wtorek, 11 listopada 2014

Tarta z kaszy jaglanej. Czekoladowa tarta z kremem. Czekoladowa tarta jaglana z pomarańczą i orzechami

Bardzo dobra, mocno kremowa, intensywnie czekoladowa, z chrupiącymi orzechami. Dlaczego należy jeść kaszę jaglaną wiadomo. Za milion dobroczynnych pierwiastków i witamin, które ma i za to, że działa odkwaszająco, czyli  neutralizuje to, co wpakowaliśmy w siebie przy okazji podjadania niezdrowego jedzenia. Oswajanie jej smaku idzie mi nieźle. Pierwsza sprawa - pozbawić kaszę goryczki. Przez prażenie na suchej patelni lub płukanie wrzątkiem. Po ugotowaniu  można z niej zrobić rozmaitości (przepisy tutaj) , dlatego niewielki zapas ugotowanej kaszy trzymam w zamykanym pojemniku w lodówce. Przygotowałam z niej pyszną, kremową tartę, w której zarówno spód  i wypełnienie zostało  z niej wykonane. I naprawdę jest bardzo, bardzo dobra. Aromat pomarańczy w wypiekach nie każdy lubi, szczerze mówiąc też za nim nie przepadam w nadmiarze, ale tu wyjątkowo dobrze brzmi. I pachnie na cały dom.


inspiracja Tu
 
składniki ( na formę ok. 26 cm) : 

- 2,5 szklanki suchej, nieugotowanej kaszy jaglanej

Kaszę podprażyć chwilę na suchej patelni, wypłukać dobrze na sicie, zalać wrzątkiem lub mlekiem (z mlekiem jest bardziej kremowo, może być roślinne) ok. 3 cm powyżej powierzchni, uzupełniać w miarę jak kasza wchłania płyn, gotować ok. 20 minut. Ostudzić.  

ciasto: 
- połowa ugotowanej kaszy
- 3 łyżki mąki jaglanej ( pszennej lub kukurydzianej) 
- jajko (można zastąpić łyżeczką zmielonego siemienia zalanego trzema łyżkami wrzątku)
- 4 łyżki cukru ( lub syropu z agawy czy ksylitolu)
- dwie czubate łyżki kakao

Składniki zagnieść do połączenia. Formę do tarty natłuścić masłem ( lub olejem czy masłem kokosowym) i wysypać tartą bułką lub mąką. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Blaszkę wykleić ciastem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 35 minut. 

krem: 
- połowa ugotowanej kaszy
- szklanka mleka (zwykłego lub roślinnego)
- pół szklanki cukru /ksylitolu, po przygotowaniu należy sprawdzić smak i ewentualnie dosłodzić
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 1/3 kostki prawdziwego masła lub łyżka masła kokosowego
- sok z połowy pomarańczy- można pominąć
- skórka otarta z połowy pomarańczy - można pominąć
- 100 g orzechów laskowych
- dwie łyżeczki miodu

Do kaszy dodać lekko podgrzane z cukrem mleko, zblendować całość na gładki krem. Czekoladę rozpuścić w rondelku nad parująca wodą, dodać masło, mieszać aż do powstania jednolitej masy, wlać do zmiksowanej kaszy, dołożyć sok z pomarańczy i skórkę, dobrze wymieszać. Orzechy wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię, prażyć aż będą mocno gorące, ale nie przypalone. Wyłożyć na ściereczkę kuchenną, zawinąć i pocierać, większość skórek powinna zejść bez problemu. Już bez łupin ponownie wrzucić na patelnię, włączyć ogień i zalać dwiema łyżeczkami miodu, wymieszać . Po minucie, dwóch miód się skarmelizuje, pokryje orzechy. od razu przełożyć je na talerzyk. Patelnię zalać ciepłą wodą, by było ją łatwiej umyć. Orzechów nie próbować, bo bardzo gorące! Połowę wymieszać z masą, resztę zostawić do dekoracji wierzchu. Całą masę przełożyć na upieczony spód, udekorować orzechami i wstawić do lodówki do stężenia.



 Mówię Wam - niebo na talerzu:)

16 komentarzy :

  1. pyszne ciasto, właśnie takie lubię najbardziej! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi się podoba to ciasto :) muszę je upiec w ten weekend.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana,ciekawa jestem,kiedy zrobisz ruskie pierogi z kaszy jaglanej:)masz niezwykły talent do jej przerabiania na smakołyki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurde,sporo roboty,ale w następną niedzielę je zrobię.A teraz czekam,aż twoje za przeproszeniem ruchanki Beata wyrosną. Aha, chciałam dodać skromnie(;-)), że ja w odróżnieniu od innych, nie tylko podziwiam zdjęcia i przewiduję, że coś jest na pewno pyszne, GOTUJĘ! SMAKUJĘ! Świetny jest blog Niego na talerzu!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo mi miło :) Niech Ci się wszystko udaje:)

      Usuń
  5. Ale tarta pysznie wygląda. nie ma bata, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudowności u Ciebie jak zwykle! świetnie wygląda ta tarta :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawi mnie smak tego kremu, nie jadłam jeszcze takiego na bazie kaszy jaglanej. Muszę spróbować; ))

    OdpowiedzUsuń
  8. Intrygująca i przede wszystkim zachwycająca :)

    OdpowiedzUsuń
  9. o matko.. to musi być boskie.. <3
    z kaszy, a jednak wygląda jak mus z kremówki, czekolady.. <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można zastąpić krem czymś innym? Mam taki pomysł, by wykorzystać spód i zrobić coś na kształt szarlotki - krem zastępując jabłkami i pianką. Jak np. w tym przepisie http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/12/tarta-z-jabkami.html tylko na jaglanym spodzie... Myśli Pani, że będzie ok? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że powinno wypaść dobrze:)

      Usuń
  11. Zrobiłam ten spód, ale wyszło tak sobie, dla mnie za mokre... Niemniej pozdrawiam bo inspiracja była ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam, ja uwielbiam takie właśnie:)

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */