dość drobno posiekać mu różyczki, dodać nieco przypraw dla wyrazistości. Sałatka z przepisu Dagmary zniknęła ze stołu w mgnieniu oka.





składniki: 

- mały kalafior lub pół dużego
- duża, czerwona papryka
- dwa kiszone lub konserwowe ogórki
- dwie, trzy łyżki kukurydzy
- dwie duże łyżki siekanej pietruszki
- sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
- dwie łyżki majonezu wymieszane z dwiema łyżkami jogurtu
- dwa duże ząbki czosnku

Odciąć różyczki kalafiora, podzielić lub pociąć na małe kawałki, mniej więcej wielkości zielonego groszku. Paprykę i ogórka pokroić w kostkę. Majonez wymieszać z jogurtem, przyprawami i przeciśniętymi przez praskę lub bardzo drobno posiekanymi ząbkami czosnku. Wymieszać w misce wszystkie składniki.

p.s. niebieskie, jadalne kwiatki na zdjęciu to hyzop. Dagmara też dodaje je do sałatki. O hyzopie same dobre rzeczy można przeczytać tu.


Mówię Wam - niebo na talerzu:)

4 komentarze :

  1. Jakie urocze naczynka! Taka sałatka z pewnością by mi posmakowała;)

    OdpowiedzUsuń
  2. haha.. ja właśnie próbuje u siebie pokonać to przeświadczenie, że surowy to niejadalny.. :D
    wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Naczynka piękne:) a sałatka super,choć przyznaję,że surowy kalafior jakoś mnie narazie nie przekonuje,pewnie gdybym ją robiła,to lekko podgotuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam surowego kalafiora a jeszcze bardziej tę sałatkę! Świetny przepis, super na każdą okazję. Pietruszka idealnie pasuje i nadaje fantastyczny smak

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */