środa, 30 kwietnia 2014

Puszysty sernik fantazyjny

Przepis na puszyste serniki przełamuje schemat wskazówek sernikowych w różnych poradnikach (moim również), że nie należy tego deseru napuszać, pompować powietrzem, by spektakularnie nie urósł, a potem wykonał wielką klapę. Ten z tego przepisu oraz jeszcze puszysty sernik waniliowy i dwukolorowy, rosną sobie pięknie, niezbyt wysoko, ale też nie opadają. Piekę je sposobem. Najpierw ustawiam wyższą temperaturę, by masa serowa od razu się ścięła i zachowała kształt, potem ją zmniejszam i przy pomocy pary wodnej (z ustawionego na dnie piekarnika garnka z wrzątkiem) sernik nabiera sobie delikatnej, kremowej konsystencji. Fantazyjny, ciemny szlaczek na dole ciasto zawdzięcza dodatkowi ciemnej czekolady. I już to wszystko zupełnie, łatwe, proste i szybkie.


 




wtorek, 29 kwietnia 2014

Najlepsze rogaliki (z ciasta bez jajek!)

Są kruchusieńkie i pyszne. Niby te najlepsze już robiłam kiedyś (tutaj), ale teraz te wydają mi się być jeszcze bardziej delikatne. Jak widać punkt widzenia lubi się zmieniać i to co wydaje się dobre, jutro może mieć zupełnie nowy wymiar. Tak czy owak, ciasto jest łatwe i przyjemne w przygotowaniu, miękkie, łatwo się zagniata. Nadzieniem mogą być domowe powidła, marmolada, gęsty dżem, ser, a ja przygotowałam nadzienie makowo-bakaliowe. Rogaliki wyszły przepyszne, naprawdę. Dodatek białego, zmiksowanego sera powoduje, że długo zachowują świeżość i kruchość. Dla tych, którzy jeszcze nigdy rogalików nie robili, nakręciliśmy filmik. Pamiętam, że kiedy robiłam te ciastka pierwszy raz, miałam problem z wykrojeniem jednakowych trójkątów, jest na to łatwy sposób. Przy zwijaniu warto obejrzeć filmik:)





Filmik został nakręcony malutką i poręczną kamerką 

 
która jest bardzo łatwa w obsłudze, ma duży wyświetlacz, ultraszerokokątny obiektyw, Wi-Fi i mieści się w każdej kieszeni.




niedziela, 27 kwietnia 2014

Krem z kaszy jaglanej

Kasza jaglana jest najzdrowszym jedzeniem na świecie. Pisałam już o tym na okoliczność dodania przepisu na ciasto, w którym jest głównym składnikiem. Ma tak dobroczynny wpływ na wszystkie narządy naszego ciała, że trzeba ją jeść i koniec. I koniecznie podawać dzieciom. Jej smak dopiero oswajam, szukam rozmaitych na nią sposobów. Zblendowaną na krem kaszę jaglaną warto mieć w zamykanym pojemniku w lodówce i dodawać po łyżce do zup i sosów. Smak nie będzie zbyt odczuwalny, ale korzystny wpływ na ciało - jak najbardziej. Przynajmniej, dwie, trzy porcje w tygodniu. A najlepiej codziennie. Dzisiaj krem. Można go jeść jak budyń, w salaterce czy pucharku, albo posmarować nim naleśniki. Z żurawiną, orzechami, rodzynkami czy pokrojonymi morelami - pyszny, zdrowy deser. Mój krem na zdjęciu nie jest jedwabiście gładki, gdyż zepsuł mi się blender. Muszę nabyć nowy, ale szkoda mi nie wrzucić od razu dobrego, zdrowego przepisu. Krem można przechowywać do 7 dni w lodówce.








sobota, 26 kwietnia 2014

Przekąska ze szpinakiem na przyjęcia i inne okoliczności

Ponieważ jest bardzo smaczna, efektownie wygląda i przygotowuje się ją szybko, zatem wykonuję ją dość często. Widywałam ją na rozmaitych bankietach okolicznościowych, a przepis dawno temu podrzuciła mi BeElusia. Spróbowałyśmy po raz pierwszy na babskim spotkaniu i wszystkim smakowała.



 

piątek, 25 kwietnia 2014

Ciasto bananowe

Porządny, wilgotny kawał dobrego, domowego placka. Jeden mój znajomy przypomniał mi, że kiedyś mówiło się na ciasto "placek". Mam książki kucharskie, gdzie figurują pozycje typu "placek na niedzielę I" i "placek na niedzielę II". Dziś już chyba raczej nie słychać tego określenia?
      Banany w tym cieście nie są prawie wyczuwalne, nadają tylko wilgoci, specyficznej, miękkiej, przyjemnej dla języka tekstury. Lubię jego smak z dużą ilością bakaliowych dodatków, orzechów, rodzynek, żurawiny i pestek słonecznika. Jest łatwe, szybkie i przyjemne w przygotowaniu, a od jego zapachu w domu robi się ciepło i przytulnie. Podobne ciasto, w  czekoladowej wersji z kruszonką można znaleźć tutaj.



 

czwartek, 24 kwietnia 2014

Jak ugotować kaszę jaglaną

Kto chce mieć szczupłą sylwetkę, błyszczące włosy i paznokcie, czyste jelita, dobrą pamięć, nerki, wątrobę i żołądek jak dzwon oraz zdrowo rosnące, niekichające dzieci - marsz do sklepu po kaszę jaglaną. Odkwasza wszystko co zakwasiliśmy białym pieczywem, cukrem, przetworzonym jedzeniem. Ilości witamin, mikro i makro elementów, które zawiera nie chce mi się wypisywać, lista jest ogromnie długa. Prowadzący blog Gotuj zdrowo, zmęczony przekonywaniem dzieci po ludzku, przez dwa miesiące płacił im po 5 zł za zjedzenie jaglanki na śniadanie. Eksperyment się udał, dzieci się przyzwyczaiły i jaglankę polubiły, inwestycja się opłaciła jak nie wiem co. Aspekt wychowawczy dyskusyjny pomijamy, cel był szczytny. Jeśli ktoś jaglanki nie jada, jadać zacząć musi, przynajmniej dwa razy w tygodniu. Tym najbardziej opornym polecam rozpoczęcie działania od łatwego ciasta z kaszy jaglanej.             



środa, 23 kwietnia 2014

Ciasto z kaszy jaglanej

Kasza jaglana jest najzdrowsza na świecie. Chyba nie ma produktu, który by miał tak ogromny, korzystny wpływ na nasz organizm. Odkwasza, reguluje wszystko co tylko w narządach wewnętrznych da się wyregulować, przyśpiesza przemianę materii, robi coś dobrego stawom, włosy błyszczą a paznokcie przestają się łamać. Witamin i mikroelementów ma mnóstwo. P. Marek Zaremba - dietetyk, specjalista od leczenia jedzeniem z bloga Gotuj zdrowo pisze, że gdyby dwa razy w tygodniu każdy jadł kaszę jaglaną na śniadanie, szpitalne oddziały gastrologiczne opustoszałyby do cna. Nie jestem wielką fanką smaku jaglanki, ale w pewnych kompozycjach smakowych - lubię. Dla słodyczolubnych (czyli np. mnie) są opcję z kaszą, które sprawdziłam - oprócz tego, że bardzo zdrowe - bardzo dobre. Dwa w jednym - najlepiej! Jaglane, bardzo dobre ciasto, przypominające w smaku wilgotne, zakalcowate brownie, Nie rośnie, jest płaskie, celowo nie dodałam proszku do pieczenia, nie ma struktury z dziurkami, ale jest naprawdę smakowite. Można wykroić z niego ciastka lub batoniki. No zdrowy słodycz. Następnym razem zamiast cukru dodam zblendowane daktyle. Będzie jeszcze lepiej. Bardzo polecam.   




wtorek, 22 kwietnia 2014

Sos pieczarkowy

Robiąc zakupy, wrzucam zwykle do koszyka parę pieczarek, często nie mając koncepcji na żadną konkretną potrawę. Pieczarki są uniwersalne, można je dodać do sałatki, makaronu, czy przygotować z nich sos do mięsa. Kiedy zrobię za dużo kotletów mielonych, zostaje na drugi (czasem i trzeci) dzień, albo kiedy duży kawałek pieczeni do kanapek nie chce się skończyć, robię sos ratowniczy, który zmienia charakter potrawy. Czasem właśnie jest to sos z pieczarek. Robi się go szybko, bezproblemowo, w pięć minut. Będzie dobry też z makaronem i kaszą.  




czwartek, 17 kwietnia 2014

Jak zrobić kruchy mazurek z makiem

Właściwie mazurek z masą makową. Jeśli ktoś zdecyduje się kupić gotową masę, koniecznie musi zajrzeć do miejsca, gdzie wypisano skład. Jeśli produkt nie zawiera rozmaitych E, konserwantów i ulepszaczy, można masę nabyć. W przeciwnym razie, szkoda zachodu i naszego zdrowia, trzeba kupić zmielony, suchy mak (jest np. w Piotrze i Pawle) lub zwykły i zmielić.

  

środa, 16 kwietnia 2014

Pascha wielkanocna

Bardzo smaczny, łatwy, serowy deser, który ma rosyjsko-ukraińskie korzenie i przygotowywany był tylko raz w roku na święta wielkanocne. Dzieci Pani Iwonki ze sklepiku, od której przepis dostałam uważają, że jest to najlepszy z serników na świecie. Dlatego Pani Iwonka przygotowuje go z podwójnej, potrójnej lub poczwórnej porcji, wylewając czasem na wierzch galaretkę z owocami.
        Mleko należy zagotować ze śmietaną i żółtkami, rozdzieli się na serwatkę i ser. Najlepiej zrobić to wieczorem, pozostawiając go na całą noc na sicie, do odsączenia. To najfajniejszy moment, deser przygotowujemy wtedy kompletnie od podstaw. Smak tej paschy i jej konsystencja jest najlepsza ze wszystkich jakie jadłam. Bardzo polecam. 





wtorek, 15 kwietnia 2014

Jak zrobić mazurek wielkanocny z kajmakiem

Kruchusieńki spód, tak kruchy, że trzeba uważać przy przenoszeniu mazurka by się nie połamał. Ten efekt kruche ciasto zawdzięcza chłodzeniu w lodówce, gdzie niska temperatura robi coś chemicznego cząsteczkom glutenu pszenicznego i powoduje, że ciasto po upieczeniu nie staje się twardym klockiem.
      Do zrobienia kruchego ciasta potrzebne jest porządne, prawdziwe masło, żółtka jaj (czasem też gotowane, tu nie użyłam), drobny cukier do wypieków (może być nawet cukier puder) i przesiana mąka, zwykła lub jeszcze lepiej- krupczatka. Kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania i ciepło rąk im nie służy, kilkanaście ruchów do połączenia składników i do lodówki z nim.  
   Zdaje się, że w mazurkach chodzi nie tylko o smak, ale też o zabawę w dekorowanie. Nie mam nieletnich dzieci, miałabym na co zrzucić brak moich umiejętności. Tomek  ocenił, że mój mazurek wygląda jak grobowiec dla mrówek. Cóż. Mam dwie sztuki. Druga może jutro.

 





poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Ciasta na Wielkanoc

Mam spory dylemat i co wybrać na Święta Wielkanocne zupełnie nie wiem. Dziś robię remanent swoich wypieków blogowych, popodglądam też co u innych piszczy, a może przygotuję zupełnie coś innego niż do tej pory. Wydaje mi się, że na polskich wielkanocnych stołach najczęściej goszczą serniki. Że wygrywają nawet z babami, w każdym razie to po nie najczęściej wszyscy sięgają, kiedy przychodzi czas na słodycze. Ale być może jest to podgląd mojego własnego podwórka i u innych jest zupełnie inaczej. Bardzo jestem ciekawa, czy to tylko tak u mnie? Może ktoś napisze? Ponieważ ciast u mnie dużo, wszystkie można zobaczyć w zakładce ciastatortyserniki, zatem poniżej zamieszczam tylko propozycje, które sama rozważam i biorę pod uwagę jako te, które być może zagoszczą na naszym stole.

Tort śmietanowy poprzecznie zakręcony

 Wiśniowa Królewna

 


 Tort makowy z wiśniami

 

Biszkopt z kremem i jabłkami


 Czekoladowe ciasto z kokosem




Biszkopt z kremem





Tort tiramisu


Ciasto z kremem brzoskwiniowym




Czekoladowy biszkopt z bananami



 

















Ciemny biszkopt z malinami i kremem śmietanowym


Karpatka



Ptysie, eklerki, profiterolki

 








Sernikowe babeczki czekoladowe

 







Puszysty sernik dwukolorowy z malinami



Bardzo puszysty sernik waniliowy


 


  

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */