środa, 14 stycznia 2015

Przepisy na karnawał i tłusty czwartek

Karnawał wymyślił ktoś po to, by ten czas był miłym pocieszeniem po odejściu świąt i zabawy sylwestrowej. No i może jeszcze dlatego, żeby zima nie była taka zimna. Nie wiem jak to się ma do filozofii karnawału w Rio, ale w Polsce - cieszę się że jest. I teraz właśnie. Mamy pretekst do spotkań i pieczenia. Szykowania i smażenia. I przetrwania szarości za oknem. Tłusty czwartek przypada w tym roku 12 lutego. To prawie jak Walentynki:) Wypieki na tłusty czwartek mają być pocieszeniem przed szykującym się postem. Zjedz teraz - potem będziesz musiał uważać aż do Wielkanocy. A zjedzenie pączka zapewni ci pomyślność i bogactwo. Nie ma wyjścia, smażyć trzeba! Pączki, faworki i inne słodkości. Mam kilka przepisów na ten czas.



poradnik smażenia pączków

Jak zrobić najlepsze pączki ? Jak smaży się pączki? Jak się pączki nadziewa? Smażenie pączków nie jest trudne. Ale parę rzeczy warto wiedzieć, by nie napracować się niepotrzebnie. 
Zebrałam wskazówki mojej babci, mamy, koleżanek i te książkowe w jeden wpis. Warto przeczytać przed przystąpieniem do zabawy.

 Pączki królewskie (moje ulubione)


Bardzo puszyste, lekkie, idealne pączki. Najlepsze jakie robiłam ever. W tym roku na pewno powtórzę ten przepis. Pochodzi z "Kucharza Polskiego" z 1932 r.


Szybkie pączki serowe Są puszyste i łatwo się smażą. Nie są tradycyjnym wypiekiem z dodatkiem drożdży, nie potrzebują rośnięcia ciasta. Miłe, małe i łatwe zastępstwo.

Ze sprawdzającego się świetnie przez wiele lat przepisu mojej mamy. Bardzo dobre, z bardziej konkretnym i nieco sztywniejszym ciastem od królewskich, rzekłabym - pączki z charakterem. 

Pączki z ziemniakami  Łatwe do przygotowania, długo zachowują świeżość, bardzo dobre.

Pączki wiedeńskie zwane też czasem hiszpańskimi albo gniazdkami są wykonywane z ciasta parzonego. Są miękkie i baaardzo smaczne. 

Jak zrobić najlepsze faworki?  

Lubię, jak ciasto jest jak najcieńsze. Wtedy są bardzo delikatne i chrupiące. Niektórzy wolą grubsze, mają łatwiej. By ciasto miało charakterystyczne bąbelki powietrza, trzeba je długo zagniatać i obić porządnie wałkiem.
 

Mówię Wam - niebo na talerzu:)              


    

12 komentarzy :

  1. Jak widzę te pączki... Taka głodna się zrobiłam, lecę do cukierni ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojejciu jak ja lubię paczki, faworki, a Twoje wypieki wyglądają tak swieżo i apetycznie że ślinka leci.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj, pozwoliłam sobie nominować cię do Liebster Blog Award. Więcej szczegółów tutaj: http://jatyi2psy.blogspot.com/2015/01/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baaardzo dziękuję Zuza, ale zatyrana jestem i rady chyba nie dam:) Buziaki:)

      Usuń
  4. Pączki kocham, a jak widzę takie zdjęcia to zaczynam się ślinić :P Wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm same pyszności, bardzo lubię takie formy przekąski. Na pewno spróbuje coś z tych przykładów zrobić. Przy tym może być fajna zabawa :P Bardzo podoba mi się Twój blog, w szczególności niebieska grafika jest bardzo ładna. Będę częściej odwiedzać tego bloga, to na pewno i również podziele się linkiem ze znajomymi ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Od razu nabrałam ochoty na te wszystkie pyszności, bo tak pysznie prezentują się na zdjęciach. Nie wiem jak teraz wytrwam na diecie;)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja sobie pofolguję i nie będę czekać na tłusty czwartek, aby przyrządzić pączki, o!

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy moge Pania prosic o link do paczkow krolewskich?Ten,ktory jest,nie otwiera sie.Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
  9. http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/01/najlepsze-paczki-przepis-i-porady.html

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */