poniedziałek, 15 grudnia 2014

Rafaello bez pieczenia

Jest łatwe w przygotowaniu i najlepsze następnego dnia, bo wtedy herbatniki tracą sztywność i ciasto łatwo się kroi. Zwykłe, prostokątne ciastka w typie szkolnych, te z ząbkami na brzegach, stanowią podstawę i oparcie dla kokosowego kremu. Rafaello jest świetne kiedy szwankuje piekarnik, albo ktoś stracił cierpliwość po dwóch zakalcach pod rząd. Albo zwyczajnie nie ma ochoty na pieczenie. Dwa duże opakowania ciastek i krem, dadzą bardzo przyzwoity i smaczny torcik o kokosowym smaku. Dla urozmaicenia można przełożyć jedną warstwę ulubionym dżemem lub wiśniami ( mogą być mrożone, z konfitury czy z wiśniówki). Podana w przepisie ilość herbatników jest przybliżona, zależy od wielkości posiadanej blaszki. Moja ma 23x28 i zużyłam dwa opakowania po 250 g każde. Ciasto łatwe, smaczne i nada się na każdą okoliczność.




składniki (na formę ok. 23x28 cm) : 

- dwa opakowania prostokątnych herbatników po 250 g każde
- 1 litr mleka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
Obie mąki można zastąpić dwoma opakowaniami budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru, wtedy pomijamy też żółtka i używamy 3/4 l mleka)
- dwa żółtka
- 5 łyżek cukru
wyskrobany nożem środek laski wanilii lub łyżka cukru waniliowego
- 130 g miękkiego masła
- 100 g wiórków kokosowych
- kilka łyżek dżemu lub wiśnie do przełożenia

na polewę: 
- tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżeczka masła
- łyżeczka cukru
- łyżeczka kakao
- dwie, trzy łyżki gorącego mleka

Mąkę i żółtka lub budyniowy proszek wymieszać dokładnie z 250 ml zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Energicznie mieszając, wlać zawiesinę i gotować chwilę, aż masa zgęstnieje. Całkowicie ostudzić. Masło utrzeć płaską końcówką miksera na krem. 
Dodawać po porcji zimnego budyniu  i ucierać, aż masa stanie się całkowicie jednolita. Na końcu wmieszać wiórki kokosowe. Można na chwilę zmienić końcówki miksera na te do ubijania piany. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, w razie potrzeby łamiąc ciastka tak, by wypełniły całą powierzchnię. Wyłożyć 1/2 kremu, przykryć herbatnikami, posmarować je dżemem lub wyłożyć wiśnie i nakryć kolejną warstwą herbatników. Następnie dać pozostały krem i ułożyć na nim herbatniki. Składniki polewy podgrzać nad rondelkiem z gotująca się wodą i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Posmarować nią wierzch ciasta i odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej do następnego dnia.    




Mówię Wam - niebo na talerzu :)
      

21 komentarzy :

  1. Pyszne musi być. Taka kombinacja smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A gdzie dodajemy wiórki kokosowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a. Pod koniec miksowania kremu, zaraz dopiszę.

      Usuń
  3. Nie no ja już w życiu widziałem wiele jeśli chodzi o kulinaria, ale nigdy bym się nie spodziewał, że można z rafaello zrobić takie cuda. Naprawdę fajny przepis i muszę stwierdzić, że z pewnością wykorzystam ten pomysł. Widziałem już ciasta robione z batonów i innych rzeczy, ale trzeba przyznać, że ten pomysł widzę pierwszy raz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Ale najpierw proszę przeczytać przepis, nie ma w nim nic ze znanych kulek rafaello oprócz kokosowych wiórków. To potoczna nazwa ciasta zbliżonego nieco smakiem do popularnych pralinek.

      Usuń
  4. Moja rodzina uwielbia to ciacho, ja jednak zawsze robię na biszkopcie- tak się u nas przyjęło:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ubóstwiam wszystko co kokosowe, a takie rafaello... boskie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, wygląda znakomicie :)
    A takie proste :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda baaaardzo smakowicie :)!

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie rafaello.. sama slodycz... pieknie wyglada... przepis przypsdl mi do gustu ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie zamierzałam je zrobić i przeczytałam "masło utrzeć na krem"... Jak to zrobić nie mając takich końcówek miksera? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dooooobra, właśnie się zorientowałam, że mam makutre w domu :)

      Usuń
    2. tak, wygląda świetnie. Wieczorem przetestujemy jak smakuje :)


      Bardzo dziękuję za zorganizowanie świąt, ponieważ wykorzystałam z Twoich przepisów pomysły na piernik (wygląda obłędnie!), rafaello, krokiety, pierniczki, sałatkę śledziową... i wiele wiele innych. Wszystko wygląda jak "niebo na talerzu"! :)
      Wesołych, rodzinnych i SMACZNYCH Świąt!

      Usuń
    3. bardzo się cieszę i serdecznie pozdrawiam, wesołych świąt:)

      Usuń
  10. Co by tu noworocznie... Nie, no przecież jeśli zrobię takie ciasto, to pożrę w całości. Chciałoby się zjeść ciastko i mieć ciastko. I żeby kalorie w tyłek nie poszły ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto jest przepyszne ,zrobilam je juz dwa razy w ciagu tygodnia.Dzem dalam porzeczkowy i swietnie sie wkomponowal w calosc.Dziekuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam ,mam zamiar zrobić to ciacho ale czytam o płaskiej końcówce miksera i niestety takiej nie posiadam.Jak in aczej utrzeć masło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niektórym da się dokupić plastikową nakładkę, albo całą końcówkę. Dałam w przepisie zdjęcie. Jeśli nie - zostaje drewniana pałka u ucieranie w specjalnej, ceramicznej misie zwanej makutrą.

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */