czwartek, 3 lipca 2014

Zupa z kurek

Aby wydobyć to co najlepsze z kurek, trzeba je podsmażyć na niewielkiej ilości masła. A przedtem bardzo dobrze wypłukać kilka razy w zimnej wodzie, uważnie oglądając grzyby z każdej strony, bo nie ma nic gorszego, niż chrzęszczący w zębach piasek. Zupa jest delikatna i aromatyczna, smaczna bardzo, w sezonie i poza nim - robię. Jeśli macie taką możliwość, ugotujcie wywar z warzyw poprzedniego dnia i odstawcie pozostawiając w nim jarzyny, by stał się jeszcze bardziej esencjonalny, jeśli nie, trudno i tak będzie pysznie.



składniki ( na 2 l zupy):

- 3 - 4 marchewki
- 3 pietruszki
- pół selera
- pół pora
- kilka gałązek pietruszki w całości
- 4-6 ziemniaków pokrojonych w kostkę
- ok. 20 dkg lub więcej kurek
- 2 cebule
- łyżka masła ( najlepiej klarowanego ale niekoniecznie)
- 100 ml śmietany 18%
- łyżeczka mąki

Warzywa zalać zimną wodą, posolić, przykryć pokrywką, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować aż będą bardzo miękkie. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować 10-15 minut również do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę w drobną kostkę, większe grzyby na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać masło,wrzucić cebulę, posypać odrobiną soli i cukru i smażyć mieszając aż będzie szklista. Dodać grzyby i smażyć wszystko razem jeszcze 3-4 minuty. Z wywaru wyjąć warzywa, dodać kurki z cebulą, zagotować razem przez dwie, trzy minuty. Śmietanę rozmieszać z mąką i kilkoma łyżkami zupy, wlać do garnka. Spróbować, ewentualnie dodać odpowiednią ilość soli i pieprzu do smaku. Zupę posypać posiekanym koperkiem lub pietruszką.


Mówię Wam - niebo na talerzu:)

3 komentarze :

  1. Przepraszam za zniknięcie komentarzy, musiałam wstawić posta jeszcze raz, bo szablon blogspota wariuje. Błąd nie zniknął i tak:(

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie. Muszę koniecznie spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. wypróbowałam przepis zupka pyszna :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */