wtorek, 16 grudnia 2014

Domowy schab bez pieczenia. Schab suszony. Schab według Czesława z Wilna

To jeden z łatwiejszych sposobów na pyszną, domową wędlinę, bez specjalnego wysiłku i wędzenia. Smak jej jest wyborny i przypomina długodojrzewające wędliny. Moja babcia ( z wileńskich rejonów) specjalizowała się w tego rodzaju suszonych wyrobach. Były pyszne. Wisiały w studni cały rok. Wyjmowało się je od święta i kroiło w cieniutkie plasterki. Skrócona, siedmiodniowa wersja przypomina nieco tamte klimaty. Natarta czosnkiem i majerankiem - pycha. Na święta czy Nowy Rok - znakomita. Pod nazwą "schab według Czesława z Wilna" znalazłam ją na Agata Gotuje. Można też szukać jej jako "schab z pończochy", bo to jeden ze sposobów na zawijanie mięsa przed powieszeniem w suchym, przewiewnym miejscu. Można również użyć siatki do wędlin. U Agaty znalazłam pomysł z bawełnianą gazą, wygląda przyjemniej, bardziej rustykalnie i stylowo. Nada się na kanapki, do sałatek i na ciepło, do makaronów. Koniecznie do zrobienia.



 

Schabu  nie należy myć, ma się zachować jego naturalna flora bakteryjna.
 
- kawałek schabu, najlepiej powyżej 1 kg,  niezbyt szerokiego, 

- ok. 150 g cukru
- ok. pół kg lub więcej soli, najlepiej niejodowanej gruboziarnistej
- pół główki czosnku
- dwie łyżki majeranku
- mielony pieprz
- arkusz gazy ok. 1m x1m kupionej w aptece

Schab mocno opanierować w cukrze i odstawić w naczyniu do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Powstały syrop wylać, zgarnąć z mięsa ręką, nie myć. Do suchego naczynia wsypać grubą, ok. 2 cm warstwę soli i ułożyć na niej schab. Odstawić do lodówki na 12 godzin. Zmienić sól na nową i ułożyć schab na drugiej stronie, pozostawić ponownie na taki sam czas w chłodnym miejscu. Zgarnąć ręką (bardzo porządnie i dokładnie) sól, natrzeć mięso roztartym czosnkiem, posypać pieprzem i majerankiem, zawinąć w gazę i zawiązać sznurkiem. Powiesić w suchym, przewiewnym miejscu o temperaturze pokojowej na 7 - 10 dni. Po ususzeniu przechowywać w lodówce. Kroić w możliwie najcieńsze plasterki. Warstwa gazy może być cieńsza niż na zdjęciach. 

Mówię Wam - niebo na talerzu:)

28 komentarzy :

  1. Wyszedł Ci elegancko, majeranek bardzo mu pasuje :) Przechrzciłaś mnie na Anię i przypomniały mi się licealne czasy, gdy w jednej ławce siedziałam z moją przyjaciółką, Anią i często nas mylono :) Pozdrawiam świątecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ło matko, bardzo przepraszam. Zaraz to zmieniam. Pozdrawiam również.

      Usuń
    2. Nic się nie stało ;)

      Usuń
  2. Mój tata jest Litwinem, świetnie znam smak wędlin z tamtego rejonu-są bajeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy schab po wysuszeniu dużo się skurczy? bo chce zrobić na próbe ok 0,5 kg i jestem ciekawa czy jak wyschnie to cos mi z niego zostanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kurczy się z grubości.Z porad wyczytałam, żeby raczej suszyć w kawałkach ok. kilogramowych i większych. Może przy małym ucierpi jego elastyczność i soczystość i wyschnie na wiórek? Nie sprawdzałam.

      Usuń
  4. Co to znaczy suche i przewiewne miejsce ;) Gdzie suszyłaś swój schabik ?
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie wisi w przedpokoju, na rurze od gazu, gdzie zwykle jest przeciąg:) Może być pod sufitem na karniszu, na klamce od górnej szafki kuchennej...

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź:) Nie mam domu a mieszkanie i zastanawiałam się gdzie można go powiesić :) Zawsze można zrobić lekki przeciąg :)

      Usuń
    3. Wietrzenie raz dziennie powinno wystarczyć :)

      Usuń
  5. czy jest różnica w owinięciu gazą? w oryginale jest zwrocona uwaga na jedna warstwe, tymczasem tu wyglada to ładniej ale jest tez bardziej szczelne..?? a kolejne pytanie- co po 10 dniach suszenia?:) w sensie- czy ma wisiec dalej (max jak dlugo?) czy trzymac w lodowce czy co- w przypadku gdybym zrobila kilka na raz a zajela sie konsumpcja jednego:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po dziesięciu dniach suszenia wkładasz do lodówki i zjadasz powoli. Ile poleży - nie wiem. Ale nie wygląda na takie co by się miało szybko zepsuć. Szczelność nie ma wielkiego znaczenia, zrób tak, jak CI się bardziej podoba:) Gaza jest dość przewiewna mimo kilku warstw.

      Usuń
  6. Moja babcia byłaby zachwycona takim schabem; )

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam Twoje przepisy na mięcha :-) muszę to zrobić, po prostu muszę :-)))

    OdpowiedzUsuń
  8. wow.. zrobienie takiej szynki to musi byc coś! Wygląda świetnie :)
    Gratuluję!

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam pierwszy i ostatni raz. Schab wygląda nieźle, ale jest bardzo, bardzo słony.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli jest bardzo słony, to znaczy, że sól nie została dostatecznie mocno zgarnięta przed zawieszaniem do suszenia.

      Usuń
  10. Dlaczego nazywanie "wędliną" mięso, które nie jest wędzone? Wędliną, jak sama nazwa wskazuje, musi być wędzone, a do jest suszony schab.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego, że u nas jest duża dowolność w nazewnictwie i interpretacjach. Pozdrowionka:)

      Usuń
  11. Już poszedł sms do męża, że wracając z pracy ma kupić schab :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam,
    czy moze byc zamista gazy pielucha tetrowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pojedynczą warstwą - może być:)

      Usuń
  13. Schabik rewelacja, dzisiaj zrobiłam drugi raz i będzie u nas na stole gościł jak najczęściej.Mam tylko takie pytanko, czy ten czosnek zostawiasz na mięsie do suszenia czy tylko nim nacierasz i go ściągasz z mięsa ? Pozdrawiam serdecznie ! Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zostawiam na mięsie. Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
    2. Dziekuję za odpowiedź. Robiłam pierwszy raz i był przepyszny a dzisiaj po rozwinięciu gazy okazało się ,że spleśniał. Robiłam tak samo jak poprzednio a jednak cos wyszło nie tak. Jaka moze byc przyczyna trudno stwierdzić, ale szkoda, bo czekalismy aż bedzie gotowy a tu klapa. Pokryty biało-zieloną plesnią.Zdarzyło się to komuś ?

      Usuń
    3. Mnie się zdarzyło, burzowa pogoda powoduje rozwój jakiś magicznych bakterii. A czasem schab prosto ze sklepu jest już w rozwoju jakiś żyjątek.

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */