poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Kurczak pieczony w jogurcie i pomidorach

Pieczony kurczak kojarzy mi się z niedzielnymi obiadami u moich rodziców. Dzielenie i rozdawanie poszczególnych części było ważniejsze niż samo jedzenie, kłótnie o nóżkę i przypieczoną skórkę to był niedzielny rytuał. Teraz można kupić kurczaka na części i po frajdzie:). Polecam do tego dania udka. Mają nieco tłuszczu i nie wysychają zbytnio, odchudzający się mogą oddać skórkę współbiesiadnikowi i po kłopocie. Danie łatwe, niekłopotliwe i bardzo smaczne.

P.S. Uwaga, w sklepach kupuje się teraz mięso różnej jakości. Jeżeli widzicie, że z kury w trakcie pieczenia wypływa dużo wody, należy zdjąć pokrywkę. Gdyby mięso mocno się rumieniło, trzeba przykryć je luźno płatem folii aluminiowej.    


składniki: 

- 4 udka lub dowolne części kurczaka
- 400 ml gęstego jogurtu naturalnego ( możliwie bez żelatyny i innych "ulepszaczy")
- sól (ok. łyżeczki)
- 1/5 łyżeczki pieprzu
- szczypta chilli (lub dwie czy trzy jeśli lubimy ostre potrawy)
- pół łyżeczki oregano 
- 2 łyżeczki curry (może być też mieszanka tikka masala lub tandori )
- 1/4 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2-3 pomidory
- świeże listki bazylii

Jogurt wymieszać z przyprawami (bez bazylii), zalać marynatą kurczaka i odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę, najlepiej na cała noc. Razem z marynatą przełożyć do żaroodpornego naczynia, ułożyć na nim pomidory pokrojone w ćwiartki i wstawić pod lużnym przykryciem (może być folia aluminiowa) do piekarnika, ustawiając temperaturę 180 st. Piec ok. 30 minut, po tym czasie zdjąć przykrycie i trzymać we włączonym piekarniku jeszcze 15 minut. Całość posypać posiekanymi listkami bazylii.

    
Mówię Wam- niebo na talerzu :) 

11 komentarzy :

  1. Ogromnie się cieszę, że trafiłam na Pani blog;-)
    A dzięki tej apetycznej propozycji jutro będę miała pyszny obiad;-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczaka to ja zjem w każdej postaci, w takiej bardzo chętnie; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się ten pomysł na kurczaka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smaczny obiad,trzeba będzie wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie zestawienia. Miła odmiana od tradycyjnie przygotowywanego kurczaka. Chętnie spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wszystko byłoby super, tylko z kurczaka wypłynęła masa wody i trzeba było ją odlać i piec dłużej, wręcz odparować. Niestety takie mamy teraz kurczaki... Czy jest na to rada, aby pozbyć się wody z kurczaka? ale przepis naprawdę fajny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można opanierować go w soli i zostawić w lodówce na noc, rano zebraną wodę wylać. Można tez moczyć przez 24 godziny w solance. Powinno pomóc.

      Usuń
  7. moje danie też pływa całe w wodzie :( i jogurt niestety się zważył :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam małą korektę do przepisu, mięso bywa teraz jakości...różnej:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */