piątek, 7 listopada 2014

Kruche babeczki z serem. Czekoladowe babeczki sernikowe

Są baaardzo smaczne i wyglądają odświętnie. Nawet nieprzepadający za sernikiem, sernikowe babeczki uznają za bardzo dobre ciastko. Ciekawe, bo składniki niby te same, jednak forma ma znaczenie:) Można upiec je w metalowych foremkach, które w najniższych cenach dostanie się w marketach i zwykłych, niefirmowych sklepach AGD. Można też ciastka upiec w foremkach od muffinek, będą równie smaczne.




składniki ( na 12 babeczek ok. 6 cm średnicy) :

na ciasto:
- pół kostki schłodzonego masła ( 100 g)
- dwie szklanki mąki
- trzy żółtka
- trzy łyżki cukru
- łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
- ew. łyżka lodowatej wody
na wypełnienie:
- 30 dkg białego sera ( trzykrotnie zmielonego lub gotowego "na serniki")
- 2 jajka
- pół tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
- trzy łyżki śmietany
- trzy łyżki cukru
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej lub waniliowego/śmietankowego proszku budyniowego
polewa:
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- dwie łyżki gorącego mleka

- ok. łyżka masła i tarta bułka do wysypania foremek

Masło pokroić w kostkę i zagnieść szybko ręką z resztą składników, gdyby ciasto było zbyt suche, dodać łyżkę, dwie zimnej wody. Schować do lodówki na ok. pół godziny. Foremki natłuścić masłem i wysypać tartą bułką. Z ciasta uformować szybko dłonią okrągłe placuszki ( można też rozwałkować ciasto między arkuszami papieru do pieczenia i wyciąć szklanką czy foremką kółka) i wykleić nimi foremki. Na czas przygotowania masy serowej wstawić ponownie do lodówki. Piekarnik ustawić na 160 st. Czekoladę rozpuścić w rondelku nad parującą wodą, dodać do sera wraz z pozostałymi składnikami, zmiksować na gładką masę. Wlać porcję do każdej babeczki. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut, z włączoną górną i dolną grzałką. Zostawić w piekarniku do ostygnięcia. Czekoladę na polewę rozpuścić w rondelku nad parująca wodą, zalać gorącym mlekiem, wymieszać na gładką masę. Gdyby była zbyt gęsta, dodać łyżkę mleka więcej. Ostudzone babeczki wyjąć z foremek, udekorować polewą ( łyżeczką lub dekoratorem kuchennym), kandyzowanymi owocami lub groszkami czekoladowymi, kolorowymi drażetkami itp.


 Mówię Wam - niebo na talerzu:)
        

12 komentarzy :

  1. A poranek taki brzydki, te babeczki od razu poprawiają nastrój samym wyglądem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają tak pięknie ! :)
    minimalist-only.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. A ile mniej wiecej sztuk wychodzi z podanych propocji skladnikow?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 12 babeczek o średnicy ok. 6 cm.

      Usuń
    2. Suuuuuper! Dziękuje za szybką odpowedź. Zamierzam zrobić na urodzinki synka:-)

      Usuń
  4. a jakby zrobić w blaszce takiej na babeczki? wyszło by prawda? tylko porcja ciasta musiała by być większa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mówisz o takie formie na muffinki? Zależy jakie duże i głebokie. Można ich nie napełniać całych, tylko do połowy.

      Usuń
    2. tak tak nie wielkie są te formy aczkolwiek podwójną porcje zrobię rodzina na święta się zjedzie to trzeba:)

      Usuń
  5. super wyszły i baaaardzo smaczne są
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/8f30a0944a1521ee.html
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/4b19ed7abc803dcb.html

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */