wtorek, 9 grudnia 2014

Pierniczki bezglutenowe

Jest bum na niejedzenie pszenicy. Gluten to sprawa jedna, wielu nie może i jest uczulonych, druga - istnieje domniemanie, że modyfikowanie zbóż spowodowało niekorzystne dla ciała jej oddziaływanie. Nie wiadomo czy to stały pewnik,  czy może kwestia trendu, mody, na ile wpływ na nasze przekonanie o szkodliwości mają manipulacje marketingowo - handlowo- ekonomiczne.  Czasem zmniejszam ilość czystej mąki pszennej zamieniając ją na owsianą, jaglaną, orkiszową czy z amarantusa, no i używam znacznie więcej kasz, zwłaszcza jaglanej. Najbardziej przykrą sprawą jest w tym wszystkim frustracja bezglutenowych dzieci, którym nie wolno sięgnąć po łakoć przysługujący np. bratu czy koledze. No cóż. Radzić sobie trzeba. Na tę okoliczność pierniczki bezglutenowe. Po pozbawieniu ich przyprawy do piernika otrzymamy bardzo dobre ciasteczka bez glutenu, uniwersalne, na każdą okoliczność.





inspiracja -  tu
 

składniki ( na ok. 40 pierniczków): 

- 200 g mąki gryczanej
- 150 g mąki z amarantusa
- 100 g mąki kukurydzianej do podsypywania przy wałkowaniu
- 2 jajka
- 60 g masła lub oleju
- 85 g miodu
- cztery łyżki cukru lub ksylitolu czy syropu z agawy 

 -płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżka przyprawy do pierników (najlepiej domowej) 
- łyżeczka cynamonu i dwie kakao/ karobu dla koloru

Masło rozpuścić w kąpieli wodnej (w rondelku nad gotującą się wodą), dodać miód, cukier i przyprawy, mieszać do rozpuszczenia składników. Zdjąć z ognia, odczekać chwilę, jeśli masa jest gorąca, gdy lekko przestygnie dodać jajka i całość dobrze wymieszać. Mąkę z amarantusa wymieszać z gryczaną lub orkiszową i sodą. Wlać płynne składniki i wymieszać przy pomocy haków miksera. Ciasto wstawić do lodówki na godzinę, dwie lub na całą noc. Podzielić na pół, rozwałkować na podsypanym mąką ryżową blacie na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami wycinać ciastka. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 st. Jeśli mamy funkcje termoobiegu można piec wszystkie blaszki na raz, ok. 10 - 12 minut. Jeśli nie mamy - każdą blaszkę osobno, dwie, trzy minuty dłużej. Po ostygnięciu, można (nie trzeba:) polukrować pierniczki lukrem z białka i cukru pudru - przepis tutaj.


     Mówię Wam - niebo na talerzu:)
 

21 komentarzy :

  1. Bosko wyglądają, a jak są z mąki gryczanej to koniecznie chcę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. w sieci roi się od przepisów na pierniczki, ale Twój wybitnie przypadł mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne pierniczki a kubeczek w szaliczku przeuroczy. Dziękuję za ten przepis,
    wczoraj piekłam z wnusią pierniczki i myślałam o bezglutenowych dla siebie-dla mnie to mus;-(
    Pozdrawiam cieplutko;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwaga! Pierwsze zdjęcie. W prawym górnym rogu tego pierniczka brakuje jednej perełki. Tomek podjada? Ewentualnie Pamela ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Swietny blog! ;) robilam z Twojego przepisu szybkie ciasteczka owsiane, i oczywiscie u mnie bedzie odnosnik do Twojego przepisu ;)
    Pozdrawiam Dominika z
    domi-gotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. nie musze unikac glutenu, ale jestem ciekawa smaku takich pierniczków, może kiedyś będę miała okazję je spróbowac lub upiec :-))

    OdpowiedzUsuń
  7. Dobrze od czasu do czasu zajrzeć na czyjegoś bloga i dowiedzieć się czegoś nowrgo. Co roku robię pierniczki jednak nigdy bym nie pomyślała, że można wykonać ich zdrowsza wersję, bezglutenową wersję. Wszystko wygląda pięknie ie jeszcze te deoracje! aż chce się świąt

    OdpowiedzUsuń
  8. Planuję na jutro pieczenie pierniczków właśnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bezglutenowe ciastka też mogą być pyszne, wymagają tylko trochę inwencji :) Twoje wyglądają wzorcowo :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy mozna pierniczki zrobic z maki ryzowej o jaglanej? Nietety nie mam innych bezglutenowych w domu a ciezko mi znalezc przepis tylko z tymi 2 makami :(

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy mozna pierniczki zrobic z maki ryzowej o jaglanej? Nietety nie mam innych bezglutenowych w domu a ciezko mi znalezc przepis tylko z tymi 2 makami :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jaglanej można. Z ryżowej - nie wiem.

      Usuń

  12. śliczne te Twoje pierniczki - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak się doda mąkę orkiszową, to pierniczki już nie będą bezglutenowe...

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam serdecznie, czy mogę zrobić takie pierniczki na 3 tygodnie przed Świętami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. One są dość twarde. Zrobić można. I przechowywać w szczelnym pojemniku z kawałkami jabłek, codziennie wymienianych.

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */