czwartek, 25 września 2014

Tarta ze śliwkami

Zapach śliwek bulgoczących w kuchni nie ma sobie równych. Cały śliwkowy sezon stoi na mojej kuchence rondel, w którym przygotowują się, zupełnie bez mieszania i mojej pomocy najłatwiejsze, pyszne powidła. Część wyjadam od razu, resztę pakuję do słoików. Parę śliwek przed przetworzeniem upycham w różnościach takich jak to ciasto. Tarta - sernik ze śliwkami, na maślanym, kruchym spodzie, pysznie rozpoczyna jesień.




składniki ( na formę 30 cm):  

na ciasto: 
- 180 g masła (bez dodatku oleju)
- 2 szklanki mąki (razem 260 g), jeśli połowę damy mąki - krupczatki, tarta będzie jeszcze bardziej krucha
- 3 żółtka
- pół szklanki cukru
- szczypta soli

wypełnienie: 

- 30 dag tłustego, białego, zmielonego lub zblendowanego sera
- 200 ml kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki cukru
- ok. 30 - 40 dag śliwek bez pestek

Masło posiekać nożem, zagnieść z mąką, żółtkami, cukrem i solą, gdyby było zbyt suche, dodać łyżkę, dwie lodowatej wody. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. pół godziny. Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać lekko mąką lub tartą bułką. Rozwałkować ciasto na okrąg (najlepiej między arkuszami papieru do pieczenia ) i wykleić spód i boki formy. Można też wykleić ciastem blaszkę bez wałkowania. Ponakłuwać ciasto widelcem. Można je przykryć arkuszem papieru do pieczenia i wysypać fasolą by się nie wybrzuszyło pod wpływem temperatury. Piekarnik rozgrzać do 220 st, wstawić ciasto, zmniejszyć temperaturę do 200 st i piec 15 minut. Ser wymieszać mikserem z pozostałymi składnikami, masę wlać na ciasto, na wierzchu ułożyć śliwki (skórką do dołu), zmniejszyć temperaturę do 170 st i piec tartę jeszcze ok. 30 minut. Masa musi się ściąć i lekko zrumienić.   



Mówię Wam - niebo na talerzu:) 

11 komentarzy :

  1. Śliwka, sernik, kruche ciasto-wpadam na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam Twoje ciasta.. niby proste, ale jakie smaki! Jaki efekt wizualny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiem Salvador , chcesz kawałek. Tez przyjeżdżaj:)

      Usuń
  3. A czy z innymi owocami będzie równie smacznie? Co mogłabyś polecić zamiast śliwek? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie smaczne z wiśniami, borówkami amerykańskimi, jagodami ,morelami, jeżynami czy malinami.

      Usuń
  4. Mmm, wygląda cudownie :) Połączenie masy serowej ze śliwkami jest wyborne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy mogę dodać mrożone śliwki? Czy je rozmrozić? A może obsypać budyniem żeby nie puściły soku? Albo obtoczyć w mące?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dać mrożone. Puszczenie soku nieuniknionym jest, nie należy się przejmować.

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */