sobota, 16 sierpnia 2014

Papryka faszerowana

Na warzywnych straganach, papryki są najbardziej intensywnie kolorystycznie ze wszystkich warzyw. Pięknie pachną i cudnie wyglądają na półmisku. Po odcięciu czapeczek i wydłubaniu wewnętrznej części z ziarnami, można napakować je wszystkim, co nam fantazja podszepnie. Te na zdjęciach, mają mięsno-ryżowy, tradycyjny farsz, z niewielką ilością podsmażonych pieczarek, cebuli i kukurydzy. Podobno papryki są rozdzielnopłciowe, te z potrójnym podziałem na dole owocu to chłopcy, a te z poczwórnym - dziewczynki. W dodatku mała plamka - kropka na spodzie oznacza, że owoc będzie miał  mało pestek w środku, duża plamka - dużo pestek. Żeńskie papryki są słodsze na surowo, męskie lepsze do pieczenia czy gotowania.   

  

składniki: 

- 6 niezbyt dużych papryk (najlepiej wybierać z równym spodem, takie, które ładnie stoją, na kuchennym blacie)
- pół kg mielonego mięsa ( u mnie wołowo-wieprzowe)
- 200 g ugotowanego na pół miękko ryżu
- duża cebula
- kilka pieczarek
- dwa, trzy ząbki czosnku
- pół puszki kukurydzy
 - ew. łyżeczka koncentratu pomidorowego
- dwie łyżki startego, żółtego, twardego sera lub parmezanu (niekoniecznie) 
- dwie łyżki posiekanej pietruszki
- sól (u mnie duża łyżeczka)
- pieprz (ok. 1/3 łyżeczki)
- duża łyżeczka majeranku
- spora szczypta chilli
- łyżeczka oregano
- szczypta cukru

- szklanka bulionu lub osolonej wody

Papryki umyć, odkroić wierzch, usunąć gniazda z nasionami ze środka. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć do lekkiego zrumienienia na niewielkiej ilości oleju, pod koniec dodać rozgniecione ząbki czosnku, a po minucie pokrojone pieczarki. Krótko podsmażyć wszystko razem. Zawartość patelni przełożyć do mielonego mięsa razem z ryżem, kukurydzą, pietruszką i przyprawami. Piekarnik ustawić na 200 st. Przygotowany farsz nałożyć do wydrążonych papryk, przykryć odkrojonymi "czapeczkami", przełożyć do żaroodpornego naczynia lub brytfanki, podlać bulionem lub wodą i piec nakryte lekko folią aluminiową (bez szczelnego zawijania), ok.40 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut, by wierzch się nieco przyrumienił.


Mówię Wam - niebo na talerzu :)


7 komentarzy :

  1. Palce lizać,takie to pyszne być musi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
  3. papryka + mięso mielone + pieczarki + kukurydza = świetne :) coś czuję, że zasmakuję w tej potrawie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam faszerowane warzywa. Twoja papryka pysznie się prezentuje. Pozdrawiam i zapraszam do siebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też się przymierzam do faszerowania papryki:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie również papryka, widać sezon w pełni, śliczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */