poniedziałek, 3 listopada 2014

Najlepsze, puszyste bułeczki z serem. Pyszne drożdżowki

Takie drożdżówki zajadaliśmy dawno temu wracając ze szkoły. Oprócz bajaderek (przepis tu) były moimi ulubionymi ciastkami. Mocno wilgotne, z dużą ilością sera, puszyste - bułeczki idealne. A te na zdjęciach są jeszcze lepsze. No naprawdę. Wyrobione ciasto zostawiłam do wyrośnięcia na noc przykryte folią w lodówce, by móc piec je rano, jednak wydaje mi się, że lepiej zwyczajnie zostawić je do rośnięcia na godzinę, półtorej w ciepłym miejscu. Jeśli ktoś ma mało czasu i wyrastanie musi być nocne - trudno. Ciasto będzie wtedy nieco kapryśne w formowaniu, bo bardziej klejące, ale pyszne tak samo. Jeśli ktoś nie ma ciepłego miejsca (ok. 28 st), może włączyć na pięć minut piekarnik ustawiając temperaturę na 50 st, wstawić tam ciasto - urośnie jak malowane. Najlepsze bułki z serem jakie jadłam, kiedykolwiek. Zamiast sera można użyć masy makowej, dżemu lub powideł. 





przepis znaleziony na blogu Z Piekarnika 


 składniki ( na ok. 14 bułeczek) : 

- 3 szklanki ( 250 ml każda) mąki pszennej (450g)
- 3/4 szklanki letniego (ok. 30 st) mleka (200ml)
- 7 g suchych drożdży lub 4 dag świeżych
- 1 jajko i dwa żółtka
- 3/4 szklanki drobnego cukru (190g)
- 1/4 kostki rozpuszczonego masła  (50 g)
- 1 łyżka ekstraktu lub cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- mąka do podsypywania blatu lub stolnicy

masa serowa: 
- ok. 500 g zmielonego/zblendowanego białego sera
- ok. 2-3 łyżki cukru (trzeba spróbować po zrobieniu i ewentualnie dosłodzić)
- jajko
- trzy łyżki rodzynek (można pominąć), ew. skórka pomarańczowa

Składniki masy wymieszać.

lukier: 
 - 2/3 szklanki cukru pudru
- 2- 3 łyżki soku z cytryny

Wymieszać na gładką masę, w razie potrzeby dodać nieco więcej soku z cytryny. Lukier powinien spływać powoli z łyżeczki.

Jeśli używamy świeżych drożdży, dodać je do letniego mleka z łyżeczką cukru i mąki, czekać ok. 15 minut, by urosły i dodać stopniowo do mąki. Suche wsypać od razu do miski z mąką, dodawać mieszając, stopniowo mleko, jajko, żółtka, cukier, wanilię i skórkę z cytryny. Zagnieść ręką na blacie lub stolnicy (podsypując mąką lub przy pomocy haków miksera w misce) na elastyczne ciasto. Kiedy będzie wyrobione ( po ok. 10 -15 minutach), dodajemy masło i wyrabiamy jeszcze chwilę do wchłonięcia tłuszczu. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 26- 28 st)  na ok. godzinę, półtorej. Podzielić ciasto na pół, spłaszczyć umączoną ręką na dobrze podsypanym mąką blacie, na prostokąty grubości ok. 0,5 cm. Każdą część posmarować połową porcji sera zmieszanego z jajkiem, cukrem i rodzynkami. Złożyć jak na zdjęciach i pociąć na paski ok. 5 cm szerokości, odwrócić w połowie każdego paska tworząc "muszkę". Wychodzi nierówno i krzywo, tak ma być. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, w odstępach ok. 3- 4 cm. Odstawić na ok. 20 minut do lekkiego podrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 160 st z termoobiegiem. Można wtedy piec dwie blaszki na raz, jeśli nie mamy termoobiegu, pieczemy każdą osobno. Piec w całkowicie rozgrzanym piekarniku ok. 15-20 min. z termoobiegiem, bez niego, ok. 20- 25 minut.   


Po upieczeniu polać bułki lukrem.



Mówię Wam - niebo na talerzu:)

37 komentarzy :

  1. Odpowiedzi
    1. Wręcz NIEWIARYGODNIE!!!!!! Muszą być pyszne..mniam, aż ślinka cieknie na sam widok...

      Usuń
    2. Pan Anonim ma rację!!!! Coś wspaniałego, domowe wypieki...mmm...NIEBO W GĘBIE!!!!!

      Usuń
    3. przebajeczna pychota, ja użyłam twarogu sypkiego z Mlekovity, polecam!

      Usuń
  2. obowiązkowo je upiekę tylko tradycyjnie muszę policzyć ile mają ww i wbt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj, chyba nie wiem co to?

      Usuń
    2. chyba chodzi o wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe - związane z cukrzycą.
      Drożdżówki wyglądają przepysznie! :)

      Usuń
    3. dzięki:) zgłębię temat:)

      Usuń
  3. no masz ci los.. teraz mam taaaką ochotę na słodkie, doobre bułeczki.. najlepiej te ze zdjęcia, jeszcze ciepłe! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja kocham drożdżówki, Twoje wyglądają perfekcyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę spróbować :). Może mi też wyjdą...

    OdpowiedzUsuń
  6. Jadałam takie w dzieciństwie i teraz też mam na nie ochotę...mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ser to najlepiej jaki? Chudy, poltlusty, tlusty?

    OdpowiedzUsuń
  8. Posmarować polową sera?? czyli tym 500 g czy 250 g?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto dzielisz na pół. Robisz drożdżówki najpierw z połowy porcji ciasta. Zatem i sera dajesz pół. Drugą część dasz do drugiej połowy. Pierwsza część ciasta z 250 g i druga część - 250 g sera .

      Usuń
  9. Bardzo dziękuję za błyskawiczną odpowiedź :) Wolałam dopytać niż zrobić źle. Zatem zabieram się do pracy. Robiłam już z Twojego przepisu moje pierwsze ciasto drożdżowe, wyszło PYCHA!!! Bardzo przydatne wskazówki. Świetny blog!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba się bardzo spieszyłam z odpowiedzią, Bardzo się cieszę, powodzenia i pozdrawiam:)

      Usuń
  10. Robiłam już kilka razy, są bardzo pyszne...mniami

    OdpowiedzUsuń
  11. Pycha, ja robię z twarogiem tłustym. Super spisuje się twaróg sypki z mlekovity! polecam i dziękuję za przepis przypominający smaki mojego dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny przepis na stałe zagościł w naszym domu. Moja rodzina może je jeść na okrągło na zmianę z drożdżowym z serem i truskawkami :) Mój mąż na pytanie "Jakieś życzenia na Walentynki" bez zastanowienia odpowiedział, że bułeczki z serem. Bardzo, bardzo dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Myślę, że kiedyś dla odmiany możesz zaskoczyć rodzinę odmianą na sernik gotowany http://niebonatalerzu.blogspot.com/2016/01/byskawiczny-sernik-gotowany-atwy-sernik.html. Powinien trafić w podniebienia domowników:)

      Usuń
  13. Nie mam talentu do wypieków. Robiąc nie wierzyłam że się udadzą, cisto nie koniecznie wyrosło w misce.....ale podczas pieczenia urosły drożdżówki.......zrobiłam po kilka sztuk - z serem, marmoladą jagodową i morelową. WSZYSTKIE PYSZNE. Dzieci się zajadaly, do kawy przepyszne.... W końcu udało mi się pieczenie, odzyskuję nadzieję w swoje zdolności.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ciasto nie urosło w misce a w piekarniku tak, to znaczy że było mu niezbyt ciepło. Można nagrzać piekarnik do 50 stopni, wyłączyć i zostawić włączone światełko i tam zostawić ciasto do rośnięcia. Bardzo się cieszę, że się udały i zapraszam od przygotowania i innych ciast:)

      Usuń
  14. Proszę o wartosci wagowe bo nie nie psiadam takich malych szklanek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za szybka odpowiedz :-)

      Usuń
  15. Zrobilam.. mimo mojego braku talentu do roznego rodzaju wypiekow wyszly cudowne!
    Wlasnie popelniam je po raz drugi 😃

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy takie gotowe bułeczki można zamrozić?

    OdpowiedzUsuń
  17. Zrobiłam dzisiaj i wyszły cudowne! Przepyszne :). Mięciutkie, wyrośnięte, z fajną masą serową... Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też je bardzo lubię, pozdrawiam:)

      Usuń
    2. I jeszcze się w tym samym czasie młodszą kuzynką zajmowałam, to miała frajdę. Zdecydowałyśmy, że coś jeszcze z twoich przepisów spróbujemy, ale jeszcze nie wybrała co ;).

      Usuń
  18. Pyszne,wszystkie zniknely w jeden dzie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */