czwartek, 28 sierpnia 2014

Przetwory na zimę

Uwielbiam słoiczki w spiżarni. Opanować się nieraz nie mogę, otwieram drzwi i oglądam sobie owocowe-warzywne dobrodziejstwo. Cudnie jest zimą wyciągnąć taki np. słoiczek karmelizowanych jabłek i zajadać z przyjaciółmi. Najbardziej lubię smażenie powideł ze śliwek. Nic tak cudnie jak one nie pachnie w każdym zakamarku domu. W dodatku odkąd używam przepisu, gdzie nie wolno owocowej pulpy mieszać, smażenie jest kompletnie bezobsługowe. Włączam gaz i się pyrkoli. Przecudna sprawa. Powtórka starych, sprawdzonych przepisów i post o zamykaniu lata w słoikach.

Papryka marynowana



 
ogórki po góralsku



pomidory na zimę

najłatwiejsze ogórki kiszone

ogórki konserwowe



 domowe, pyszne, suszone pomidory




  najlepsze jabłka na szarlotkę (nie rozpadają się na pulpę)


powidła ze śliwek bez mieszania


Mówię Wam - niebo na talerzu:)



6 komentarzy :

  1. Wczoraj moja mama robiła paprykę, ogórki też już zrobione ale ciągle mamy dużo pomidorów i jabłek wiec chętnie skorzystam z twoich przepisów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy wiesz może jak zrobić marchewkę w zalewie octowej ? Bardzo proszę o pomoc !

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! uwielbiam domowe przetwory, teraz będę robic leczo :) w dajarze kupowałam fajne słoiczki gdyby ktoś poszukiwał :D swoja droga, jakie przetwory najczęciej robicie?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */