czwartek, 11 września 2014

Ciasto biszkoptowe z malinami

Cała sztuka polega na tym, by biszkopt nie opadł zbytnio mimo tego, że nie dodamy do niego proszku do pieczenia. Proszek powoduje, że dziurki w cieście są większe, ciasto robi się nieco sztywniejsze, nie jest aż tak delikatne jak mogłoby. Inaczej też zachowuje się podczas nasączania. Ciasto biszkoptowe robi się szybko i jest łatwe, wystarczy tylko zadbać o to, by jajka miały temperaturę pokojową, czyli trzeba je wyjąć na dwie godziny przed pieczeniem z lodówki. Można przyspieszyć ten proces wkładając je do ciepłej, niegorącej wody. Po ubiciu piany należy odłożyć mikser i wmieszać pozostałe składniki łopatką czy łyżką, by piana nie straciła swej sztywności. Ciasto przygotowuje się w czasie nagrzewania piekarnika, czyli w ciągu ok. 10 minut. Można je podać również z gałką lodów lub łyżką ubitej, słodkiej śmietanki. 





   składniki ( na tortownicę ok. 24 cm): 
- 7 jajek
- 4 łyżki cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- dwie duże łyżki mąki ziemniaczanej

do nasączenia :
- półtorej szklanki słabej herbaty z kilkoma łyżkami soku malinowego lub z cytryną (wtedy lekko osłodzonej), ew. z dodatkiem kieliszka - dwóch nalewki malinowej lub kieliszka spirytusu

na wierzch:
- ok. 30 dkg malin (świeżych lub mrożonych)
- cukier puder do posypania

Piekarnik ustawić na 160 st. Dno tortownicy wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Brzegów nie smarować niczym. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić w większej misce ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru. Powstanie lśniąca piana. Odłożyć mikser, wmieszać delikatnie łyżką po jednym żółtku a następnie również po łyżce, przesiane przez sitko obie mąki. Należy mieszać wolno, dodając składniki małymi porcjami, by nie stracić sztywności piany. Przelać masę do formy, na wierzch wyłożyć maliny. Wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika i piec 40 - 45 minut. Żeby biszkopt nie opadł nierówno, można go upuścić na podłogę z wysokości ok. 50 cm. Studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu okroić brzegi nożem, wyjąć ciasto na talerz, nasączyć ponczem z herbaty, soku i ew. alkoholu. Całość oprószyć cukrem pudrem.

      Mówię Wam - niebo na talerzu :)

14 komentarzy :

  1. Ja korzystam z bardzo podobnego przepisu (też bez proszku) i ten przepis jest o wiele lepszy ;) Biszkopt wyrasta idealnie i pięknie się kroi. Robiłaś z niego wersje kakaową? Bo ja o niej myślę, ale trochę się obawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, nie ma się czego obawiać, rośnie pięknie. http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/05/biszkopt-czekoladowy.html, http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/05/tort-czekoladowy-z-cytrynowa-nuta.html#more.

      Usuń
  2. A czy mozna dac maliny mrozone? czy musza byc tylko swieze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą być mrożone. Nie należy ich rozmrażać przed pieczeniem.

      Usuń
  3. To się nazywa ciasto idealne. Proste, szybkie i takie dobre ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny wyrośnięty biszkopt. Pycha.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie wyrosło! :) wygląda tak kusząco...

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeżeli ciasto jest ładne, to 100 % będzie smaczne :)
    Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Łał! Wspaniały pomysł! wiele bym dała żeby spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto musiało być pyszne, nie mam wątpiliwości

    OdpowiedzUsuń
  9. Kupiłaś mnie tym ciastem :) Nie dość, że świetny przepis, to tak pięknie i kusząco wygląda, że ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak widać, biszkopt nadaje się nie tylko do tworzenia tortów :) Świetny pomysł!!! :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */