czwartek, 18 grudnia 2014

Blok waniliowy

Przyszedł kiedyś do mnie kolega. - "A blok umiesz?", zapytał z nostalgią. No umiem, pewnie, że umiem, jak mogłabym nie umieć, przecież ambitna jestem straszliwie i umieć muszę. Ta słodycz rodem z PRL, na bazie mleka w proszku ma w sobie coś. Uczyliśmy się ją przygotowywać na zajęciach praktyczno-technicznych. To był bardzo przydatny przedmiot. Nauczyłam się robić na drutach, szydełku i przyszywać guziki. I robić takie bloki:)  I wiem, że wiele osób przygotowuje ją na święta. Łatwe, bez pieczenia i zawinięte w celofan, pięknie nada się na prezent. Kiedy jeździłam na obozy harcerskie, chodziliśmy do sklepu oddalonego o pięć kilometrów po takie mleko. Nadstawiało się złożoną w kształt łyżeczki dłoń i kolega nasypywał porcję, którą pobierało się jęzorem. Ten blok jest nieco inny w smaku niż blok czekoladowy , ma też inną, bardziej gładką niż on konsystencję. Porcja z przepisu starczy na niewielki pojemnik, na duże, rodzinne święta można ją podwoić.




składniki: 

- 250 g mleka w proszku (zwykłego, nie granulowanego)
- 80 g cukru
- łyżka cukru waniliowego
- 70 g masła
- pół szklanki wody
- ok. 250 - 300 g bakalii ( suszona papaja, ananas, migdały, orzechy laskowe, nerkowce, migdały itp.)

Masło, cukier, wodę i cukier waniliowy rozpuścić w rondelku na małym ogniu, wymieszać. Przestudzić. Dodać mleko w proszku i wymieszać na gładką masę. Na końcu wmieszać posiekane bakalie. Nieduży, wyższy, plastikowy pojemnik  lub małą keksówkę wysmarować cienko olejem lub wyłożyć folią aluminiową. Masę wlać do formy i wstawić pod przykryciem do lodówki. Najlepiej na 24 godziny. 

.    

Mówię Wam - niebo na talerzu:)

10 komentarzy :

  1. Przypomina mi nugatowe cukierki z pistacjami-pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dawno go nie jadłam. Genialny Tobie wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie to musi być pyszne<3

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wygląda ten blok!! Rewelacyjny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja właśnie ostatnio myślałam o bloku :-)) chętnie bym go zrobiła, jest bardzo nostalgiczny :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. No ja w życiu nie miałam przyjemności próbować tego deseru :) niestety nie moje czasy, może też po prostu akurat u mnie w domu tego nie było :) ale widzę, że to dość prosty przepis więc chętnie spróbuje :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Skoro nawiązanie do bloku czekoladowego to czy przygotowanie powyższego łakocia jest również proste? Blok czekolady, co może wydawać się dziwne, potrafię i wykonać nawet ja;) A że wszystkie łakocie z wanilią w tytule muszą wylądować na moim talerzu to jestem ciekawy czy nie będzie większych problemów dla kuchcika amatora z przygotowaniem tego typu pyszności?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że jest proste, nawet laik powinien dać radę:)

      Usuń
  8. Jak się cieszę, że trafiłam tutaj... Już od dawna marzyłam o bloku, ale nie wiedziałam jak się go robi.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */