wtorek, 26 sierpnia 2014

Krucha szarlotka z budyniem

Szarlotkowy sezon u mnie, bo nasza stuletnia antonówka obrodziła jak szalona. Nie pryskana żadnym środkiem chemicznym, z pniem bielonym wapnem, daje piękne jabłka. Pakuję do słoików na ile czas mi pozwala. Mam jeden, najsmaczniejszy i najlepszy przepis na jabłka karmelizowane, które są jędrne, nie rozpadają się w słoiku na pulpę i chrupią przyjemnie. Na szarlotkę idealne, ale i na wyjadania łyżeczką, do zimowej herbaty też jest sporo chętnych. Genialne po prostu, od kilku lat nie robię innych, te są najcudniejsze ( przepis tutaj). A szarlotka rozpływa się w ustach dzięki dodatkowi mąki krupczatki i trzymaniu ciasta przed upieczeniem w lodówce.

   

składniki ( na małą blaszkę lub tortownicę 24 cm): 

- kostka masła (bez oleju)
- trzy szklanki mąki krupczatki lub pół na pół z pszenną (z samą pszenną też wyjdzie, będzie tylko nieco mniej krucho)
-5 żółtek
- 2/3 szklanki cukru
- płaska łyżka cukru waniliowego ( niekoniecznie)

- 2 łyżki tartej bułki
- masło do wysmarowania blaszki
- 2 budynie śmietankowe
- 3/4 l mleka

- półtora kg antonówek lub innych twardych, niezbyt słodkich jabłek
- 1/2 szklanki cukru

Masło pokroić w misce na kawałki, dodać mąkę, żółtka i cukier, zagnieść szybko składniki w kulę ciasta. Podzielić na pół, jedną część włożyć do lodówki, drugą do zamrażarki na ok. pół godziny (można też przygotować ciasto w przeddzień pieczenia) 
Ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu, ze zmniejszoną ilością mleka, by był bardziej gęsty. Piekarnik ustawić na 160 st. z termoobiegiem (170 st. bez termoobiegu).
Jabłka obrać, pokroić w kostkę ( ok 1,5x1,5 cm), zasypać cukrem i wrzucić do rondla. Podgrzewać mieszając kilka minut, sok odlać. Blaszkę wysmarować masłem i wyspać połową tartej bułki. Ciastem wyjętym z lodówki wykleić spód blaszki, oprószyć tartą bułką. Wyłożyć jabłka, rozsmarować na nich budyń. Część ciasta pozostawioną w lodówce zetrzeć na tarce i posypać wierzch szarlotki. Wstawić ciasto do całkowicie rozgrzanego piekarnika na ok. 40 minut. Gdyby zbyt mocno się rumieniło, okryć folią aluminiową.


 Mówię Wam - niebo na talerzu:)
   

11 komentarzy :

  1. Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A u Ciebie jak zwykle kawałek nieba ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. .....kawalek nieba na talerzu... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wlasnie robię, zobaczymy co wyjdzie ;)) !

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam bez budyniu, mimo to wyszedł tak dobry, że właśnie robię kolejny ! :)) chrupiący i słodki mmm :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja nie przepadam za szarlotka, ale ten przepis zwrócił moja uwagę i postanowiłam spróbować. Ciasto jest przepyszne! Delikatne, chrupiące słodko- kwaśne, po prostu pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo pyszne ciastko i bardzo szybkie do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  8. zaraz wyciągam z zamrażalnika. budyń dodałam czekoladowy, cukier trzcinowy a 1/2 szkl mąki zamieniłam na mąkę jaglaną. taki eksperymentalny jabłecznik z Twojego przepisu. Czekam na efekt ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */