piątek, 30 maja 2014

Bardzo dobry sernik z truskawkami

Jest miękki, zwarty, dobrze się kroi. Nie rośnie i nie opada. Łatwy, bo wystarczy zmieszać składniki. Jest tyle rodzajów sernika, że trudno mi się zdecydować, który upiec tym razem. Słyszę nieraz pochwały od znajomych, że mój sernik jest najlepszy. Bardzo mi miło, ale który, pytam? Przecież piekłam ich tyle rodzajów:) Ten puszysty, wysoki, delikatny, czy kremowy, ciężki, wyraźny w smaku, aksamitny? W tej zakładce-klik, są sernikowe rozmaitości. Każdy ma inną fakturę, konsystencja masy serowej jest inna, ale nie umiem ocenić, który jest najlepszy. Ten z truskawkami na wierzchu jest świetny. Sernik, truskawki i czekolada, to musiały być składniki ambrozji:) .



     

czwartek, 29 maja 2014

Przepisy na przyjęcie dla dzieci

Wkrótce Dzień Dziecka, można urządzać kinderparty. Na tę okoliczność wyszperałam parę przepisów, dzięki którym to święto może być jeszcze bardziej kolorowe. Może przydadzą się też na czyjeś urodziny, świętowanie końca roku i początku wakacji, wypadniętego zęba lub inne ważne wydarzenia:) 


Tort dla dzieci

 Kule z popkornu


Ciastka z ryżu preparowanego

Szybkie babeczki bananowe





Truskawki z bitą śmietaną


Domowy bydyń waniliowy


Domowy kisiel


Deser z pomarańczą


Deser z kiwi i bezą


Domowe lody waniliowe

 




Domowe lody czekoladowe


Najlepsze rogaliki




Ciastka na patyku


Ciasteczka kokosowe


Ciasteczka migdałowe


Gofry belgijskie



Szybkie pączki serowe


Łatwe muffinki z jabłkami


 


 Babeczki z truskawkami
 
 


Eklerki, ptysie 

 Markizy kokosowe




Mówię Wam - niebo na talerzu:) 




środa, 28 maja 2014

Szybki makaron z szynką w śmietanowym sosie

Zrobienie tego dania trwa tyle, ile wyznaczył producent makaronu na jego ugotowanie. Użyłam szynki długodojrzewającej, jest wyraźna w smaku. Jeśli do przygotowania użyjemy kwaśnej śmietany będzie jeszcze wyraźniej, jeśli słodkiej śmietanki - delikatniej, a aromat szynki zagra pierwsze skrzypce. Obie wersje mi smakują, nie wiedziałabym, którą wybrać. Do pokrojonych kawałeczków szynki dorzuciłam kilka pierwszych podgrzybków, które dostałam od Pani Iwonki ze sklepiku, można zastąpić je pieczarkami lub zwyczajnie pominąć. Choć razem - smakowało pysznie.

    


wtorek, 27 maja 2014

Bułeczki zawijane z truskawkami i kruszonką

Z ciastem drożdżowym nie ma pośpiechu. Najważniejsze jest długie wyrabianie. Jeśli ktoś wytrzyma 10-15 minut - świetnie. Bułeczki będą bardziej puszyste i delikatne. To dobre ćwiczenie na mięśnie rąk, im więcej ciasta, tym jędrniejsze i bardziej kształtne ramiona. Posiadacze maszyn i cudownych mikserów - mamy nad Wami przewagę mięśniową:) Bułeczki różnią się od innych sposobem formowania ciasta. Toczymy wałeczek i naoliwionymi rękami zwijamy go w miarę kształtny ślimak. Inne drożdżowe wypieki z truskawkami można znaleźć tu: ciasto drożdżowe z truskawkami, drożdżówki z truskawkamibułeczki z truskawkami



niedziela, 25 maja 2014

Domowe lody z truskawkami

Ależ dobre. Nie potrzebują maszynki, choć jeśli ktoś ma - będą jeszcze bardziej kremowe. Prawdziwie śmietankowo- truskawkowe. Ani jednego E, konserwantów, substancji zagęszczających i polepszających smak. Aromat wyłącznie naturalny. Wyciągnięte z lodówki popołudniową, poobiednią porą czynią w domu klimat nie do odtworzenia. Magia i czary, mówię Wam:)




piątek, 23 maja 2014

Gołąbki z młodej kapusty

Te robione w maju, z pierwszej kapusty, są najdelikatniejsze. W moim domu był zwyczaj pociągania za ucho współbiesiadnika, jeśli jakaś nowalijka była spożywana pierwszy raz w sezonie. Nie mam pojęcia skąd się wziął i co miał oznaczać, ale kto się zorientował pierwszy, sięgał po czyjeś ucho i wygrywał zabawę. Farsz jest tradycyjny, z mięsem i ryżem. Dodałam do niego dwie łyżki ugotowanej kaszy jaglanej dla zdrowia, smak się nie zmienił, nie była wyczuwalna. Do ugotowania gołąbków potrzebny jest szeroki, niezbyt wysoki, duży garnek. Kapustę parzy się we wrzątku, by liście zmiękły, dały się łatwo oddzielać od głowy a potem zwijać. 





czwartek, 22 maja 2014

Deser z truskawkami

Łatwizna. Trzeba mieć w domu trochę słodkiej śmietanki 30 - 36%, kilka lub kilkanaście truskawek oraz mikser lub trzepaczkę. Obowiązuje całkowita dowolność dodatków bakaliowych- wiórki kokosowe, pokruszone bezy, herbatniki, migdały orzechy, żurawina, kawałki czekolady. Do tego ładne szklanki czy pucharki na lody i deser bez komplikacji gotowy.



środa, 21 maja 2014

Dlaczego wyszedł zakalec?

Powodów dla którego zamiast puszyście wyrośniętego ciasta otrzymujemy gliniasty, ciągnący (skądinąd - czasem całkiem smaczny a nawet lubiany) zakalczyk, może być kilka. Ten na zdjęciach poniżej wcale nie został upieczony celowo, dla potrzeb posta. Miał być wyrośniętym, wilgotnym ciachem, a wpis miał nosić tytuł - " jogurtowe ciasto z truskawkami". Nieczęsto mi się zdarza taki przypadek, a jednak - tadaaaam! Lub - innymi słowy - zonk. Aby uniknąć tego rodzaju niespodzianek należy spełnić kilka warunków:

wtorek, 20 maja 2014

Placki z jabłkami z kaszy jaglanej na oleju rzepakowym

Ci, którzy za kaszą jaglaną nie przepadają, placków muszą spróbować koniecznie. Pycha. Są delikatne, bardzo miękkie i będą smakować nawet najbardziej marudzącym dzieciom. Kolejny, dobry sposób na przemycenie zdrowej jak nie wiem co jaglanki. Można mieć mały zapas ugotowanej i zmiksowanej kaszy w pojemniczku, w lodówce. Placuszki usmażyłam na oleju rzepakowym. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega -3, dlatego pomoże mi zapamiętać dziesiątki czynności, o których zwykle zapominam :)  





poniedziałek, 19 maja 2014

Kulki z ryżu preparowanego

Słodki deser znany od czasów PRL-u, w troszkę ładniejszej formie. Kolorowe posypki nadały mu nieco nowoczesnego designu. W tamtych czasach nie było wyboru dodatków i ozdób cukierniczych, nie wiadomo - dobrze, niedobrze?:) Podobny, bardzo smaczny deser w kształcie mini batoników z preparowanego ryżu zamieściłam tutaj.



 

niedziela, 18 maja 2014

Tort czekoladowy

Jeśli ktoś lubi lekkie, tradycyjne, puszyste ciasta, które dają się mocno nasączyć, niech podstawę tortu wykona na tym biszkopcie - przepis. Biszkopt można porządnie nawilżyć mocną, osłodzoną herbatą z cytryną i kieliszkiem ulubionego alkoholu. W cieście na zdjęciu spód jest lekko lepki, odrobinę mazisty, niewysoki, bo upieczony wg. receptury na pochodzące z ameryki zakalcowate brownie. Zwolennicy biszkoptów zmietli wszystko do okruszka. Znaczy się - równie dobry. 


      


piątek, 16 maja 2014

Jak zrobić kotlety z kurczaka

Soczyste, delikatne, niepracochłonne a smaczne. Myślę, że spodobają się dzieciom. Nic szczególnie wymyślnego, ale dla osób którym znudziły się mielono-schabowe klimaty oraz tych, którzy nie lubią zbyt skomplikowanych wynalazków będą jak znalazł.



czwartek, 15 maja 2014

Ryż smażony z kurczakiem

Danie z szybkich, kiedy koncepcji na porządne wygibasy kuchenne brak, a pyszne jak nie wiem co.
Najlepiej mieć w kredensie ryż brązowy, bo jest znacznie zdrowszy od białego. Cenowo - nieco droższy, ale korzyści dla ciała warte zachodu. Jednakowoż - biały zwykły czy jaśminowy też się nada. Może być ten, co został z zupy pomidorowej z poprzedniego dnia. Do tego kurczak - u mnie udka - wydają mi się smaczniejsze, ciekawsze w smaku, choć pierś też jest odpowiednia i na pewno mniej kaloryczna. Zadowolony będzie każdy - student, bo szybko, dobrze i niedrogo, gospodyni domowa - bo szybko, zdrowo i niedrogo, rodzina - bo smacznie bardzo. Do ryżu dorzuciłam groszek z mrożonki, bo był. Można go pominąć, albo wymienić na taki z puszki, kukurydzę, pieczarki, cebulę, por czy warzywną mieszankę, sezam, podprażone orzeszki, słonecznik, co tam w domu każdy wyszpera. Bezwysiłkowe danie zupełnie, comfort food, znaczy się:)

 

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */