piątek, 19 września 2014

Ciasto jaglane z kremem jogurtowym

Czekoladowe ciasto jaglane przypomina zakalcowate brownie. Jest miękkie, niezbyt wyrośnięte i mokre, kremowo - budyniowe. Daje się łatwo przekroić na dwie warstwy, ale gdyby ktoś nie chciał trudzić się krojeniem, wystarczy wyłożyć krem na wierzch ciasta. Podzielone i przełożone ciasto staje się zgrabnym, czekoladowym torcikiem. Zdrowszym od innych w dodatku. Krem jogurtowy jest banalnie łatwy w przygotowaniu, żadnych żmudnych ucierań, warto robić. 



  składniki (na tortownicę 21 cm): 

- szklanka kaszy jaglanej
- 4 łyżki mleka lub wody
- pół kostki masła
- półtorej tabliczki gorzkiej czekolady min 50 % zawartości kakao
- 3 jajka
- pół szklanki cukru lub ksylitolu
-  łyżka mąki ziemniaczanej
- dwie łyżki mąki pszennej lub orkiszowej
 - łyżeczka proszku do pieczenia

krem :
- 400 ml jogurtu naturalnego
- czubata łyżka cukru
- galaretka o ulubionym smaku, (u mnie cytrynowa)
- dwie łyżeczki żelatyny
- 100 g wiórków kokosowych

polewa: 
- pół tabliczki czekolady (gorzkiej min. 60 % kakao)
- łyżeczka cukru
- trzy łyżki gorącego mleka
- łyżeczka masła


Kaszę podprażyć na rozgrzanej suchej patelni aż zacznie pachnieć. Przepłukać wrzątkiem na sicie, zalać gorącą wodą w garnku, ok. 2 cm nad powierzchnię kaszy, dodać sporą szczyptę soli. Gotować ok. 15 minut uzupełniając w razie potrzeby wchłaniający się płyn. Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu (gorąca tępi ostrze blendera) dodać mleko lub wodę dla rozluźnienia konsystencji i zblendować kaszę na gładko. Piekarnik ustawić na 170 st.W rondelku nad parującą wodą rozpuścić masło z podzieloną na kostki czekoladą. Jajka ubić z cukrem na jasną masę. Zmiksować jajka z kaszą, dodać mąki z proszkiem i stopioną z masłem czekoladę. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i włożyć do całkowicie rozgrzanego piekarnika, z górną i dolną grzałką, na 40 minut.

Galaretkę zalać 80- 100 ml gorącej wody, dodać żelatynę, dobrze wymieszać, ostudzić. Jogurt ubić lekko mikserem. Nie przestając ubijać, wlać cienką strużką galaretkę. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, sprawdzić czy krem jest dostatecznie słodki, w razie potrzeby dosłodzić. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Przestudzone ciasto przełożyć kremem. W rondelku nad parującą wodą rozpuścić z masłem czekoladę, zalać gorącym mlekiem, dodać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia. Gorącą masą posmarować wierzch ciasta, wstawić pod przykryciem do lodówki do całkowitego stężenia.

          
Mówię Wam - niebo na talerzu:)

19 komentarzy :

  1. mniam! już z samego rana cieknie mi ślinka! wspaniałości!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda pysznie, ale trochę boję się spróbować bo sernik jaglany przez swoją wyczuwalną "mączastość" jakoś mi nie podszedł...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu inna konsystencja nieco. Kasza musi być mocno ugotowana i mocno zblendowana.

      Usuń
  3. Prawdziwe niebo na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię wszystko co ma konsystencję brownie. a do tego ten krem i maliny. Pycha! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak mi się podoba ten przepis, dawno temu robiłam jaglane brownie ale nie bardzo mi wyszło. Mam nadzieję, że z tym ciastem mi się uda.

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego ciasta jeszcze nie jadłam, warto by było spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jesteś mistrzynią w zamienianiu kaszy jaglanej w przeróżne smakołyki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudownie się prezentuje to ciasto! *.*
    Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  9. no niezła jesteś, takie czary z kaszy
    wydrukuję przepis siostrze :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A co z wiórkami kokosowymi? dodać na koniec do masy?

    OdpowiedzUsuń
  11. Koniecznie muszę wypróbować. Wygląda wspaniale :)

    www.zakochana-w-kuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Spód i wierzch ciasta pieczemy w osobnych tortownicach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, w jednej i kroimy na dwa blaty lub zostawiamy jedną w całości i na wierzch kładziemy krem.

      Usuń
  13. Krem jest genialny! Szukałam lżejszego zamiennika tych śmietanowych. Dodałam galaretkę poziomkową i troszkę aromatu. Wyszło pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */