środa, 5 listopada 2014

Czekolada na gorąco. Jak zrobić prawdziwą czekoladę do picia ?

Jeśli ktoś zrobi ją sam choćby raz, już nigdy nie kupi gotowca "z papierka". Ważna jest czekoladowa jakość. Dla dorosłych najlepiej by była gorzka lub pół na pół z mleczną i dobrej firmy, nie warto oszczędzać. Czekoladę pije się od święta i przy specjalnych okazjach, w niewielkich ilościach, bo o ile nie ma się problemów z niedowagą to... od święta:) Trzeba kupić tabliczkę o wysokiej zawartości kakao, przynajmniej 50 %. Niech to będzie chociaż "jedyna" czy "wedlowska" albo inne, znanych firm. Dzieciom proponuję ten sam przepis z mleczną tabliczką, no może plus dwie kostki gorzkiej, dla podkreślenia zawartości czekolady w czekoladzie. Można przygotować ją na śmietance, śmietance zmieszanej z mlekiem lub na samym mleku. Niektórzy uważają, że tylko ta na śmietance to prawdziwy raj dla podniebienia, a reszta nie może nazywać się czekoladą. Należy próbować różnych wersji, by odnaleźć najlepszy dla siebie wariant. Ta na śmietance jest dla mnie zbyt gęsta i ciężka. Nie dałam rady wypić kilku łyków. Mleko o zawartości tłuszczu 3,2% jest idealne. Dla puszystości, spieniłam je małym "bzyczkiem", można go kupić za kilka złotych w niefirmowych sklepach, bardzo przydatna rzecz. Oczywiście spienianie nie jest konieczne, ale daje miły dla podniebienia efekt. Do gorącej czekolady dodaję szczyptę chilli (bo jeszcze bardziej podkręca czekoladowość i przemianę materii, mocniej rozgrzewa), łyżeczkę cukru waniliowego, pomarańczowego ekstraktu czy cynamonu. Ambrozja.




 składniki na jedną dużą lub dwie małe porcje ( kubek 200 ml lub dwie filiżanki) 

- 50 g (pół tabliczki) gorzkiej czekolady (można połowę zastąpić mleczną) 
- 130 ml mleka ( lub 100 ml mleka i 30 ml słodkiej śmietanki)
- kilka kropli esencji waniliowej lub pomarańczowej
- szczypta chilli lub/i cynamonu

W rondelku mocno podgrzać mleko ze śmietanką. Dodać połamaną na kostki czekoladę. Podgrzewać mieszając porządnie, do zagotowania. Od razu zdjąć z ognia, dodać przyprawy. Można spienić spieniaczem do mleka, chwilę na dole naczynia, potem na górze. Przelać do kubka lub filiżanek.


Mówię Wam - niebo na talerzu:)
        

17 komentarzy :

  1. Uwielbiam taką mocno czekoladową, gęstą z dodatkiem chilli, dam za nią wszystko ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. też nie lubię takiego gęstego gluta;)

    OdpowiedzUsuń
  3. robię bardzo podobnie, taka czekolada jest po prostu najlepsza. Nawet w kawiarniach pytam czy czekolada jest z proszku i niestety często jest.... a przecież tak łatwo zrobić doskonałą czekoladę!

    OdpowiedzUsuń
  4. o matko.. o matko.. tyle czeko w jednym kubku.. :)
    Dzięki za rady! :) na pewno skorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wowo! Świetny przepis (mam taką nadzieję) dlatego dzisiaj sprawdzę

    OdpowiedzUsuń
  6. Polecam spróbować czekoladę do picia zrobioną z kuwertury, np. takiej jak tutaj: http://www.galeriaslodyczy.pl/kp,0,171/czekolada-do-fontann-barry-callebaut---kuwertura-deserowa.html

    Wystarczy wsypać do kubka nieco pastylek, zalać gorącym mlekiem (ewentualnie jakieś dodatki), mieszamy, mieszamy i mieszamy... i pijemy! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam z mlekiem i czekoladą 32% ( innej nie miałam). Jak dla mnie bardzo słodka, ale dobra. Osobiście wolę kakao w proszku :')

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie zrobiłam taką czekoladę mężowi i siostrze i byli zachwyceni 😊

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha, pycha, pyszotka :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cześć, wypróbowałam Twój przepis. Moja słodka relacja na https://tahealfood.wordpress.com/2015/12/09/czekolada-na-goraco/ :) Zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepis pyszny;-) Mam jednak pytanko. Uwielbiam czekoladę pić jednak ostatnio mam duże kłopoty po spożyciu mleka. Próbowałam z mlekiem kokosowym i ryżowym niestety nie ten smak. Czy może Ktoś próbował z innym mlekiem i było OK?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zostaje jeszcze do spróbowania sojowe albo bez laktozy.

      Usuń
  12. Mmmmm polecam czekoladę z http://www.espressoart.pl/producer/caffe,diemme-11.xhtml niebo!

    OdpowiedzUsuń
  13. Po przeczytaniu posta bezapelacyjnie jutro będę pic czekoladę litrami <3

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */