poniedziałek, 8 grudnia 2014

Ciasteczka na choinkę

Wystarczy kupić landrynki, najlepiej takie, które mają żywe kolory. Pokruszyć w torebkach foliowych przy pomocy młotka lub tłuczka, każdy kolor osobno. W ciastkach ułożonych na blaszkach wyciąć dziury, np. małym kieliszkiem i wsypać do każdej trochę tłuczonych cukierków. Podczas pieczenia się rozpłyną i potem, razem ze światełkami na choince dadzą niezły balet. Czary i magia. Kto by nie chciał oglądać przez szybkę w piekarniku jak landrynki rozpuszczają się w kolorowe szkiełko? Że są smaczne, to oczywista, maślane ciastka, zawsze są. Ale za wygląd pod światło - mistrzostwo, uwielbiam.
 



składniki: 

- 200 g zwykłego masła (bez oleju)
- 450 g mąki pszennej
- całe jajko i żółtko
- pół szklanki cukru 
- dwie łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli
- kolorowe landrynki

Masło rozetrzeć z cukrem na krem przy pomocy ucierającej końcówki miksera. Dodać roztrzepane widelcem jajka, cukier waniliowy i sól. Porcjami dosypywać mąkę i zagnieść elastyczne ciasto ręką. Nie wyrabiać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Wstawić na  godzinę do lodówki. Podzielić na cztery, pięć części i wałkować oprószając ciasto mąką, na podsypanej mąką stolnicy lub blacie kuchennym. Kiedy ciasto będzie miało ok. 0,5 cm grubości, wycinać dowolne kształty foremką i układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. W każdym wyciąć po środku, malutką foremką lub kieliszkiem, dowolny kształt i w to miejsce nasypać warstwę tłuczonych landrynek. Dziurki do wieszania ciastek na choince najlepiej robi się przy pomocy słomki do napojów. Ciastka należy wkładać do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika, wszystkie blaszki na raz, jeśli mamy termoobieg, pojedynczo, jeśli nie mamy. Należy piec do lekkiego zrumienienia ciastek i rozpuszczenia landrynek, ok. 8-12 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.



10 komentarzy :

  1. Pięknie się prezentują z tymi okienkami:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. I zapachniało świętami ;) smaku narobiłaś tymi pysznościami ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widziałam takie ciasteczka na żywo, robią wielkie wrażenie! Ale u mnie od razu zniknęłyby z choinki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na choince wyglądają magicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie w domu rok w rocznie na choince wiesza się cukierki ale też pierniczki. specjalnie podczas pieczenia wykonuje się dziurkę przez ktorą potem przewleka się sznureczek. pięknie wypieczone, wymalowane idealnie ozdabiają choinkę

    OdpowiedzUsuń
  6. a czym malowałaś ciasteczka żeby miały taki "śnieżny" kolor ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niczym. Nie mają przyprawy do piernika ani kakao więc są jasne. Śnieżny kolor na ciemniejszych ciastkach można uzyskać malując je niezbyt gęstym lukrem z cukru pudru i kilku kropli soku z cytryny.

      Usuń
  7. Ale piękne :D W tym roku będę próbowała robić. Dużo wcześniej przed świętami można je zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można. Nawet nawet półtora tygodnia.

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */