sobota, 25 października 2014

Szybkie ciasteczka owsiano-jaglane z żurawiną

Ciasteczka jaglane i owsiane, bo mają w składzie owsiane płatki oraz mąkę jaglaną, która nadaje wypiekowi charakterystycznego smaku. Można zmielić na mąkę kaszę jaglaną, w młynku do mielenia kawy. Gotową dostanie się w marketach, sklepach ze zdrową żywnością, a w moim mieście na warzywnym rynku. Żurawinę lubię chyba nawet bardziej niż rodzynki, mogę ją jeść jak cukierki. Podobno ma bardzo dużo witaminy C i przeciwdziała stanom zapalnym pęcherza. O mące jaglanej i płatkach owsianych nie ma co pisać, jeść trzeba, bo to samo zdrowie. Zdrowe, banalnie łatwe w przygotowaniu.




składniki: 

-  półtorej szklanki płatków owsianych
- 5 łyżek mąki jaglanej
- 4 - 5 łyżek cukru lub ksylitolu czy miodu
- 2 jajka
- 100 g roztopionego masła
- szklanka suszonej żurawiny
- ew. trzy łyżki ulubionych bakalii ( orzechy, pestki dyni itp)

Piekarnik ustawić na 160 st. Duże blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki należy zmieszać w misce, jeśli masa jest zbyt ścisła, dolać kilka łyżek wody. Wykładać łyżką ciasteczkowe porcje ciasta, lekko je spłaszczać, formując w miarę okrągły kształt.  Piec w całkowicie rozgrzanym piekarniku, z termoobiegiem ok. 12- 15 minut. Bez termoobiegu ok. 3 minuty dłużej, osobno każda blaszkę. Najlepiej przechowywać w blaszanej puszce.


 Mówię Wam - niebo na talerzu:)

 

21 komentarzy :

  1. O! Akurat niedawno zaopatrzyłam się w mąkę jaglaną :) Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś czuję,że to będzie mój ulubiony przepis na ciasteczka owsiane :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Płatki górskie czy błyskawiczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale wydaje mi się, że błyskawiczne też się nadadzą.

      Usuń
  4. bardzo zdorwe i zapewne bardzo pyszne :) nic tylko zajadać!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak wrócę z delegacji, to "na święta" 1 listopada je zrobię.Mamie by smakowały:-), tacie pewnie też:-) No to tak właśnie uczczę te "świata ".

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię takie ciacha na śniadanie, zdrowa słodycz :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. nie robiłam jeszcze jaglanych wypieków, nie wiem czemu! kuurcze.. musze się skusić, ich kolor (i zapewne) smak mnie zachwyciły :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Można jeść bez wyrzutów sumienia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Co można dać zamiast mąki jaglanej? Czy mogłyby być płatki jaglane?

    OdpowiedzUsuń
  10. Myślę, że można. Może być mąka orkiszowa, lub zwykłą pszenna.

    OdpowiedzUsuń
  11. pewnie już żadne ciacho dla skoraqa się nie uchowało...

    OdpowiedzUsuń
  12. Upiekłam te ciasteczka,ale nie wyszły mi takie jasne jak tobie tylko takie brązowawe. To kwestia zdjęcia, czy ja za długo piekłam?

    OdpowiedzUsuń
  13. A jak przygotować kaszę by zrobić z niej domowym sposobem mąkę? Żeby pozbyć się goryczy?

    OdpowiedzUsuń
  14. czy te ciastka są kruche? szukam przepisu na chrupiące ciasteczka...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kruchością nie jest tak jednoznacznie jak z ciasteczkami kruchymi z mąki pszennej. Płatki mają swoją wilgotność i różnie z tym bywa. Spróbuj tych i z tego przepisu http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/01/szybkie-ciasteczka-owsiane.html

      Usuń
  15. Czy żurawinę trzeba/można zaparzyc wcześniej?
    Karolina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba ale można:) Jeśli się ją zostawi we wrzątku na pół godziny,jak rodzynki, będzie bardziej miękka.

      Usuń
  16. Pani Beatko!
    Bede wdzięczna, gdyby zechciałaby Pani napisać, w ilu stopniach piec te smakowitości (składniki mam juz przygotowane ;)? Z góry dziękuje!
    P.s. Fantastyczny blog i świetne przepisy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. W 160 stopniach, w opisie czynności zwykle podaję temperaturę. Pozdrawiam!:)

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */