sobota, 20 grudnia 2014

Szybkie, miękkie pierniczki. Bakaliowe pierniczki na ostatnią chwilę.

To pierniczki dla niecierpliwych, zabieganych, mających wiele do zrobienia, zupełnie nie wymagające żadnych umiejętności kulinarnych. Należy zmieszać składniki i wyłożyć porcjami wielkości orzechów laskowych na blaszkę. Trzymać w piekarniku krótko, spieczone twardnieją, choć kiedy poleje się je lukrem i poleżą dzień - zmiękną. 
     Co roku robię przedświąteczną listę zakupów i mniej więcej planuję w którym dniu, co przygotuję. A kiedy wychodzę do miasta i widzę tłumy z pełniuśkimi koszykami wszelakiego dobra - wpadam w panikę. Myślę, że na pewno zapomniałam o tysiącu oczywistych rzeczy i właśnie wtedy, kiedy już wszystkie sklepy będą zamknięte, zabraknie czegoś najważniejszego. A ja zostanę roztrzepanym gamoniem. Człowiek to funduje sobie różne dziwaczne jazdy. Stąd pewnie rozmaitość warsztatów terapeutyczno-psychologicznych organizowanych w grudniu :)  







składniki ( na ok. 25 szt) : 

 - 150 ml śmietany 18%
 - 2/3 szklanki cukru ( 180 g)
 - 1/2 łyżeczka sody
 - 1 jajko
- skórka otarta z 1 cytryny ( tylko żółta część)
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy (tylko pomarańczowa część)
- 2 szklanki mąki ( 340 g)
- 1 czubata łyżka kakao
- ewentualnie 3-4 łyżki posiekanych orzechów ( lub nieco skórki pomarańczowej, migdałów czy innych bakalii )
- 1,5 łyżki przyprawy do pierników ( z tego przepisu, lub sklepowej bez polepszaczy i konserwantów, ostatecznie wystarczy cynamon ze szczyptą pieprzu i imbiru)

lukier:
- szklanka cukru pudru
- kilka, kilkanaście kropli soku z cytryny

lub polewa czekoladowa z tabliczki czekolady rozpuszczonej nad parą z kilkoma łyżkami gorącego mleka. 

Śmietanę, cukier, sodę , jajko i otarte skórki owoców wymieszać porządnie ( łyżką lub mikserem)  w większej misce. Dodać kakao, mąkę, posiekane orzechy i przyprawę do pierników. Zmiksować wszystko razem. Wyjdzie dość kleista masa. Piekarnik rozgrzać do 170 st. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formować kulki wielkości włoskiego orzecha i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 10- 12 minut. Jeśli używamy termoobiegu, temperaturę należy zmniejszyć do 160 st. Wyjąć ciastka i przestudzić. Z ok. 1/3 cukru pudru i  kilku, kilkunastu kropli soku cytryny wymieszać dość rzadki lukier ( musi nieco spływać po pierniczkach)  i posmarować wszystkie ciastka. Pozostały cukier wymieszać z mniejszą ilością soku (dodawać po kropli) by był gęsty. Łyżeczką lub dekoratorem wykonać ozdobne mazy. Jeśli ktoś nie ma dekoratora, może zrobić tutkę z papieru do pieczenia lub uciąć rożek sztywnego woreczka foliowego i wypełnić go lukrem.
Najlepiej przechowywać ciastka w dużej puszce z kawałkami jabłka wymienianymi codziennie, by  nie stwardniały.       


Mówię Wam - niebo na talerzu:)

20 komentarzy :

  1. Cudeńka;-) a ja upiekłam razem z wnusią cieniutkie pierniczki, ale też pyszne.
    Pozdrawiam cieplutko;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale kuszą, takie piękne, warto zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. faktycznie nawet wyglądają na mięciutkie :-))

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam je wczoraj są przepyszne!! polecam i wesołych świąt:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i wesołych świąt:)

      Usuń
  5. Pięknie wyglądają w środku. Jak znajdę trochę wolnego czasu wśród tych świątecznych przygotowań to z chęcią je przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wow... te pierniczki muszą byc the best of! :) Wyglądają nieziemsko, a na przekroju!!! <3

    haha.. tez tak mam co roku, więc nie martw się :) Nie ma rzeczy niezastąpionych! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Byłyby świetną alternatywą dla tych tych klasycznych, czasami twardych i popularnych ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają na przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają znakomicie, a tłumy mnie przerażają i też mam podobną panikę;-)
    Zdrowych, radosnych i magicznych Świąt!:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniałych Świąt wśród bliskich,przy pachnącej choince i stole wigilijnym pełnym smakołyków!

    OdpowiedzUsuń
  11. mmmm,.... wspaniałe! Życzę Wesołych i Spokojnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam, jakie grubiutkie, jakie puszyste - takie najlepsze!
    Piernikowych Świąt zatem ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam! Proste i pyszne!! Tylko ciężko sie ciasto wyrabia, faktycznie jest kleiste :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Intuicja podpowiada mi, że na pewno by mi smakowały :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */