wtorek, 28 października 2014

Jak upiec kaczkę? Kaczka z solanki

Ciemne mięso kaczki lubię bardzo. Jest dużo wyraźniejsze w smaku niż delikatny kurczak. Jednym ze sposobów na miękkie i soczyste mięso jest moczenie go w wodzie z solą. Wody musi być tyle, by całkowicie przykryła tuszkę. Najczęściej zalewam mięso w dużym garnku lub naczyniu żaroodpornym, na wierzchu kładę odwróconą do góry nogami pokrywkę (w garnku nieco za małą) i stawiam na niej coś ciężkiego, kaczka jak to kaczka - lubi wypływać na wierzch. Robię to po południu poprzedniego dnia, zostawiam ją na noc w lodówce. Rano wyciągam, suszę ręcznikiem papierowym i odstawiam by lekko przeschła. Piekę w rękawie foliowym albo w naczyniu żaroodpornym lub zwyczajnie na blaszce, przykrywając po zrumienieniu mięso folią. Nie podlewam, mięso kaczki jest tłuste i przykryte pozostaje soczyste bez pomocy. Piec należy długo i w niskiej temperaturze. Kto lubi - może nałożyć do środka tuszki  połówki jabłek - wypływający z kaczki sos - dla mnie pycha. 2-3 jabłka pokrojone na ćwiartki można wtedy dodatkowo obsmażyć krótko na maśle, posypać majerankiem i podlać sokiem pomarańczowym, poddusić chwilę i obłożyć mięso po podaniu i mamy klasyczną kaczkę z jabłkami. Jeśli pominiemy jabłka - będzie pysznie inaczej. Bardzo łatwy obiad na niedzielę czy święta, pycha.

 

składniki: 

- wypatroszona tuszka kaczki ( ok. 2kg)
- ok. 3 litry wody z rozpuszczonymi w niej 6 łyżkami soli
- dwie łyżki majeranku
- ew. 1/4 łyżki listków świeżego rozmarynu
- ok. pół łyżeczki pieprzu (mniej, jeśli lubimy łagodne smaki, więcej jeśli ostre) 

Jeśli chcemy kaczki z jabłkami - 6 jabłek , łyżka masła, pół szklanki soku pomarańczowego i dodatkowa łyżka majeranku.

Odciąć kuper i nadmiar tłuszczu w okolicach otworów. W lekko ciepłej wodzie rozpuścić sól i solankę dobrze ostudzić ( jesienią i zimą wystawiam za okno). Zalać nią tuszkę kaczki pilnując, by całe mięso było zanurzone. Odstawić do lodówki na 8-16 lub nawet 24 godziny. Wyjąć z solanki, osuszyć papierowym ręcznikiem. Wmasować w skórę kaczki majeranek rozmaryn i pieprz. Jeśli chcemy wersji z jabłkami, dwa pokrojone (ze skórką) włożyć do środka tuszki, można spiąć otwór kaczki wykałaczkami, by w trakcie pieczenia nie wypadły. Odstawić na pół godziny. Jeśli pieczemy w naczyniu żaroodpornym, ustawiamy temperaturę na 230 stopni, układamy kaczkę grzbietem do góry i wstawiamy do piekarnika bez pokrywki. Po pół godziny przykryć naczynie, zmniejszyć temperaturę do 160 st i piec kaczkę jeszcze 2,5 godziny. Jeśli pieczemy w rękawie, nagrzać piekarnik do 160 st, zawiązać boki folii, nakłuć ją w kilku miejscach  i piec 2,5 godziny. Rozciąć folię u góry, lekko rozchylić ale tak, by sos nie wypłynął i ustawić temperaturę 230 stopni. Piec 20 minut do pół godziny, skórka powinna w tym czasie się zrumienić. Ostrożnie wyjąć kaczkę z pieca, odstawić na piętnaście minut, zanim zaczniemy dzielić mięso. W wersji z jabłkami - pozostałe jabłka ze skórką podzielić na ćwiartki, podsmażyć chwilę w rondlu na rozgrzanym maśle, posypać majerankiem, po 5 minutach zalać sokiem z pomarańczy, poddusić jeszcze dwie minuty. Wyłożyć mięso na półmisek, obłożyć podprażonymi jabłkami, podlać sosem zebranym z naczynia lub z rękawa lub sos podać osobno w sosjerce.

   Mówię Wam - niebo na talerzu :)

35 komentarzy :

  1. kiedyś robiłam kaczkę i wyszła mi twarda... już wiem, co zrobiłam źle :-) nie wymoczyłam kaczki w solance... zapisuję do zrobienia, dzięki! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, muszę koniecznie tak zrobić kaczkę! świetny sposób:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ostatnio ( w niedzielę!) jadłam pierwszy raz pierś kaczki zrobioną jedynie w soli i majeranku-była bombowa :)
    Twoja wersja z dodatkiem rozmarynu-brzmi baaardzo kusząco! I te zdjęcia, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow, ale obiad! pycha, dawno u nas kaczki nie było, narobiłas mi ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam bede wdzieczna za odpowiedz na moj komentarz przy przepisie na domowe kajzerki, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda obłędnie, z pewnością smakuje rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacyjnie wygląda. Jak z najlepszej restauracji :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam.Idealna! Pyszna, aromatyczna, mięciutka (tymbardziej, że ja w ogóle nie umiem gotować):-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jak nie umiesz, jak kaczka Ci wyszła - umiesz:)

      Usuń
  9. moja kaczuszka właśnie się piecze, podam ją z cząstkami ziemniaków, po degustacji napiszę jak smakowała

    OdpowiedzUsuń
  10. Na ile osób wystarczy kala 2-2,5kg kaczka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie wiadomo ile się z niej wyleje wody i ile wytopi tłuszczu. Ostatnio mieliśmy dwukilową z Lidla i starczyło nam na trzy osoby.

      Usuń
  11. Chcę upiec dwie kaczki na raz (obie mają po ok 2,4kg)- jak długo mam je piec? Z uwagi na zbyt małe naczynie żaroodporne muszę to zrobić w rękawie do pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  12. ...kurde...nie mam majeranku !!!...:(((...

    OdpowiedzUsuń
  13. po raz pierwszy piekłam kaczkę i wyszła super. kaczka w solance leżała 7 godz- tylko tyle miałam czasu na leżakowanie, a farsz zmieniłam na pieczarkowo cebulowy - bo nie miałam jabłek. Piekłam 3,5 godz. zapach było czuć w całym domu. Tak szybko się rozeszła że nie zdążyłam zrobić zdjęcia:( przepis już dodany do ulubionych! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, pozdarawiam:)

      Usuń
  14. wyszla mi najlepsza kaczka w rodzinie :D
    Wszyscy zachwyceni. Bardzo mięciutka, aromatyczna i przepyszna.
    Zrobiłam w szklanej brytfance z jabłkami.

    Napewno przepis trafi do naiulubionych.
    Bardzo dziekuje :)

    Aurica ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, najlepsza kaczka w rodzinie to jest coś! Pozdrawiam:)

      Usuń
  15. Chciałbym spytać czy można rozmrażać kaczkę w solance bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki ?
    Czy w ten sam sposób pieczemy gęś? Można prosić o przepis na gęś ?
    Czy po takim moczeniu w solance nie należy już przed pieczeniem nacierać solą ? Zawsze nacierałem mieszanką soli z pieprzem.

    Wojtek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można rozmrażać ją w solance.
      Można tym samym sposobem upiec gęś. Przepis ten sam, tylko naczynia do moczenia i ilość solanki odpowiednie do zanurzenia w niej mięsa.
      Po moczeniu w solance nie należy już dodatkowo nacierać solą. Można innymi, ulubionym przyprawami

      Usuń
  16. Wychodzi smaczna bo moczysz w solance ale i bez tego można przyrządzić dobra kaczkę z tym że czas pieczenia należy gruuubo skrócić. Przyjmuje się że na każdy kg kaczki ma ona siedziec 45 min w piekarniku i to bez rękawa czy przykrycia. Tutaj są wszystkie info: okaczka.pl
    Ogólnie moczenie mięs naprawdę dużo daje więc spróbuje kiedys po Twojemu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakują mi bardziej pieczone długo, w niskiej temperaturze, co poradzę:) Można i tak, można i tak:)

      Usuń
  17. szesc lyzek ale jakich

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy kaczka nie wyjdzie jeśli solanka była letnia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za odpowiedź, kamień z serca :)

      Usuń
  19. Włożyłam kaczkę do solanki i okazało się, że nie mam czasu jej zrobić na następny dzień. Czy kaczka może spędzić w solance 2dni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W lodówce powinna wytrzymać. I temperaturę można obniżyć, jeśli jest taka możliwość.

      Usuń
  20. Uważam, że to najlepszy przepis - mam kaczkę w częściach osobno udka i piersi, trochę mnie zastanawia czy 2,5 godz pieczenia to nie za długo i czy na kaczkę w częściach ta ilość soli to nie ciut za dużo..ale chcę podziękować ..bo z Twoich przepisów korzystam nie pierwszy raz i zawsze super jest!!!!Pozdrawiam serdecznie..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas pieczenia można skrócić, te 45 minut na 1 kg wydają się słuszne. A jeśli chodzi o sól -utrzymałabym ten roztwór z przepisu.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */