środa, 26 listopada 2014

Szybkie kokosowe ciasteczka owsiane. Kokosanki owsiane

Najłatwiejsze ciastka, naprawdę. A zwolennicy kokosanek będą w siódmym niebie. Ciastka robi się w ekspresowym tempie i nie potrzeba do nich absolutnie żadnych umiejętności kulinarnych, wystarczy zmieszać składniki. Są chrupiące, delikatne i bardzo smaczne. Najlepiej nakładać porcje ciasta na blaszkę jak najcieńszą warstwą, wtedy chrupkość jest bardziej spektakularna:) Po wyjęciu z piekarnika wydają się miękkie, ale chwilę później sztywnieją jak trzeba. Bardzo udany wypiek.






niedziela, 23 listopada 2014

Ciasto z dynią z kaszy jaglanej. Sernik jaglany z dynią

Wilgotne, bardzo dobre ciasto, które niewtajemniczeni w recepturę nazwą sernikiem. Kaszę jaglaną przemycam dalej w różnościach, bo między innymi podnosi odporność, a jesienią kichania dookoła jakoś więcej. Sernik znakomicie nadaje się na śniadanie, pycha. W listopadzie częściej niż w innych miesiącach myślę o czekoladzie. Mimo tego, że ciasto wyjęte z pogniecionego papieru do pieczenia samo w sobie wyglądało uroczo, nie mogłam się powstrzymać i polałam je czekoladową polewą. Oczywiście można zaniechać. Kto umie - niech nie polewa. Ja nie mogę, potrzebę mam.



sobota, 22 listopada 2014

Śledzie po kaszubsku

Najlepszy śledź pochodzi z beczki. Ale beczek teraz jak na lekarstwo. Najczęściej z lenistwa kupuję śledziowe filety a la matias , te zwykłe, popularne, bez oleju i przypraw, sprzedawane na wagę. Nie cierpię marketowych, plastikowych opakowań, w których podana waga główna, ta pisana dużymi literami, dotyczy głównie płynu, a nie zawartości ryby. Moczę filety w zimnej wodzie i doprawiam na różne sposoby. Ciekawe, że latem o śledziach prawie zapominam na amen, a około października myśl o nich się pojawia i robię na różne sposoby, aż do następnego lata. Mój ulubiony śledź, w naszym domu znany jako śledź po kaszubsku. Bardzo dobry.



czwartek, 20 listopada 2014

Maślane rogale z serem. Drożdżowe rogaliki z serem

Ciasto drożdżowe lubię bardzo. W niektórych sklepach czy cukierniach mają całkiem niezłe drożdżówki. Ale tylko całkiem niezłe, bez szału. Bo absolutnie nie wyczułam w nich nigdy zapachu masła i prawdziwej wanilii. Znam też z grubsza technologię ich tworzenia, nie jest zbyt atrakcyjna, uwierzcie mi. Odkąd przekonałam się, że drożdżowe ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, o ile drożdże są aktywne i ciepło tam, gdzie wyrasta, piekę sama. Przygotowanie rano rogali ze zdjęcia zajęło mi tyle, ile Tomkowi rozpakowanie zmywarki. Ciasto zostało zagniecione wieczorem (15 minut) i rosło sobie przez noc w lodówce, choć wystarczy im półtorej godziny w ciepłym miejscu. Nie mam maszyny ani porządnego miksera, jak tylko mieć będę, drożdżówki staną się całkiem bezobsługowe. No bardzo polecam, bo są przepyszne. Przepis na podobne, zwijane w inny kształt drożdżowe bułeczki - np. tutaj






wtorek, 18 listopada 2014

Ryba w galarecie. Ryba faszerowana w galarecie. Rolada z ryby

W moim rodzinnym domu był to specjał nad specjały. Przypomniałam sobie o nim w kontekście rozważań "co by tu w tym roku na wigilię". Danie niby jakby z lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku, nieco trącące komunistyczną restauracją i tzw. garmażem. Ale w jakiej jakości! Zrobiłam, w galarecie zamieściłam nawet jajka, groszek i marchewkę:). Całość ma bardzo delikatny smak. Danie dietetyczne że hoho, dla osób dbających o linię świetne, a równie dobre. Gdzieniegdzie nazywano je "roladą" albo jak u nas w domu - "faszerowaną rybą", stąd tytuł posta, choć faszerowania znamion tu brak. Moja mama zdaje się początkowo zawijała rybny farsz w całe płaty, ale szybko zrezygnowała, wolała zdaje się prostsze rozwiązania. Zwykle używała dorsza lub mintaja, ale myślę, że każde mięso białych ryb się nada. Choć rodem z PRL-u, bardzo dobra, zimna przekąska warta przypomnienia.



niedziela, 16 listopada 2014

Biszkopt z kremem i wiśniami. Czekoladowe ciasto z kremem

To bardzo dobry, mocno wilgotny biszkopt nasączany wiśniówką, ze śmietanowo-sernikowym kremem, smakuje każdemu. Gdyby tak chcieć zdrowszej wersji, można przygotować to ciasto na biszkopcie z kaszy jaglanej zwiększając o połowę ilość składników i dodać do ciasta trzy łyżki kakao. Tradycyjny, kakaowy biszkopt piekę bez dodatku proszku, jest bardziej delikatny i puszysty niż te z nim. Nasączony dobrze zatrzymuje płyn w środku, no i ma bardzo przyjemną fakturę. I wiśnie z czekoladą to baaaardzo udany duet. Ciasto dobre że oj. Kto nie zaplanował deseru na najbliższą uroczystość, może śmiało notować przepis. Gdyby ktoś nigdy nie piekł biszkoptu bez proszku do pieczenia, może przeczytać ten link, może być przydatny. Ale niekoniecznie:)    



czwartek, 13 listopada 2014

Kawa po kapitańsku

W składzie mamy mocną kawę, brandy albo koniak i kogel- mogel. Od czasu do czasu, gdyby kogoś tak złapała chandra albo jesienna zaduma przynajmniej, ten deserowy napój z dodatkiem alkoholu może pomóc zmóc się z niewygodą. Drobna przyjemność, w zależności od potrzeby może wyostrzyć lub złagodzić kontur rzeczywistości. Najlepiej zaprosić przyjaciela albo przyjaciółkę i dumać przy niej we dwoje. Wtedy jest jeszcze przyjemniej. Warstwy kawy mogłyby być trzy. Tak udaje się Tomaszowi. A mnie wychodzą dwie. Jest to kwestią delikatnego nalewania kawy do gorącego brandy. Należy uważać, by przy podgrzewaniu alkoholu nie poruszać rondelkiem i nie zabierać go z ognia zanim go nie wyłączymy, lubi się podpalać. Bardzo pozytywny sposób podawania  kawy. Podobno warstw nie należy mieszać. Profanuję - mieszam i tak smakuje mi najbardziej.

 Kawa Tomka.


 Moja kawa.

wtorek, 11 listopada 2014

Tarta z kaszy jaglanej. Czekoladowa tarta z kremem. Czekoladowa tarta jaglana z pomarańczą i orzechami

Bardzo dobra, mocno kremowa, intensywnie czekoladowa, z chrupiącymi orzechami. Dlaczego należy jeść kaszę jaglaną wiadomo. Za milion dobroczynnych pierwiastków i witamin, które ma i za to, że działa odkwaszająco, czyli  neutralizuje to, co wpakowaliśmy w siebie przy okazji podjadania niezdrowego jedzenia. Oswajanie jej smaku idzie mi nieźle. Pierwsza sprawa - pozbawić kaszę goryczki. Przez prażenie na suchej patelni lub płukanie wrzątkiem. Po ugotowaniu  można z niej zrobić rozmaitości (przepisy tutaj) , dlatego niewielki zapas ugotowanej kaszy trzymam w zamykanym pojemniku w lodówce. Przygotowałam z niej pyszną, kremową tartę, w której zarówno spód  i wypełnienie zostało  z niej wykonane. I naprawdę jest bardzo, bardzo dobra. Aromat pomarańczy w wypiekach nie każdy lubi, szczerze mówiąc też za nim nie przepadam w nadmiarze, ale tu wyjątkowo dobrze brzmi. I pachnie na cały dom.


sobota, 8 listopada 2014

Kremowy sernik. Sernik czekoladowy. Sernik z bitą śmietaną

Bardzo dobry, kremowy sernik upieczony w formie niewielkich rozmiarów. Nie ma spodu, bo w sernikach lubię samą sernikowość, ale można pokruszyć mocno paczkę herbatników, wymieszać je z roztopionym masłem (ok. 60 g) i wysypać tym "piaskiem" dno tortownicy i lekko ugnieść. Zwykłe małe, słodkie co nieco na niedziele, święta i dni powszednie. W serniku często wystarczy wymieszać składniki, dlatego łatwo je upiec. Zwykle tortownicę z sernikiem, owiniętą aluminiową folią wstawiam do brytfanny z wrzątkiem, by deser był bardziej kremowy. Tym razem zapomniałam, a sernik i tak wyszedł bardzo dobrze, pewnie ze względu na swoje niewielkie rozmiary. Może nie wygląda oszałamiająco, ale czekoladowi smakosze będą w siódmym niebie, naprawdę.    




piątek, 7 listopada 2014

Kruche babeczki z serem. Czekoladowe babeczki sernikowe

Są baaardzo smaczne i wyglądają odświętnie. Nawet nieprzepadający za sernikiem, sernikowe babeczki uznają za bardzo dobre ciastko. Ciekawe, bo składniki niby te same, jednak forma ma znaczenie:) Można upiec je w metalowych foremkach, które w najniższych cenach dostanie się w marketach i zwykłych, niefirmowych sklepach AGD. Można też ciastka upiec w foremkach od muffinek, będą równie smaczne.




czwartek, 6 listopada 2014

Soczyste mięso z piekarnika. Domowa wędlina do kanapek. Pieczona karkówka z solanki

Jednym ze sposobów na soczyste, delikatne mięso z piekarnika jest moczenie go przed pieczeniem w solance czyli w wodzie z dużą zawartością soli. Często piekę tak drób (przepis na perliczkę, przepis na kaczkę), można upiec w ten sposób wieprzowinę. Choć do wody dodajemy dwie czubate łyżki soli na litr, nie ma obawy, mięso nigdy nie jest zbyt słone. Nie należy piec kawałków mniejszych niż kilogram, mały kawałek nie utrzyma porządnie soczystości. Świetna pieczeń do pieczywa i sałatek, bez polepszaczy i chemicznych dodatków znika szybko i może leżeć w lodówce dłużej niż kupiona w sklepie. Po wyjęciu mięsa z wody, należy osuszyć je papierowym ręcznikiem, natrzeć przyprawami i zawinąć w folię aluminiową (matową stroną na wierzch). Można też użyć foliowego rękawa czy formy typu "keksówka" nakrytej folią lub piec w przykrytym naczyniu żaroodpornym. Niska temperatura pieczenia sprzyja delikatności mięsa, należy ją ustawić na 150 st i piec na drugiej od dołu półce piekarnika, przez 3 godziny. Po upieczeniu i wyjęciu, zanim zaczniemy kroić, należy pozostawić mięso na 15 minut, inaczej soki znajdujące się w środku wypłyną na zewnątrz. Pyszny, świąteczny obiad i na zimno - doskonała wędlina.

 
  

środa, 5 listopada 2014

Czekolada na gorąco. Jak zrobić prawdziwą czekoladę do picia ?

Jeśli ktoś zrobi ją sam choćby raz, już nigdy nie kupi gotowca "z papierka". Ważna jest czekoladowa jakość. Dla dorosłych najlepiej by była gorzka lub pół na pół z mleczną i dobrej firmy, nie warto oszczędzać. Czekoladę pije się od święta i przy specjalnych okazjach, w niewielkich ilościach, bo o ile nie ma się problemów z niedowagą to... od święta:) Trzeba kupić tabliczkę o wysokiej zawartości kakao, przynajmniej 50 %. Niech to będzie chociaż "jedyna" czy "wedlowska" albo inne, znanych firm. Dzieciom proponuję ten sam przepis z mleczną tabliczką, no może plus dwie kostki gorzkiej, dla podkreślenia zawartości czekolady w czekoladzie. Można przygotować ją na śmietance, śmietance zmieszanej z mlekiem lub na samym mleku. Niektórzy uważają, że tylko ta na śmietance to prawdziwy raj dla podniebienia, a reszta nie może nazywać się czekoladą. Należy próbować różnych wersji, by odnaleźć najlepszy dla siebie wariant. Ta na śmietance jest dla mnie zbyt gęsta i ciężka. Nie dałam rady wypić kilku łyków. Mleko o zawartości tłuszczu 3,2% jest idealne. Dla puszystości, spieniłam je małym "bzyczkiem", można go kupić za kilka złotych w niefirmowych sklepach, bardzo przydatna rzecz. Oczywiście spienianie nie jest konieczne, ale daje miły dla podniebienia efekt. Do gorącej czekolady dodaję szczyptę chilli (bo jeszcze bardziej podkręca czekoladowość i przemianę materii, mocniej rozgrzewa), łyżeczkę cukru waniliowego, pomarańczowego ekstraktu czy cynamonu. Ambrozja.




poniedziałek, 3 listopada 2014

Najlepsze, puszyste bułeczki z serem. Pyszne drożdżowki

Takie drożdżówki zajadaliśmy dawno temu wracając ze szkoły. Oprócz bajaderek (przepis tu) były moimi ulubionymi ciastkami. Mocno wilgotne, z dużą ilością sera, puszyste - bułeczki idealne. A te na zdjęciach są jeszcze lepsze. No naprawdę. Wyrobione ciasto zostawiłam do wyrośnięcia na noc przykryte folią w lodówce, by móc piec je rano, jednak wydaje mi się, że lepiej zwyczajnie zostawić je do rośnięcia na godzinę, półtorej w ciepłym miejscu. Jeśli ktoś ma mało czasu i wyrastanie musi być nocne - trudno. Ciasto będzie wtedy nieco kapryśne w formowaniu, bo bardziej klejące, ale pyszne tak samo. Jeśli ktoś nie ma ciepłego miejsca (ok. 28 st), może włączyć na pięć minut piekarnik ustawiając temperaturę na 50 st, wstawić tam ciasto - urośnie jak malowane. Najlepsze bułki z serem jakie jadłam, kiedykolwiek. Zamiast sera można użyć masy makowej, dżemu lub powideł. 





przepis znaleziony na blogu Z Piekarnika 


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */