sobota, 26 lipca 2014

Zupa węgierska

Można nawrzucać do niej tę całą kolorową obfitość z letnich straganów, choć najważniejsze są kolorowe papryki. Smakuje nieco inaczej niż lecso (tutaj przepis). Można ugotować ją z dodatkiem ziemniaków, ryżu albo makaronu lub w wersji lżejszej - w ogóle bez tych dodatków.
Przepis na wakacyjną zupę Dagmary z Rancha Konik, za zgodą gospodyni - podaję:)




składniki: 
na wywar:

- ok. 40 dkg kości wieprzowych lub wołowych lub drobiu
- 2-3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera i pora
- 2-3 kulki ziela angielskiego, dwa listki laurowe
- sól 

- ok. 30 dkg niezbyt tłustej, dobrej gatunkowo kiełbasy
- dwie czerwone papryki
- jedna papryka zielona
- dwie, trzy cebule
- kilka ziemniaków (4-5 dużych)  
- dwie łyżeczki słodkiej, zmielonej papryki
- 1/4 lub więcej zmielonego chilli
- łyżeczka oregano
- kilka łyżeczek kwaśnej śmietany

Kości lub mięso zalać zimną wodą, dodać listki laurowe i ziele, obrane warzywa, osolić i gotować ok. godzinę. Kiełbasę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię, podsmażyć. jeśli bardzo chuda- dodać trochę tłuszczu. Posypać mieloną słodka i ostrą papryką. Cebulę i świeże papryki (pozbawione gniazd nasiennych) pokroić w kostkę i dorzucić do patelni. Smażyć, aż cebula lekko się zeszkli. Z wywaru wyjąć warzywa i mięso. Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do wywaru razem z podsmażoną kiełbasą, paprykami i cebulą. Jeśli do zupy dodajemy makaron lub ryż, gotujemy go osobno. Należy sprawdzić, czy zupa jest wystarczająco słona i ostra, ewentualnie dodać więcej przypraw. Każdą porcje zupy na talerzu udekorować kleksem z łyżeczki śmietany.


 Mówię Wam - niebo na talerzu :)

9 komentarzy :

  1. Pięknie się prezentuje; )

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham takie zupy! piekne naczynko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmmm.... takie pyszności tu pokazujesz a ja jeszcze przed śniadaniem.... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. byłam na Węgrzech, miałam okazję ją jeść i jest boska.. :)
    A próbowałaś pyrkolt?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie próbowałam, muszę poszukać co to takiego:)

      Usuń
  5. pysznie:) uwielbiam zupki, zwłaszcza tak apetycznie wyglądające :)

    OdpowiedzUsuń
  6. sorki a ile ziemniakow moge dodac?

    OdpowiedzUsuń
  7. hmmm ,no tak ,jak sie nie czyta dokladnie tego, co nam sie podaje jak na talerzu,to i potem zadajemy glupie pytania....ojjjj....nata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic się nie przejmuj, mam bardzo podobnie:)

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */