piątek, 22 sierpnia 2014

Błyskawiczne ciasteczka kokosowe do kawy

Bardzo rzadko kupuję sklepowe herbatniki. Kiedy już mi się zdarzy, próbujemy i każdy w domu krzywi się z niesmakiem. Herbatniki o nazwie np., "maślane",  nie mają w składzie grama masła. Same tłuszcze utwardzone, proszek jajeczny, rozmaite E i sztuczne aromaty. A przygotowanie masy na domowe ciasteczka zajmuje pięć minut. Pieczenie - 10. Spojrzałam w archiwum bloga, a tam aż 81 przepisów na ciastka ! Większość z nich przygotowuje się w bardzo krótkim czasie. No  bezwzględnie należy piec ciastka w domu. Jest duuuużo zdrowiej i dużo łatwiej niż się zwykle zdaje tym, którzy marudzą, że dużo z pieczeniem roboty. A zapach i atmosfera w domu po upieczeniu - boskie:)





  składniki:

- 3/4 kostki miękkiego masła (bez oleju)
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru (nieco więcej dla słodkolubnych)
- 2,5 szklanki mąki
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 czubate łyżki wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki mleka
- gruby cukier do posypania

Piekarnik ustawić na 160 st. Masło rozetrzeć z cukrem i jajkami płaską końcówką miksera. Dodać mąkę, mleko i wiórki kokosowe, wszystko dobrze wymieszać łyżką. Masa powinna być gęsta jak kwaśna śmietana. W razie potrzeby dodać nieco więcej mleka lub mąki.
Duże blaszki (np.z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.Wykładać łyżeczką porcje ciasta zachowując między nimi odstępy, ponieważ rozleją się w pieczeniu. Piec ok. 10 - 15 minut z termoobiegiem lub nieco dłużej bez niego.      



Mówię Wam - niebo na talerzu:)

8 komentarzy :

  1. Sama ostatnio do znudzenia piekę muffinki, które też robi się całkiem szybko ale zaczynają się nam powoli nudzić. Te ciasteczka są więc dla mnie super alternatywą.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szybkie i smaczne ciasteczk :)
    Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł :) dzisiaj piekę :) zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygladaja pysznie i latwo do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Te ciasteczka mają jeszcze jedną właściwość :) znikają jeszcze szybciej niż się je robi! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Zgadzam się - domowe ciasteczka są najlepsze :) No i ten zapach... Coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A jak zrobić jeśli nie ma się miksera tylko ręce.? Da się.?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, rozpuść masło. Wszystkie składniki suche zmieszaj w misce, w drugiej zmieszaj wszystko płynne. Potem do suchych wlej mokre i wymieszaj łyżką.

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */