poniedziałek, 1 grudnia 2014

Puszysty sernik na biszkopcie. Tort serowy

Tort, sernik, chleb, czy puszka domowych ciastek, to bardzo uniwersalny prezent na rozmaite okoliczności. Własnoręcznie przygotowane, choć nie wyglądają tak pięknie jak te z cukierni, zawsze wywołują na twarzy obdarowanego specjalny uśmiech. Rękodzieło, to rękodzieło, ma moc i energię:) Ten deser wymaga osobnego upieczenia biszkoptu i oddzielnie - sernika. Oba wypieki potrzebują ubicia piany z białek i zarówno jeden i drugi - składników w jednakowej, pokojowej temperaturze. To właściwie jego cała filozofia, nie ma więcej trudnych elementów, resztę składników się po prostu dodaje. Wygląda odświętnie, jest lekki i puszysty i znakomicie nada się na Boże Narodzenie, czyjeś urodziny czy każdą inną uroczystość. Kto nie ma czasu lub ochoty na biszkoptowe ciasto, niech upiecze sam sernik bez spodu i wierzchu. Zwolennicy puszystego biszkoptu bez dodatku proszku do pieczenia, mogą dla większej pewności przeczytać ten link.





Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę.
składniki: 
biszkopt (na blaszkę 24 cm) 
- 5 jajek
- 4 łyżki cukru
- 130 g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao 

sernik: 
- 1 kg białego sera zmielonego trzykrotnie lub gotowego, wiaderkowego  "na serniki"
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru ( ok. 200 g)  
- 1/2 kostki stopionego, ostudzonego masła  (100g)
- 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kaszy manny
- laska wanilii lub łyżka cukru waniliowego

do nasączenia
- szklanka mocno zaparzonej, owocowej (u mnie hibiskusowej) lub czarnej herbaty z dwiema łyżeczkami cukru

polewa: 
- tabliczka gorzkiej czekolady min. 50 % zawartości kakao
- pół łyżki masła
- łyżka cukru
- łyżka, dwie gorącego mleka
- łyżeczka kakao


ew. płatki migdałów lub pół szklanki siekanych orzechów do posypania ciasta 

biszkopt
Piekarnik ustawić na 160 st. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod  koniec dodając po łyżce cukru, aż stanie się błyszcząca. Dodawać po jednym żółtku i delikatnie wmieszać je w pianę przy pomocy łyżki a następnie po małej porcji przesianej przez sitko mąki. Na końcu, wmieszać po łyżce przesiane kakao. Należy to robić wolno i delikatnie, by masa nie opadła i nie straciła puszystości. Przelać ciasto do formy i wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut. Wyjąć z pieca i upuścić razem z blaszką, z wysokości ok. 60 cm na podłogę. Dzięki temu powierzchnia ciasta się wyrówna. Ostudzić w lekko uchylonym piekarniku.
       Sernik należy piec w tej samej lub takiej samej formie, w której piekł się biszkopt.
Piekarnik nagrzać do 180 st. Formę - spód i boki, owinąć z zewnątrz dwoma, trzema arkuszami aluminiowej folii dla jej uszczelnienia, w miejscu łączenia obręczy z dnem. Żółtka oddzielić do białek, białka ubić na sztywną panię. Ser, żółtka, cukier, mąkę, kaszę, wyskrobane nożem wnętrze z przeciętej laski wanilii lub cukru waniliowego, zmiksować w dużej misce. Do masy serowej dodać pianę i delikatnie ją wmieszać przy pomocy łyżki. Całą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, boki zagnieść możliwie płasko. Przelać masę do formy. Wstawić do większej blaszki lub innego metalowego naczynia wypełnionego na wysokość ok. 3 cm wysokości wrzątkiem. Jeśli ktoś ma z tym kłopot, może ustawić formę na półce-kratce grillowej a pod spodem umieścić garnek z wrzątkiem, wtedy nie potrzeba uszczelniać blaszki folią. Wstawić do piekarnika na 60 minut. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Gdyby wierzch sernika mocno się rumienił, można go przykryć folią aluminiową. Pozostawić do ostygnięcia w piekarniku.

Biszkopt po ostygnięciu przekroić na dwa blaty. Pierwszy ułożyć na paterze, nasączyć ok. połową szklanki przestudzonej herbaty. Trzeba z wyczuciem, może potrzebować nieco mniej płynu. Na biszkopcie ułożyć sernik, jeśli minimalnie różnią się wymiarem, biszkopt lekko przyciąć ostrym nożem. Całość przykryć druga częścią biszkoptu, ewentualnie przyciąć do kształtu sernika, nasączyć go pozostałym ponczem. Składniki polewy rozpuścić w rondelku nad parującą wodą, wymieszać do połączenia składników. Posmarować nią wierzch i boki ciasta i od razu posypać orzechami lub podprażonymi chwilę na suchej patelni płatkami migdałów.


Mówię Wam - niebo na talerzu:)
  

15 komentarzy :

  1. Wygląda jak z najlepszej cukierni ;) Chciałabym dostać taki tort serowy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. istne cudo!! :)

    http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Może zrobiłabym taki torcik chłopakowi na urodziny? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda fantastycznie, zjadłabym taki kawałek z przyjemnością: )

    OdpowiedzUsuń
  5. jak zwykle u Ciebie wspaniałe wypieki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniały, poprosimy po kawałku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Łał, wygląda obłędnie, taki wysoki i elegancki :) Cudo po prostu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy ten ser trzyma sie biszkoptu bez zadnej masy?

    OdpowiedzUsuń
  9. Masło roztopione dac do masy serowej? Sernik rozumiem,że w piekarniku zostawic. Drzwiczki otworzyć i w t ciepłym piekarniku ma zostać?

    OdpowiedzUsuń
  10. Piekłam dwa serniki z Pani strony, wiem, ze jjest Pani mistrzynią tych wypieków i mam ochotę wypróbować jeszcze i ten:) Czy gdy do miski wrzucę: ser, wszystkie żółtka, cukier, mąkę, kaszę, wanilię to dopiero włączam mikser? Jak długo powinnam miksować całość, około 1 minutę do połączenia (mam obawy że cukier bedzie jeszcze wyraźnie wyczuwalny)czy jeszcze dłużej, moze mi Pani napisać ile około czasu to Pani zajmuje? Na jakich obrotach mikser? Dziękuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miksować po dodaniu wszystkich składników, krótko, pół minuty do minuty, cukier rozpuści się w pieczeniu. Mikser na wolnych obrotach.

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */