czwartek, 2 października 2014

Ciasteczka owsiane z jabłkami

Ciasteczka owsiane z całą pewnością są bardziej zdrowe niż inne herbatniki. Może tylko jeszcze  wypieki z kaszy jaglanej mogą stawać z nimi w szranki pod tym względem. Mam całkiem spory zapas pysznych, karmelizowanych jabłek w słoikach i już ani trochę miejsca w spiżarni, zatem użyłam ich do przygotowania ciastek i świetnie się sprawdziły. Świeże, jędrne, twarde jabłka nadadzą się do tego wypieku równie doskonale. Herbatniki wychodzą dość miękkie, szarlotkowe i smakowały nawet tym, którzy za płatkami owsianymi nie przepadają. Ciasto leżakowało sobie w lodówce ok. godziny, by płatki nasiąkły i zmiękły, jednak nie jest to konieczne.

    

składniki: 

- 3 twarde jabłka pokrojone w kostkę ( ok. 0,5 x 0,5 cm)
- dwie i pół szklanki płatków owsianych
- 2 jajka
- trzy łyżki stopionego masła lub oleju rzepakowego/słonecznikowego
- pół szklanki cukru lub trzy duże łyżki miodu czy ksylitolu
- cztery łyżki mąki pszennej lub orkiszowej czy jaglanej
- ewentualnie 3-4 łyżki mleka lub wody
- pół szklanki ulubionych bakalii (rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, słonecznik, pestki dyni itp.)

Piekarnik ustawić na 160 st. Wszystkie składniki masy wymieszać w misce. Gdyby masa była zbyt sucha i się nie chciała sklejać, należy dodać więcej wody lub mleka, jeśli zbyt mokra i lejąca, dodać nieco więcej płatków lub mąki dla zagęszczenia. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Formować z ciasta placuszki o średnicy ok. 3-4 cm, układać na blaszkach w centymetrowych odstępach. Piec z termoobiegiem obie blaszki na raz (jeśli ciastka nie zmieściły się na jednej) lub pojedynczo do zrumienienia, ok. 15- 20 minut. Ciastka po upieczeniu są dość miękkie, po ostygnięciu nieco twardnieją, by następnego dnia znów zmięknąć:)  Na każdym etapie bardzo mi smakowały.

Mówię Wam - niebo na talerzu:) 

15 komentarzy :

  1. Owsiane ciasteczka bardzo lubię jeść,trochę mniej piec,a to dlatego,że jakoś szybciej piecze mi się ciasta niż takie małe"formy":)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowe, pyszne i uroczo wyglądają. Można się poczęstować?;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A bez termoobiegu??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok. 20 - 25 min, pojedyncze blaszki. Ciastka muszą się zrumienić.

      Usuń
  4. Ostatnio robiłam ciasteczka owsiane z Twojego przepisu, wszyscy chwalili ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. owsiane to moje ulubione wersji z jabłkami nie próbowałam
    bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Trochę za słodkie wyszły - ja bym o połowę mniej cukru dodała, poza tym pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, nawet takiej ofermie kulinarnej jak mi wyszły pyszne ;) z dodatkiem cynamonu też są super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znaczy się - nei taka z Ciebie oferma. Za dwa , trzy dni wstawię jeszcze inne. Zajrzyj:)

      Usuń
  8. ależ świetny przepis, mam nadzieję, że jeszcze w tym tygodniu wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie przed chwilą upiekłam, zamiast masła dałam olej wyszły pyszne, dziękuję za przepis.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Własnie upiekłam:) szukałam najlepszego przepisu i ten odpowiadał mi i moim zasobom domowym najbardziej:) dodałam troszke wiecej miodu i jabłek a dodatkowo sezam i kawałki czekolady -wyszły GENIALNE ! Dziekuje za przepisik :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja też właśnie zrobiłam i są genialne!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */