piątek, 5 września 2014

Puszyste ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami jest pewnie jednym z najczęściej pieczonych ciast w polskich domach.  Wypiekające mamy i babcie, na zatłuszczonych od częstego używania karteczkach zostawiają przepisy wnuczkom i córkom. Taką karteczkę mam i pewnie zostawię Olci. To ciasto jest najbardziej klasycznym, babcinym plackiem ze śliwkami. Puszyste, pachnące masłem i bardzo smaczne. Łatwe. Ucierane, choć mikserem, a nie pałką w makutrze. Gdyby jednak ktoś chciał, proszszsz bardzo:) Najlepiej, by wszystkie składniki miały jednakową, pokojową temperaturę.



 
składniki (na blaszkę ok. 30x40 cm, można piec w mniejszej, zmniejszając składniki o połowę): 

- kostka miękkiego masła ( 82 % tłuszczu) 
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 ml mleka
- 2 łyżki kaszy manny
- łyżka octu
- ok. 1 kg śliwek

na lukier: 

- pół szklanki cukru pudru
- 2 - 3 łyżki soku z cytryny
- garść siekanych orzechów do posypania

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ustawić temperaturę na 160 st. Masło utrzeć z cukrem płaską końcówką miksera. Dodać jajka, ucierać, aż połączą się z tłuszczem. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Wlać mleko, zmiksować do połączenia składników, dodać kaszę i ocet, dobrze wymieszać łyżką. Przelać masę do formy. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki i ułożyć w centymetrowych odległościach od siebie (raczej nie gęściej, może zrobić się zakalec), koniecznie skórką do dołu. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika na ok. 50 minut. Patyczek wyjęty z ciasta musi być suchy, nie oklejony. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, jeśli będzie zbyt gęsty, dodać kroplę, dwie wody. Polać ciasto, posypać orzechami.

   

-

10 komentarzy :

  1. Czym można zastąpić kaszę manną?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem, bo nie piekłam bez, może można pominąć całkiem.

    OdpowiedzUsuń
  3. W ubiegły weekend u nas w domu zniknęły dwie blachy takiego ciasta, jest naprawdę pyszne i lubiane przez wszystkich :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto ze śliwkami-sama wczoraj robiłam. Uwielbiam, smak późnego lata :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj chętnie bym oderwała kawałeczek do popołudniowej kawki:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmmmmmmm, śliwkowe pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam owocowe wypieki, a śliwki pasują idealnie :) lekko puszczą sok, a temp piekarnika wydobywa z nich kwaskowatość, którą idealnie niweluje cukier puder.. mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto wyszło przepyszne ale po spektakularnym opadzie mam idealny zakalec :D Wiem, że mleko powinno mieć temperaturę pokojową. Nie wiem na co liczyłam wlewając zimne ale trudno :) Zastanawiam się czy to nie wina lukru. Zrobiłam lukier z cukru zwykłego i 5 łyżek soku z cytryny. Polałam tym jeszcze ciepłe ciasto :) Czy to może być powód?/ Kaja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html - tu do poczytania o zakalcu. Czy lukier? Też może być:)

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */