wtorek, 16 września 2014

Schab duszony w papryce

Schab duszony jest o wiele zdrowszy niż popularne schabowe. Czas przygotowania obu potraw jest pewnie taki sam. Podglądam nieraz osoby, które niezbyt lubią gotowanie, a jednak jakieś obiady, choćby ze względu na dzieci muszą czasem wykonać. Na pierwszym miejscu w jadłospisie jest panierowana pierś drobiowa lub schabowy, miejsce drugie - kotlet mielony. A jest tyle łatwiejszych, szybszych i smaczniejszych  potraw, że to niewiarygodne wprost, skąd się bierze takie ograniczenie, u nawet bardzo kreatywnych osób. A najgorsze, że dzieci wyrastające na mielonoschabowej kuchni mają trudność z próbowaniem nowych smaków, nie korzystają z różnorodności i pewnie powielą kiedyś ten sam schemat. 
     W ten sam sposób, który podaję poniżej można przygotować nie tylko schab, również karkówkę, szynkę czy łopatkę wieprzową. I wołowinę - wymaga tylko sporo dłuższej ilości czasu duszenia. Bardzo smaczna i łatwa opcja szybkoobiadowa.



składniki ( na 3 osoby) :

- 60 dkg schabu bez kości 
- dwie  duże cebule
- dwie, trzy świeże papryki
- dwa pomidory
- łyżka mąki
- sól, pieprz, pół łyżeczki majeranku, pół łyżeczki bazylii, szczypta chilli
 -olej do podsmażenia

Cebulę pokroić w kostkę, osolić ok. 1/3 łyżeczki soli i podsmażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, mieszając aż się zezłoci i  nieco zmięknie. Zdjąć z patelni i zblendować. Schab pokroić na centymetrowej grubości kotlety i rozbić tłuczkiem na płaty. Osolić, oprószyć pieprzem i mąką. Na tej samej patelni, na której smażyła się cebula, rozgrzać ponownie trochę (ok. 1-2 łyżki) oleju i smażyć kotlety po obu stronach, do lekkiego zrumienienia. Po usmażeniu całość posypać pozostałymi przyprawami. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w paski, pomidory podzielić na ćwiartki (można nie zdejmować skóry). Dodać do patelni z mięsem, podlać odrobiną wody (ok. 1/5 szklanki), dodać zblendowaną cebulę i dusić wszystko pod przykryciem ok. 15 - 20 minut. Podawać solo lub z pieczywem, ziemniakami czy dowolnymi kluskami.

      
 Mówię Wam - niebo na talerzu:)


7 komentarzy :

  1. Przepysznie u Ciebie !!! Idealny przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki apetyczny schab. Wygląda niezwykle zachęcająco;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja mam dość tradycyjnego schabowego, więc też często eksperymentuje. Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  4. Niestety znam dużo osób, u których rządzą dwa-trzy dania cały rok. Oby takie proste i smaczne przepisy ich przekonały!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam wczoraj na obiad schab według tego przepisu. Fajna odmiana, bardzo szybko się go robi.No i smakował mojemu mężowi. Lubię, gdy mu coś smakuje.:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam wczoraj na obiad schab według tego przepisu. Fajna odmiana, bardzo szybko się go robi.No i smakował mojemu mężowi. Lubię, gdy mu coś smakuje.:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. robię kolejny raz :) bardzo dobry przepis i pomysł na schab :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */