niedziela, 14 września 2014

Szybkie ciasteczka śmietankowe

Robi się je szybko, a ciasto można wyciąć foremką o dowolnym kształcie albo nawet kieliszkiem. Są chrupiące z zewnątrz i bardzo kruche w środku. Wyraźnie maślane w smaku i dużo, dużo zdrowsze i smaczniejsze niż każde kupione w sklepie. Często wbrew zdrowemu rozsądkowi ulegamy sklepowej pokusie i cokolwiek słodkiego wrzucamy do koszyka. Trudno odmówić lubiącym słodycze dzieciom. Ten słodki wariant jest o wiele lepszy i całkiem niepracochłonny. No i pachnący maślanym ciastem dom - kto by nie chciał :)




składniki: 

- 300 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 2 jajka
- pół szklanki cukru
- 200 ml śmietany 18%
- ew. gruby lub zwykły cukier do posypania

Żółtka oddzielić od białek. Do mąki dodać pokrojone w kostkę masło, żółtka, cukier i śmietanę, zagnieść ręką kulę z ciasta, włożyć na 15 minut do lodówki. W tym czasie dwie płaskie blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia lub lekko przesmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piekarnik ustawić na 160 st. Na podsypanym mąka blacie rozwałkować ciasto ( lub jego część, resztę chowając do lodówki) na grubość ok. 0,5 - 0,7 cm. Wycinać dowolny kształt ciastek i układać na blaszkach. Posmarować rozmieszanym białkiem i posypać cukrem. Piec do zezłocenia, ok. 10 -15 minut z funkcją termoobiegu lub pojedyncze blaszki bez tej funkcji, każda nieco dłużej.


 Mówię Wam - niebo na talerzu:)

13 komentarzy :

  1. uwielbiam takie ciasteczka, pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Uwielbiam ciasteczka, ale zawsze mam opory przed ich wycinaniem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To już wiem jakie kolejne ciasteczka upiekę; ) Już czuje ich zapach...
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie przepisy, bo są nieskomplikowane, a można zrobić coś naprawdę pysznego; )

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam je kiedyś :)) Są przepyszne!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie chrupiące malenstwa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają strasznie kusząco :D

    OdpowiedzUsuń
  8. kocham takie ciastka ! wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy mogę śmietanę zastąpić jogurtem?

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam serdecznie, czy mogę śmietanę 18 procent zastąpić śmietaną 10 procent?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */