sobota, 28 czerwca 2014

Biszkopt z kaszy jaglanej z kremem jagodowym

Taki tort smakuje mi bardziej niż wykonany z tradycyjnego biszkoptu. Ciasto jest bardzo wilgotne i świetnie nadaje się do przełożenia. Czas pracy wydłuża się tylko o ugotowanie i zblendowanie kaszy jaglanej. Ponieważ trzymam nierzadko zapasik w plastikowym pudełku w lodówce, poszło szybko i sprawnie. Baaaaardzo się cieszę, że ten biszkopt się udał i tak dobrze smakuje, kolejny sposób na oswojenie jaglanki. 









piątek, 27 czerwca 2014

Biszkopt z kaszy jaglanej

Jest mocno wilgotny i można pozostawić go bez nasączenia. Nie kroi się tak idealnie jak tradycyjne biszkopty, dlatego ciasto z niego przygotowane przekroję tylko na dwie części. Wystarczy przełożyć go ulubionym kremem, przykryć owocami, zalać galaretką albo posypać cukrem-pudrem i pyszne ciacho gotowe. Eksperymentowałam, nie byłam pewna czy kasza nie spowoduje upadku puszystej piany, ale wszystko udało się znakomicie. Piekłam biszkopt z małym dodatkiem mąki pszennej, ale wydaje mi się, że bezglutenowcy spokojnie mogą użyć np. mąki ryżowej. I mam kolejny przepis w który w cudny sposób przemycam najzdrowszą na świecie kaszę jaglaną :) Powtarzać będę na pewno, z przyjemnością.   




środa, 25 czerwca 2014

Jak się robi zupę kalafiorową

Jest delikatna w smaku i lubiana nawet przez tych, którzy za kalafiorem nie przepadają. Czasem dorzucam do niej nieco pokrojonej, szparagowej fasolki, ale chyba wtedy nazwać należałoby ją jarzynową. Wywar do niej przygotowuję z warzyw i drobiu, ale można również pominąć mięso i zwiększyć ilość warzyw. Obowiązkowo dodana - łyżeczka masła - bardzo dobrze wpłynie na smak zupy. 



składniki ( na ok. 2 l zupy) : 

- 2 udka kurczaka lub tzw. porcja rosołowa czyli korpus (pozbawiony kupra)
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- pół selera
- pół pora
- pół cebuli opalonej do czarności nad płomieniem gazu lub na suchej patelni 
- 2 kuli angielskiego ziela, dwa listki laurowe
- pół dużego kalafiora
- 4-6 ziemniaków
- 3 łyżki śmietany
- pół łyżeczki mąki 
- siekana natka pietruszki lub koperku
- łyżeczka masła

Warzywa (oprócz ziemniaków i kalafiora) oraz mięso zalać zimną wodą, osolić i gotować aż będą całkowicie miękkie. Dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i kalafiora podzielonego na nieduże różyczki. Kiedy i one będą miękkie, dodać śmietanę wymieszaną z mąką, wymieszać, nie dopuszczać już do zagotowania. Dodać masło i posiekaną zieleninę.

Mówię Wam - niebo na talerzu:)

wtorek, 24 czerwca 2014

Bardzo dobre muffinki z budyniem

Małe, dobre, słodkie co nieco, do popołudniowej kawy, które da się przygotować w bardzo krótkim czasie. W środku budyniowe wypełnienie, na spodzie owoce lub łyżka dżemu. Niby nic, pracy niewiele, a efekt bardzo zadowalający:)




poniedziałek, 23 czerwca 2014

Kotlety z kalafiora

Bardzo przyjemnie chrupią, o ile nie rozgotujemy kalafiora i smakują znakomicie. Mogą stanowić przekąskę, albo samodzielne, obiadowe czy kolacyjne danie. Dla odpoczynku od mięsnych wynalazków, dla gości na bezmięsnej diecie, do grillowanych potraw oraz wielbicielom kalafiora polecam, bo bardzo smaczne:)



sobota, 21 czerwca 2014

Naleśniki z kaszy jaglanej

Są rewelacyjne. Spodziewałam się po nich raczej wyrobu naleśnikopodobnego, a tu takie miłe zaskoczenie. Kaszę jaglaną jeść trzeba bezwzględnie i karmić nią koniecznie dzieci, a ja jej nie lubię zbytnio, szukam zatem form dla mnie przyjaznych. Ugotowaną kaszę trzymam w lodówce w zamkniętym, plastikowym pojemniku i dorzucam do czego się da. To ciasto naleśnikowe jest bardziej gęste niż to tradycyjne, w rozlewaniu się po patelni należy mu pomóc łyżką czy łopatką, ale naleśniki wychodzą delikatne, miękkie, nie gumowate, a że z kaszy jaglanej, nikt niewiedzący się nie domyśli nawet. Samo zdrowie i pyszne w dodatku. Posmarowałam je twarożkiem wymieszanym z odrobiną śmietany i cukru, pokroiłam w plasterki truskawki, zrolowałam i śniadanie mieliśmy królewskie. Przepis podejrzałam na blogu Smakoterapia.
Uwaga! Do smażenia tych naleśników potrzebna jest dobra, całkowicie nieprzywierająca patelnia. Naleśniki nie chcą się tak ślicznie i cieniutko rozlewać jak tradycyjne i czasem udaje się zrobić z nich idealne koła, ale nie jest to zasadą. Należy pamiętać, że patelnia musi być bardzo mocno rozgrzana. Często zapominam i mój pierwszy naleśnik idzie na straty. Jest trudniej ale zdrowiej. 




środa, 18 czerwca 2014

Popękane ciasteczka

Wyglądają bardzo ciekawie, są miękkie i mocno czekoladowe w środku. Najbardziej lubię je z dodatkiem bakalii. Chrupką, popękaną skórkę zawdzięczają różnicy temperatur, ciasto należy schłodzić mocno w lodówce, a po kilku godzinach (najczęściej zagniatam wieczorem, piekę następnego dnia) włożyć do rozgrzanego piekarnika. Przepis na nie znalazłam na blogu Moje Wypieki jakiś czas temu i piekłam je już kilka razy. Ciasteczka są tak popularne i efektowne, że znalazły się na plakacie oraz zagrały w spektaklu pt. "Upiór w kuchni" w wykonaniu piotrkowskich aktorów:) . 

 


poniedziałek, 16 czerwca 2014

Jak się robi zupę gulasz

Pierwszego dnia jest bardzo dobra, a drugiego i trzeciego to cymes nad cymesami. Danie jednogarnkowe, które jest uwielbiane przez mięsożerców, aromatyczne i gęste. Lubię ją gotować, bo pachnie nieziemsko. Przez trzy dni raczymy się żałując, że nie starcza jej do czwartego :) To nie jest błyskawiczna potrawa, bo wywar gotuje się długo, a mięso, by było odpowiednio miękkie, wymaga czasu. Mięso najlepiej zasypać przyprawami poprzedniego dnia. Reszta łatwa jak w innych zupach, zrobić należy koniecznie, można w kociołku nad ogniskiem, pycha!


 

niedziela, 15 czerwca 2014

Przepisy z truskawkami

Truskawki osiągnęły szczyt sezonu, jeszcze chwila, momencik i powoli zaczniemy cieszyć się jagodowo, czereśniowo, wiśniowo, porzeczkowo, aż do jesieni.... Tu i teraz mamy truskawki. Wydłubałam kilka przepisów i zebrałam w jednym miejscu. Nie robiłam w tym sezonie knedli. Może udałoby się z kaszy jaglanej, muszę spróbować:)   

Czekoladowe babeczki z truskawkami

Najlepsze kruche babeczki z truskawkami





Bułeczki z truskawkami





Sernik na zimno z truskawkami



Sernik na zimno z galaretką



Bardzo dobry sernik z truskawkami


Sernik z kaszy jaglanej z truskawkami



ciasto drożdżowe z truskawkami



Najlepsza tarta z truskawkami


Drożdżówki z truskawkami



Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Łatwy deser z truskawkami

Knedle z truskawkami


Mówię Wam - niebo na talerzu:)

sobota, 14 czerwca 2014

Murzynek kokosowy z wiśniami

To zwyczajny, tradycyjny murzynek, tylko bardziej wilgotny i puszysty. Łatwe, szybkie, zawsze wychodzące ciasto w odświętnej formie. Rozpisywać się co nie ma, murzynka wszyscy znają i mało kto nie lubi, ten jest szczególnie dobry. Pomysł na urozmaicenie go takimi dodatkami podaje również Chillibite, moja mama też robiła taki, zawsze znika szybko, kto nie robił zrobić musi:)


piątek, 13 czerwca 2014

Najlepszy koktajl truskawkowy

Dla mnie i przyjaciółki mej, której wczoraj koktajl podałam - pycha. Znalazłam go sobie na stronce Gotuj Zdrowo. Baardzo lubię znany powszechnie koktajl truskawkowy na bazie mleka i wydawało mi się, że pozostanie mym faworytem na zawsze. Ale to cudo na zdjęciach nie dość, że znakomite w smaku, to w dodatku zdrowe jak nie wiem co i odchudza! Odkąd zupełnie bez wysiłku zgubiłam 2 kilo tylko dzięki temu, że 2- 3 razy w tygodniu jem rozmaitości z kaszy jaglanej, stronkę Gotuj Zdrowo oglądam regularnie. Podstawą koktajlu właściwie jest świeży ananas. Pokrojony i zblendowany z truskawkami. Oraz uwaga - ugotowane siemię lniane, dzięki któremu napój ma bardzo przyjemną, aksamitną konsystencję. Wszystko razem ma milion witamin, oczyszcza jelita ze śmieci i przyspiesza przemianę materii. I boszszszsz - jakie to dobre! W oryginalnym przepisie jest dodatek bazylii. Pominęłam, bo to nie mój zestaw smaków.





środa, 11 czerwca 2014

Bardzo dobre domowe lody kawowe

Są przepyszne. Nie potrzebują specjalnej maszynki i nie zawierają jajek. Za to mają nieco alkoholu i jego dodatek powoduje, że nie zamarzają na kamień, pomimo dodatku naparu z kawy. Można zamieszać lody po pół godzinie przebywania w zamrażarce, być może będą jeszcze bardziej kremowe, z lenistwa mego nie uczyniłam, nastawiłam na noc i następnego dnia mogliśmy się delektować. Pycha! Żadnej chemii, żadnych polepszaczy, czysty prawdziwy smak naturalnej kawy. Lody można przechowywać w zamrażarce do 3-4 dni. 
 




poniedziałek, 9 czerwca 2014

Polędwiczki w sosie śmietanowo -serowym

Polędwiczki wieprzowe to obiadowy pewniak, mają delikatne i bardzo smaczne mięso, przygotowuje się je bardzo szybko. Smażę je krótko, na maśle. Masło dobrze podkreśla tą polędwiczą delikatność. I uwaga - obiad z nią w roli głównej wcale nie musi być bardzo kaloryczny, wszystko zależy od wielkości porcji oraz ilości sosu i węglowodanowych dodatków, czyli ziemniaków, kaszy czy makaronu. Diety bardzo mnie frustrują, na nakazy i zakazy mój mózg reaguje buntem. Wolę sposób Kory Jackowskiej - jeść to, na co się ma ochotę, tylko znacznie mniej. Zjadam ciasta, sosy i inne pyszne różności, tylko w ilościach pojedynczych i nieszalonych. Polędwiczki lubię bardzo.


niedziela, 8 czerwca 2014

Jak zrobić domowe kajzerki

Wyszły jak malowane. Pięknie zrumienione, błyszczące. Przepis na nie zamieściła ostatnio Liska z White Plate. Upiekłam i ja. Różnią się nieco od sklepowych, te domowe mają nieco grubszą skórkę i najlepiej zjeść je tego samego dnia, nie mają polepszaczy i sklepowych konserwantów to i szybciej się starzeją. Ale chyba nie zdążą przecież doczekać następnego ranka?:) Ich zwijanie nie jest trudne, trochę jak lepienie z plasteliny, bardzo fajna zabawa. Zamieściłam fotograficzną instrukcję, udało się mnie, choć do cierpliwych nie należę, uda się wszystkim.

Inny przepis na bułeczki - tutaj.  



piątek, 6 czerwca 2014

Najlepsze babeczki z budyniem i truskawkami

Już dawno nie jadłam ciastka tak pysznego. Pamiętam budyniowe babeczki z cukierni nieopodal szkoły. Były dość ciężkie, masa budyniowa gęsta, konkretna, lubiłam je. Miałam ochotę odtworzyć tamten smak, ale wyszły  o wiele, wiele lepsze, naprawdę! No i truskawka w środku tego budyniowego cuda - połączenie idealne. Daję babeczkom 10 na 10 punktów. Spróbowałam i poprosiłam, by domownicy nie mówili do mnie przez kilka minut, usiadłam sobie cichutko sam na sam z tym ciachem - co za doznanie, mówię Wam :)




czwartek, 5 czerwca 2014

Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Bardzo dobre danie na okoliczność braku czasu, w piętnaście minut na stół może wjechać pyszny obiad, który w porządnych restauracjach kosztuje czasem barbarzyńskie pieniądze. Kiedyś usiłowałam tłumaczyć niezbyt zamożnemu, acz upartemu koledze, że gotowanie w domu jest zwykle dużo tańsze, łatwe i często dużo lepsze. A już na pewno smaczniejsze niż te w byle jakich miejscach. Nie dał się, dalej je kotlety mielone w podłych barach, ja tam wolę swój makaron:) A przepis jest banalnie łatwy. Kolego!




wtorek, 3 czerwca 2014

Bardzo dobry sernik na zimno z kaszy jaglanej

Bez pieczenia i łatwy bardzo. A kaszę jaglaną trzeba jeść. Często. Duuużo częściej niż jemy. Odkwasza w organizmie to, co zakwaszone przez białą mąkę, cukier, przetworzoną żywność i inne, pyszne skądinąd jedzenie. Samo zdrowe dobro, choć nie lubię aż tak, jak chciałabym. Stąd - szukam najsmaczniejszych rozwiązań. Piekłam już z niej pyszne ciasto z kaszy jaglanej, robiłam desery (znakomite też na śniadania). Ten sernik (nie ma sera, ale smakuje jakby miał) bardzo mi odpowiada. Naprawdę zdrowa słodycz - coś podobnego:)



poniedziałek, 2 czerwca 2014

Schab po cygańsku

Miła alternatywa obiadowa dla popularnego kotleta schabowego. Przepis dostałam od pani Marzenki - sąsiadki, zachwalała - słusznie. Właściwie wystarczy zetrzeć marchewkę i pokroić cebulę, reszta robi się sama, lubię takie dania. Ta warzywna kołderka, odpowiednio doprawiona baaaardzo dobrze smakuje. Polecam na codzienny i niecodzienny obiad.




niedziela, 1 czerwca 2014

Sałatka brokułowa z serem pleśniowym

Jest bardzo dobra i chrupiąca. Rzecz w tym, by nie ugotować brokuła na miękko, a tylko lekko go zblanszować, czyli wrzucić na wrzątek, dać mu popływać w gotującej się wodzie 2- 3 minuty i zaraz przelać  zimną wodą na sicie. Wtedy jest chrupko, jędrnie, lubimy chrupkość w sałatkach. To druga brokułowa na podium, po tej pysznej brokułowej z serem feta. Bardzo polecam, zwłaszcza teraz, gdy brokuły takie młode.



   

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */