wtorek, 30 września 2014

Łatwe ciasto z dyni

Dynie wyglądają cudnie. Szkoda nie wziąć, gdy ktoś daje, albo nie kupić i przejść obojętnie obok straganu. Ale co zrobić z kilkukilogramowym dobrodziejstwem? Można przygotować mus. Piec obraną dynię w kawałkach do miękkości i miksować na puree. Wekować 20 minut, a zimą wykorzystać do zupy czy ciasta. Część można rozdać, bo duża dynia, to jednak duża dynia:) Można zamrozić pokrojoną w kostkę, do zupy czy mięsno - dyniowego gulaszu, choć na dużą dynię szkoda mi trochę miejsca. Póki co, z dodatkiem surowego, startego miąższu upiekłam łatwe i szybkie ciasto dyniowe. Mokre, miękkie i bardzo smaczne. To zupełnie inne ciasto niż niż mój faworyt z zeszłego roku - bardzo dobre ciasto z dyni.



składniki (na długą keksówkę ok.12x40 cm lub prostokątną blaszkę ok. 23x30 cm) :
Najlepiej, by wszystkie składniki miały pokojową temperaturę.  

- 2 szklanki startego na tarce lub malakserem miąższu z dyni ( tylko tej jędrnej części bez pestek)
- 2,5 szklanki mąki
- 4 jajka
- pół szklanki roztopionego, ostudzonego masła lub oleju
- 2/3 szklanki cukru
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu (można pominąć)
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
- 3 łyżki rodzynek
- ew. cukier-puder do posypania ciasta

Piekarnik ustawić na 170 st. W pierwszej misce ubić jajka z cukrem na pienistą masę. Pod koniec ubijania, cienką strużką wlać roztopione masło lub olej, dodać startą dynię. Jeśli dynia ma dużo soku, lepiej ją  odcisnąć dłonią. W osobnej misce zmieszać mąkę,  proszek do pieczenia, cynamon, bakalie. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać łyżką, niezbyt porządnie ( to ważne, porządnie wymieszane lubi zakalec). Blaszkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ciasto ok. 45-55 minut. Kiedy patyczek od szaszłyków wsadzony w ciasto, po wyjęciu jest suchy, placek jest gotowy. Ostudzić w lekko uchylonym piekarniku, wyjąć z formy i posypać cukrem-pudrem. 
 

Mówię Wam - niebo na talerzu:)


98 komentarzy :

  1. Żeby tak dynia sama się starła już bym leciała robić ciasto ;) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie się trze blenderem:)

      Usuń
    2. U mnie sie tak orzechy siekaly-blenderem :D a teraz siedzi ciacho w piekarniku, oby sie udalo, bo jutro imprezka.... ;)

      Usuń
  2. A ja właśnie dostałam ogromną dynię, wczoraj była zupa a dziś chyba ciasto będzie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię ostatnio tutaj zaglądać zdjęcia są obledne

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda cudownie.. z wielką chęcią bym wszamała :)
    lubię dynię w wypiekach-nadaje im fajnej struktury i koloru!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam dyniowe wypieki... teraz mam dylemat, bo na liście do zrobienia czeka Twoje zeszłoroczne bardzo dobre ciasto z dyni a to ustawia się już w kolejce ;)! I które wybrać?????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest bardzo dobre i podobne do wielu innych. To zeszłoroczne - zupełnie inne niż wszystkie:)

      Usuń
  6. Potwierdzam przepis rewelacyjny a ciasto wyszło przepyszne Polecam wszystkim łakomczuchom

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wyszło super, lekko wilgotne i bardzo smaczne. No i faktycznie jest mega szybkie w przygotowaniu. Bardzo dziękuję za przepis i polecam spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też wypróbuję, same ciekawe propozycje , dzięki tym przepisom zaczynam lubić gotować i piec, dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za przepis, dziś robię... Mmm wygląda pysznie, mam nadzieję, że tak będzie też smakować. :> :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyszło pyszne! Właśnie się zajadam :) na pewno będzie u mnie częściej w dyniowym sezonie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Miałam ochotę na tego placka i go upiekłam ale niestety wyszedł mi zakalec, a robiłam wszystko tak jak w przepisie. Może ma znaczenie rodzaj dyni i to że utarłam ją na wiórka a nie papkę. Proszę powiedzcie mi co zrobiłam nie tak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To samo ciasto można piec z cukinią, burakami, marchewką, nie ma znaczenia raczej rodzaj dyni. Zakalec zdarza się najlepszym, nic się nie przejmuj. Czasem składniki nie są w tej samej temperaturze, np. dynia przyniesiona z zimnego garażu, albo jajka nie wyjęte odpowiednio wcześnie z lodówki. Ciasto nie lubi za dużo soku, jak jest coś bardzo soczyste, można odcisnąć z nadmiaru i takie tam. Napisałam nawet o zakalcu post, przeanalizuj, może wpadniesz co jest przyczyną. . http://niebonatalerzu.blogspot.com/search?q=zakalec&x=11&y=14

      Usuń
  12. Dzięki za odpowiedź. Przeczytałam Twój post o zakalcu i chyba już wiem w czym mógł tkwić problem. Nie odcisnęłam w ogóle dyni tylko dałam taką jaka wyszła po starciu, po drugie moje składniki nie wszystkie miały jednakową temperaturę i jeszcze jedno mimo to, że mieszałam je łyżką gdy łączyłam składniki mokre z suchymi to być może wymieszałam je zbyt dokładnie. Spróbuje zrobić jeszcze raz w tym tygodniu stosując się do tych rad może się uda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tą dynię obwiniałabym na końcu, chyba że miała baaaardzo dużo soku. Daj znać jak poszło:)

      Usuń
  13. Naprawdę niebo na talerzu... Jest idealne :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzisiaj zrobiłam to ciasto, specjalnie wieczorem poszłam do sklepu po dynię. Naprawdę łatwe, w miarę szybko się robi (poza ścieraniem dyni oczywiście;)), ale wyszło przepyszne. I pięknie pachnie w całej kuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to bardzo się cieszę, miłego zajadania:)

      Usuń
  15. bardzo dobry placek :) ciasto bardzo ładnie wyrosło, bakalie nie opdały, wilgotne. zrobię na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam. Dziś po południu zrobiłam to ciasto i muszę powiedzieć, że jest bardzo dobre i naprawdę proste i szybkie. Polecam z całego szczęśliwego serca ten placek

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyszedł zaklalec. W związku z tym mam pytanie. Czy jajka trzeba ubić jak na kogel-mogel ? A później dodać resztę składników? I drugie czy mokre składniki należy wsypać do suchych? Tak zrobilam wczoraj i mam wrażenie ze mąka dobrze się nie wymieszala. Pytanie może są trywialne ale jestem niedoświadczona w pieczeniu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajka trzeba ubić całe. Kogel mogel to same żółtka. Do nich dodać mokre. Strużką, nie na raz. Mąką powinna się względnie dobrze wymieszać , bez przesady. Czy wszystkie składniki miały pokojową temperaturę? Przeczytaj post o zakalcu, może Ci coś przyjdzie do głowy. Jak nic nie znajdziesz, trudno. Nieraz tak wychodzi i już:) http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html

      Usuń
    2. Jaka ubijalam całe aż zrobiła się puszysta masa w przepisie jest pienista (taka była na poczatku). Masło wlalam struzka dynie dodawałam łyżka. Po wymieszane zrobiło się rzadkie. Następnie wlalam ta masę do składników suchych i wymieszalam łyżka. Czy dobrze? Post o zakalcach juz przeczytałam �� bo ciasta lubią mi niewychodzic... hehe

      Usuń
  18. czy dynia ma być surowa czy ugotowana ?

    OdpowiedzUsuń
  19. U mnie zakalec. Ale jajka były z lodówki, może to był problem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też Zakalec też jaja z lodówki i dałam olej może to też ma wine, ale spróbuję jeszcze raz je zrobić:)

      Usuń
  20. Właśnie się piecze. Żałuję, że nie przeczytałam Waszych postów bo się okazuje, że nie wpadłam na pomysł odciśnięcia dyni- więc liczę się z tym, że może wyjść zakalec :( Dopiero zaczynam przygodę z wypiekami więc mam w zapasie drugą dynię :D nie poddam się łatwo ;-) Dzięki za przepis ;-) Magda

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciasto przepyszne:-) i bardzo łatwe. Wyszło idealne. Będę tu częściej zaglądać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aaaa zapomniałam wspomnieć, że trochę zmodyfikowałam przepis. Najpierw ubiłam białka na sztywną pianę, dodałam cukier, ubijałam jeszcze chwilę i dodałam żółtka. Reszta jak w oryginalnym przepisie.

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę :) Pozdrawiam:)

      Usuń
    3. Właśnie się za nie zabieram i mam zamiar zastąpić rodzynki i orzechy pestkami dyni,a na wierzchu zamiast cukru pudru,chcę zrobić glazurę i posypać ją pestkami.
      Mam nadzieję że wyjdzie równie pyszne :)

      Usuń
  22. O na pewno wypróbuje. :) Kupiłam dynie do zrobienia lampionu i zastanawiałam się co zrobię z jej "wnętrznościami" ! Bardzo często korzystam z Twoich przepisów i porad, zawsze się sprawdzają więc może i tym razem się uda!

    OdpowiedzUsuń
  23. Wyszło fantastycznie, przepis rewelacja :)) Właśnie patrzę na okruszki ... :D

    OdpowiedzUsuń
  24. zaje..... wyszło pycha!!!!!!! a co do zakalców to ja miałam problem z piekarnikiem - udawało się (prawie) wszystko oprócz tych "mokrych" - okazało się że piekarnik był nieszczelny a że w zabudowie to nie zauważyłam... po naprawie jest lepiej niż dobrze. dzisiaj robię z marchewką :)

    OdpowiedzUsuń
  25. witam,
    ciasto wygląda apetycznie, dynia czeka, a ja mam pytanie - jakie są wymiary blaszki w której piekłaś? Dzięki za odp. Pozdrawiam cieplutko. Gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymiary przy składnikach zwykle podaję, pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Nie odsączałam dyni. Zmieszałam dwa rodzaje mąk: tortową i krupczatkę. Wyszło super! Dzięki za pomysł!

      Usuń
  26. Świetne ciasto

    www.sweetbox.com.pl

    OdpowiedzUsuń
  27. Ciasto jest naprawdę smaczne, pierwszy raz piekłam ciasto dyniowe. Polecam��

    OdpowiedzUsuń
  28. Witam, a u mnie wyszło suche i blade. Myślałam, że będzie takie jak na zdjęciu o pięknym kolorze i super wilgotne, no nic jak posmaruję dżemem to będzie dobre do herbaty. Wolę zdecydowanie marchewkowe. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje - wilgotne nie mniej niż marchewkowe.Kolor zależy od barwy i ilości cynamonu. Bywają różne. Dałaś masło? :)

      Usuń
  29. Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach tzw do warzyw czy na drobnych np. jak na placki ziemniaczane?? Bo chcę upiec..

    OdpowiedzUsuń
  30. mąż zwykle do mnie mówi "kochanie odpuść sobie ciasta bo gołębie już przejedzone" a jak spróbował to dyniowe cudo poprosił o jeszcze :) dzięki

    OdpowiedzUsuń
  31. Bardzo fajny pomysł na dynie. Takie słodko chrupkie dzięki orzechom. Moje miało trochę gorszy kolor ale to chyba wina dyni. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  32. Czy można użyć dyni pieczonej z wekow?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie w tym przepisie. Pozdrawiam

      Usuń
  33. Ciasto pychotka męciutkie wilgotne, polecam też z marchewką zamiast dyni,oba ciasta niebo w gębie��

    OdpowiedzUsuń
  34. A Ja mam ogromną ochotę upiec coś z dynią ale mam dylemat jak potrzeć tę dynię na tarce jarzynowej czy jak placki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chcesz by nei była wyczuwalna - jak na placki - drobno, jeśli chcesz czuć kawałeczki - na grubszej tarce. Ja lubię kawałeczki.

      Usuń
  35. Bardzo dziękuję za przepis. Upiekłam ciasto, bardzo smaczne, mam jednak wrażenie, że konsystencja nie wyszła taka, jak trzeba. Ciasto jest wilgotne, trochę przypomina chleb żytni. Czy takie powinno być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jest wilgotne, ciasta z cukinią, dynią czy burakami tak mają.

      Usuń
  36. Ciasto wyszło pyszne. Zapisuję przepis w zeszycie. Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  37. mnie też wyszedł zokalec ale miałam jaja z lodówki i dynia miała dużo soku i nie odcisnełam :-(
    ale już kiedyś robiłam podobne i wychodziło super więc spróbuje znów
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  38. Wygląda super z dynią zawsze na tak :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Jeden wielki zakalec (najgorszy w historii moich przygód kulinarnych) mimo przestrzegania wszystkich zasad. Z dynią będę miała tylko koszmary.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak poczytasz komentarze, zobaczysz, że niby przepis ten sam a jednym wychodzi innym nie. Może zajrzyj tu :) http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/czytelniku-bloga.html a potem tu http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html :)

      Usuń
  40. To najprostszy i mega smaczny przepis:) Pierwszy raz piekłam dyniowe ciasto i szukając przepisu natrafiłam na to właśnie. Jestem uziemiona gipsem na nodze więc nie bardzo mogę się wybrac do sklepu a chciało mi się - zamieniłam masło na pół na pół z margaryną i dodałam żurawinę zamiast wyjedzonych przez rodzinkę rodzynek:) szybko i sprawnie i pięknie pachnie w całym domu:) Zjadłam już 3 kawałki ciepłego:) Dzięki wielkie z aprzepis:)

    OdpowiedzUsuń
  41. Wlasnie wyladowalo w piekarniku cala rodzinka juz czeka nie dodalam rodzynek tylko same orzechy wloskie zobaczymy zapowiada sie smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Ciasto jest przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  43. Reeeweeelaaacyjne :) szybkie i tanie ciasto :)wlasnie jemy cieeepłe :) jutro chyba trzeba bedzie zrobic kolejne :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Super ciacho. Keksowka lepszą formą. Zrobiłam drugi raz.☺

    OdpowiedzUsuń
  45. Super ciacho!!! Rzadko robię coś z przepisu ale to jest doskonałe. I faktycznie, mieszać należy niezbyt dokładnie a rośnie jak szalone :-). Przepyszne!!!! A jak długo utrzymuje wilgoć? Pojęcia nie mam, bo duza keksówka znika w 2 dni :-D

    OdpowiedzUsuń
  46. Po prostu...PYCHA! Wszystkim smakuje! Mięciutkie, wilgne, idealne proporcje! Niestety nie mialam orzechów a rodzynek w ciastach nie lubię, więc zrobiłam bez. To było moje pierwsze dyniowe, ale ten przepis polecam, tylko uważajcie, bo szybko znika :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Zachęcona dobrymi komentarzami postanowiłam spróbować. Ładnie się upiekło, ale smak jest mdły i nijaki. Potrzebuje więcej przypraw, które nadadzą mu smaku, np. więcej cynamonu albo imbiru Nikomu w domu nie smakuje. Z warzywnych sprawdza się tylko marchewkowe. Zawsze ładnie się upiecze, jest cudownie wilgotne i super smaczne. Do tego banalnie proste.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy ma swoje upodobania. Zapraszam do poczytania - https://niebonatalerzu.blogspot.com/p/czytelniku-bloga.html

      Usuń
  48. Dzisiaj po raz pierwszy je zrobiłam...bardzo rzadko piekę...ale to jest rewelacyjne...bez rodzynek bo syn ich nie lubi..polecam..bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  49. Rozumiem, że blendujemy jemy surową dynie? ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ścieramy na tarce lub malakserem na wiórki, surową.

      Usuń
  50. Zacznę do tego że jako facetowi trzeba mi niektóre rzeczy wytłumaczyć łopatologicznie :-) miąższ z dyni - to ta część w ktorej "zaplątane" są pestki? Ciasto robilem kilka razy. Zawsze wyszło, domownicy zachwyceni. Robiłem zawsze bez cynamonu, więc wychodziło jasne. Dosyć suche jak tarłem tę część twardą :-) ale i tak pyszne. Problemu z zakalcem nie stwierdzono, chociaż jajka zawsze zimne (jakkolwiek to brzmi u faceta), no i olej zamiast masła.daję tylko orzechy bo nie wszyscy w domu lubią rodzynki. Myślałem jeszcze o dodaniu skórki z pomarańczy (do środka) i migdałach na wierzch (ktoś wie jak to dać żeby się nie spaliły?). Jaki rodzaj mąki zalecasz? Daję zwykłą poznańską (pisze na niej że idealna do pierogów :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miąższ z dyni to to co znajduje się miedzy skórka a włóknistą częścią z pestkami. Te elementy można odrzucić. Jeśli ciasto wychodziło suche, to znaczy że trafiłeś na mało soczysty gatunek dyni. Można zmniejszyć o połowe ilości dyni i dać pomarańczę ( wyfiletowaną, czyli zupełnie bez skórek i błonek, samo najlepsze), wtedy dopiero jest bomba:) http://niebonatalerzu.blogspot.com/2016/02/pyszne-ciasto-marchewkowe-z-pomarancza.html - tu w wersji z marchewką. Migdały można dać i nie powinny się spalić, gdyby mocno się rumieniły - luźno przykryć arkuszem folii alu. Nie jestem przywiązana do żadnej marki mąki szczególnie, daję tortową bo jest lekka, taką w typie 450 - 550.

      Usuń
  51. Witam, Czy taką samą bazę mogę użyć do ciasta marchewkowego ? Zamiast dynia dodać taką samą ilość marchewki ?
    Dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Choć moje ulubione marchewkowe to to z pomarańczą. Można też dać ananasa z puszki. http://niebonatalerzu.blogspot.com/2016/02/pyszne-ciasto-marchewkowe-z-pomarancza.html

      Usuń
  52. super przepis :) dałam tłuczone w mozdzierzu pestki dyni zamiast orzechów i też wyszło cool - wariacja nt. dyni

    OdpowiedzUsuń
  53. Pyszne ciasto.świetny przepis.popsuł mi się dziadek do orzechów,więc dodałam siemię,sezam i chia oraz rodzyny.Także polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  54. Niestety wyszedł Zakalec a robiłam wszystko jak należy...��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie robimy jak należy i czasem się zdarza. Poczytaj tu - może coś Ci przyjdzie do głowy - http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html

      Usuń
  55. Ciast wyszło bardzo smaczne !!! Już dwa razy podchodziłam do dyniowego i zawsze wyszedł zakalec na szczęście do trzech razy sztuka i z tego przepisu nareszcie wyszło ! Palce lizać ! Dziękuję i polecam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  56. Dzisiaj zrobiłam to ciasto skuszona tyloma dobrymi komentarzami. Ciasto wyszło jasne pomimo cynamonu. Nie wiem dlaczego. W przepisie bylo maslo lub olej. Wybralam olej. Czy to moze mialo wplyw na bladosc ciasta? Mam też wrażenie, że dyni mogłoby być więcej. Generalnie mozna zjeść, ale niestety nie jest rewelacyjne. Przypomina trochę chleb.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, cynamon cynamonowi nierówny. Chcesz ciemniejsze ciasto - daj więcej. Albo dorzuć łyżeczkę kakao dla zabarwienia. Nawet dynia w zależności od gatunku ma inny kolor miąższu. Masło nie ma wpływu na kolor na smak za to ma. Wolę masło ale to kwestia upodobań. Podobnie jest z rodzajem ciasta. Na blogu jest 216 przepisów na nie i jest w czym wybierać. A jest tyle bo każdy ma inne upodobania, to rzecz oczywista. pozdrowionka

      Usuń
    2. mam pulpę, którą wczoraj odmroziłam, czy ktoś próbował z pulpą i czy wyjdzie?

      Usuń
    3. Taką zblendowaną? Niestety nie. Tu dynia jest starta.

      Usuń
  57. Wyszło mi za pierwszym razem, jest bardzo smaczne!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */