piątek, 18 lipca 2014

Szybkie ciasteczka owsiane z czekoladą

Chrupiące, zdrowe i banalnie łatwe, do przygotowania w pięć minut. Składniki należy wrzucić do miski i zmieszać. Przyjaciółka, na przyjęcie której ciastka przygotowałam, wcinała jedno za drugim, a sięgając po kolejne mówiła, że to już ostatnie. Jak ja kocham takie sytuacje:) Oprócz płatków owsianych i czekolady, ciasteczka zawierają mnóstwo zdrowych ziaren: siemię lniane, orzechy, słonecznik i nieco sezamu. I dwie garście suszonej żurawiny dla smaku i koloru. Gdyby ciastka zasmakowały dzieciom - piec je należy obowiązkowo, jak najczęściej. Dostarczają tylu dobrych składników, a wymagają bardzo małego nakładu pracy. Bardzo namawiam:) 



składniki: 

- półtorej szklanki płatków owsianych
- półtorej szklanki mąki (pszennej lub jaglanej )
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- nieco więcej niż pół szklanki cukru (lub ksylitolu czy innego słodzidła)
- dwa jajka
- pół kostki stopionego masła lub pół szklanki oleju
- pół tabliczki białej i pół tabliczki mlecznej/gorzkiej czekolady
- 3/4 szklanki szklanki ulubionych ziaren: słonecznik, siekane orzechy, siemię lniane, sezam itp. 
- dwie garście suszonej żurawiny
- szklanka - półtorej zimnej wody

Piekarnik ustawić na 160 stopni. Duże blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. 
Czekoladę pokruszyć lub posiekać na małe, 0,5 cm- 1 cm kawałki. Wszystkie składniki włożyć do dużej miski i wymieszać dużą łyżką. Wody wlać tyle, by masę łatwo można było mieszać, nie powinna być bardzo lejąca, raczej gęsta, Porcje ciasta wielkości dużego , włoskiego orzecha wykładać łyżką lub małą miarką porcjującą na blaszki, w odstępach 2-3 cm, ciastka nieco się rozleją. Piec ok. 12 -17 minut, do zrumienienia. Z termoobiegiem, jeśli dwie, trzy blaszki na raz, bez - każdą blaszkę pojedynczo. Ciastka po upieczeniu mogą być lekko miękkie, twardnieją podczas stygnięcia.        


 Mówię Wam - niebo na talerzu:)

17 komentarzy :

  1. znam i kocham :)
    zdrowe, z odrobiną słodkości.. idealne na piknik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wyglądają i piękna puszka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. apetyczne, mniam;-)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja łapka sama się wyciąga po te pyszne ciasteczka, choć zapewne nie ostał się ani jeden okruszek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszło mi 28 ciastek, u mnie z dodatkiem jagód goji zamiast żurawiny i w całości z gorzkiej czekolady, do tego jak zwykle poknociłam i wyszły większe i bardziej "puchate" niż tutaj, inaczej pewnie byłoby więcej z tylu składników, w każdym razie wszystkie rozeszły się w jeden dzień, pychota, na pewno zrobię ponownie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmm, ciacha pierwsza klasa, super :D

    OdpowiedzUsuń
  7. A czym moge zastapic jajko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łyżką zmielonego siemienia lnianego zalanego dwiema, trzema łyżkami wrzątku.

      Usuń
  8. Właśnie zrobiłam, zapomniałam dodać jajek ;), ale też wyszły dobre, chociaż na mój gust za mało słodkie, więcej cukru spróbuję następnym razem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziś zrobiłem te ciastka, lecz trochę zmodyfikowałem i wyszły genialnie, trochę za mocno kruche, na krawędziach rozpadają się (tutaj trochę chyba więcej oleju lub jajek), ale w smaku są niesamowite.

    Modyfikacje:nie dodałem sody, dodałem 100g wiórków kokosowych, 2 łyżeczki siemienia lnianego, dwie łyżeczki aromatu waniliowego, 2 łyżeczki kakao (chyba przez to kakao takie kruche), dwie łyżeczki startej skórki cytrynowej. Reszta bez zmian

    Ogólnie kolejny Twój przepis wyszedł mi świetnie, dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  10. Pierwsza blaszka znika w zastraszającym tempie. Druga się piecze... Pyszne i zdowe. I w końcu dzieciaki wcinają ze smakiem płatki owsiane.
    Małe modyfikacje, gdyż zabrakło mi sody i żurawniny. Zamiast niej wrzucilam pól malego sloiczka wisienek.
    Nastepnym razem spróbuje z czekoladą gorzką.
    Pokłony za przepis. Na pewno często będą gościć na naszym stole.

    OdpowiedzUsuń
  11. mmmmmmm pyszne nie mialam czekolady ale nastepnym razem dodam, fantastyczny przepis

    OdpowiedzUsuń
  12. przepis FANTASTYCZNY i godny polecenia

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */