niedziela, 23 listopada 2014

Ciasto z dynią z kaszy jaglanej. Sernik jaglany z dynią

Wilgotne, bardzo dobre ciasto, które niewtajemniczeni w recepturę nazwą sernikiem. Kaszę jaglaną przemycam dalej w różnościach, bo między innymi podnosi odporność, a jesienią kichania dookoła jakoś więcej. Sernik znakomicie nadaje się na śniadanie, pycha. W listopadzie częściej niż w innych miesiącach myślę o czekoladzie. Mimo tego, że ciasto wyjęte z pogniecionego papieru do pieczenia samo w sobie wyglądało uroczo, nie mogłam się powstrzymać i polałam je czekoladową polewą. Oczywiście można zaniechać. Kto umie - niech nie polewa. Ja nie mogę, potrzebę mam.



składniki ( na tortownicę 20 cm): 

- szklanka kaszy jaglanej
- 2/3 szklanki drobno startej dyni
- 3 jajka
- 2/3 szklanki cukru lub ksylitolu
- 400 ml jogurtu naturalnego ( u mnie grecki)
- 100 g rozpuszczonego masła
- sok z połowy pomarańczy
- skórka otarta z połowy pomarańczy ( tylko kolorowa część)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
-  łyżka mąki jaglanej lub pszennej

polewa:

- tabliczka gorzkiej czekolady ( min 50% zawartości kakao)
- 2- 3 łyżki gorącego mleka

- ew. podprażone krótko na suchej patelni płatki migdałów lub posiekane orzechy

Kaszę wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię, podprażyć przez 2- 3 minuty, przepłukać porządnie wrzątkiem na sicie. Zalać wrzątkiem (ok. 3 cm ponad powierzchnię kaszy) i gotować 20 minut. W trakcie gotowania, w razie potrzeby dolewać wrzątku, jeśli kasza szybko wchłonie wodę. Kaszę lekko przestudzić ( gorąca tępi blender). Dodać jajka, jogurt, cukier, masło, wymieszać trochę łyżką a następnie bardzo dokładnie zblendować. Do masy dodać mąkę, sok i skórkę z pomarańczy, startą dynię, wymieszać ubijającymi łopatkami miksera. Piekarnik ustawić na 170 stopni. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, gniotąc na w miarę gładko brzegi na rancie. Masę wlać do formy. Zamiast półki w piekarniku można dać kratkę grillową, a pod nią ustawić garnek lub blaszkę z wrzątkiem. Dzięki temu konsystencja ciasta będzie bardziej kremowa. Można też zabezpieczyć dno i boki tortownicy folią aluminiową i wstawić ją do większej formy napełnionej do 1/4 wysokości wrzątkiem. Piec ok. 50 - 60 minut. Gdyby mocno się rumieniło, przykryć wierzch ciasta folią aluminiową. Kiedy lekko przestygnie w piekarniku, wyjąć, po całkowitym wystygnięciu schłodzić w lodówce. 

Czekoladę połamać, zalać gorącym mlekiem, rozpuścić w rondelku nad gotującą się wodą, mieszać aż masa będzie jednolita, wylać na ciasto, posypać podprażonymi migdałami.

 Mówię Wam - niebo na talerzu:)

21 komentarzy :

  1. uwielbiam ciasta jaglane, a do tego jestem ogromną fanką dyni- zatem zjadłabym chyba całe na raz! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasto super połączenie kaszy i dyni :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. super ciacho, ja też staram się wpychać kasze jaglaną, to jest bardzo miłe "wepchnięcie' :-))))

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na ciasto, wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ta polewa, jak cudownie spływa<3

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały jaglany deser :) Podobno dobry kucharz to ten, który smakowicie umie nadać nowy blask tradycyjnym potrawom, a jednocześnie przemycić doń sezonowe warzywa i owoce - Tobie wspaniale udało się wszystko to połączyć za jednym razem :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo zdrowy deser, koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Co można dodac zamiast mąki ziemniaczanej żeby ciasto się udało?

    OdpowiedzUsuń
  9. Co można dodac zamiast mąki ziniaczanej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaszę mannę. Trzy łyżki.

      Usuń
    2. A może też skrobię kukurydzianą.

      Usuń
  10. Czy zamiast jogurtu mogę dać gęste mleko ryżowe? To dla alergika. ..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Spróbowałabym eksperymentu z zakwaszeniem go sokiem z cytryny ( może zrób próbę na małej ilości czy się nie zwarzy, by osiągnąć kwaśny smak, jak to w serniku. Podaję jeszcze linki do jogurtu i serka do przygotowania ich w domu, specjalnie z myślą o alergikach. http://smakoterapia.blogspot.com/2012/04/serek-bez-sera-czyli-weganski-twarozek.html i http://smakoterapia.blogspot.com/2013/12/jogurt-migdaowy-czysty-weganski.html

      Usuń
  11. czym można zastąpić czekoladę? (tylko nie kakao ;))

    OdpowiedzUsuń
  12. Sernik obłędny! Próbowałam już trzy Twoje ciasta jaglane i są naprawdę genialne. gratuluję wiedzy i doświadczenia, myślę, że powinnaś założyć nowy blog z takimi właśnie zdrowszymi wersjami swoich przepisów i natychmiast zawędrowałby na szczyt! (nie umniejszam oczywicie tradycyjnym wypiekom, widzę że wszystkie są mega profesjonalnie opracowane, tyle że my unikamy glutenu dlatego to tylko moja opinia:) Acha, jak widzę te piękne błękitne filiżanki od razu mam ochotę spytać gdzie takie można kupić? :)pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Bardzo się cieszę, pomyślę o drugim blogu, kto wie. A błękitne filiżanki kupiłam za 15 zł (za 12 szt.)w sklepie z używanymi klamotami. Moje ulubione:)

      Usuń
    2. Właśnie upichciłam w wersji z wanilią i skórką z cytryny - pyyycha! Ten przepis jest naprawdę świetny, ciasto wychodzi nawet takiemu laikowi jak ja :) Ale ale, czy to ok. że mi opada podczas stygnięcia w piekarniku? Zaglądałam w tym czasie, więc może to jest powód? Tak czy inaczej to już bezwzględnie moje ulubione ciacho, jeszcze raz dzięki za przepis!:) ps. a robiłaś może z owocami? myślisz że z brzoskwiniami na górze da radę? Pozdrawiam mistrzynię wypieków i opisów! :))

      Usuń
    3. Dziękuję za komplimenta i pozdrawiam również:) Przy pieczeniu i podczas stygnięcia faktycznie lepiej nie zaglądać. Może to być powód. Nie sprawdzałam, czy utrzyma owoce. Wydaje mi się, że może nie. Ale po ostygnięciu można ułożyć na wierzchu pokrojone brzoskwinie i zalać galaretką:)

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */