czwartek, 12 lutego 2015

Ciastka bez pieczenia z kaszą jaglaną. Ciastka na Walentynki. Bajaderki

Pod postem z innymi bajaderkami SabinaAnna napisała - "uratowałaś mój zakalec! " Zakalcom poświęciłam osobną stronę na blogu, bo czasem zdarza się najlepszym (link tutaj) i nie ma się co martwić. W końcu to tylko zakalec! Na zakalce i resztki ciast najlepsze są właśnie bajaderki. Nada się wyschnięty sernik, murzynek, piernik, niezbyt świeże pączki, rozmaite ciastka i trochę dżemu lub powideł. Jeśli nie mamy sernika, sprawę załatwi biały ser albo jogurt czy śmietana. Małe kulki wychodzą za każdym razem o trochę innym smaku. Dodałam ulubionej żurawiny i tym razem obtoczyłam je w uprażonym na złoto, chrupiącym sezamie. Nie ma tu ścisłego, recepturowego  przepisu, ale zasada jest taka: masa zbyt rzadka - dodać tartej bułki, zbyt gęsta - odrobinę więcej mleka, śmietany czy jogurtu. No i jeszcze ugotowana, zblendowana kasza jaglana. Przemycone, niewyczuwalne, zdrowe dobro. I odrobina czerwonego barwnika, jeśli okazja jest walentynkowa i akurat mamy.




składniki ( mniej więcej ) :

- ok. 30 dag ciastek, herbatników, czerstwego ciasta lub ciasta z zakalcem ( bez kremu lub galaretki)
- 3 łyżki ugotowanej, zblendowanej z łyżką mleka na gładko kaszy jaglanej (jak ugotować kaszę - przepis tu
- dwie łyżki białego sera (zwykłego lub zmielonego)
- trzy  łyżki powideł lub ulubionego dżemu 
- żurawina, rodzynki, ew. siekane orzechy - razem ok. 3 - 4 łyżki
- 4 łyżki podprażonego chwilę na suchej patelni sezamu 
Gdyby masa wyszła zbyt luźna - dodać tartej bułki lub pokruszonych herbatników, zbyt gęsta - trochę jogurtu, śmietany lub mleka

Ciasta i herbatniki pokruszyć jak najdrobniej, zblendować razem z kaszą, serem i dżemem. Dodać bakalie i wymieszać. By masa nie przyklejała się do dłoni, można posmarować je olejem lub zwilżyć wodą. Formować kulki wielkości dużych orzechów włoskich i panierować w uprażonym sezamie. Odstawić do lodówki do stężenia.

 Mówię Wam - niebo na talerzu:)

5 komentarzy :

  1. Lubię kombinować po swojemu z różnymi znalezionymi przepisami, szczególnie gdy są takie jak ten - daje wolną rękę, ale są podstawy które obowiązują, Zapraszam do mnie na porady z okazji tłustego czwartku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ser biały obojętnie jaki? Czy może być to serek naturalny Mój ulubiony? Bo takiego używam do serników :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, może być. Dowolny ser, trzeba tylko kontrolować gęstość, czasem wiaderkowe bywają rzadkie. Ale Mój Ulubiony jest gęsty.

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */