środa, 18 lutego 2015

Deser dla dzieci z kaszy jaglanej. Sposób na przeziębienie

Deser dla dzieci i dorosłych, nada się też na śniadanie i jest banalnie łatwy do wykonania. Kasza jaglana podnosi odporność, żurawina ma masę witaminy C, zatem na przeziębienia - jak znalazł. Najważniejszy jest sposób podania. Jeśli zadba się o szczegóły, zawiąże kokardkę na nóżce pucharka albo w deser włoży kolorową parasolkę czy inną ozdobę - połowę sukcesu nawet u niejadków mamy za sobą. Większość dzieci lubi jogurty i serki homogenizowane. No i lody przecież. Po zblendowaniu kaszy z białym serem posiłek wygląda bardzo przyzwoicie, no i jest zdrowy i dobrze zbilansowany, a przecież o to nam chodzi. Jeśli da się dołożyć do niego żurawinę, orzechy, siekane migdały, pokrojone banany - lepiej być nie może.



składniki ( na dwie, trzy porcje) 

- pół szklanki surowej kaszy jaglanej
- dwie łyżki pokruszonego, białego sera
- łyżeczka, dwie soku z cytryny, jeśli ser nie jest kwaśny  
- cukier, ksylitol lub miód do słodzenia
- pół banana
- orzechy, żurawina, siekane migdały, ew. kolorowa posypka

Kaszę podprażyć minutę, dwie, mieszając na suchej, rozgrzanej patelni. Przepłukać dobrze wrzątkiem na sicie, pozbawi to kaszę ewentualnej goryczki. Zalać wrzątkiem ok. 2 cm powyżej powierzchni kaszy, lekko osolić i gotować ok. 20 minut. Gdyby szybko chłonęła płyn, podlewać nieco wodą, ostatecznie jednak kasza powinna być sypka i sucha. Po lekkim wystudzeniu dodać ser, cukier, banana (można zostawić i dodać na końcu pokrojonego w kawałeczki) i blendować na gładki krem. Gdyby masa była bardzo gęsta, i blender miał trudności z pracą, dodać odrobinę mleka lub wody. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i przełożyć do pucharka na lody. Posypać żurawiną,


Mówię Wam - niebo na talerzu:)

14 komentarzy :

  1. Z takim deserem to ja się mogę przeziębiać:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A gdzie banan?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można wmiksować a można dodać w plasterkach.

      Usuń
  3. Świetny przepis, na pewno wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. najważniejsze, że jest żurawina, którą uwielbiam. niebawem spróbuję i ja ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kaszę po ugotowaniu zblendowałaś z serkiem naturalny rozumiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ze zwykłym, białym serem kupowanym na wagę. Można z jakimkolwiek, choć lepiej by miał bardziej wyraźny smak.

      Usuń
  6. świetnie, że podajesz takie proste i fajne pomysły dla dzieci i nie tylko. Czasem wystarczy odrobina wyobraźni, żeby niejadek zjadł obiadek ;-)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda zupełnie jak lody :) Uwielbiam kaszę jaglaną i wszystko co z niej powstaje, ale z twarogiem jak dotąd jej nie miksowałam :P

    OdpowiedzUsuń
  8. gdzie tam dla dzieci.. sama bym to wszamała :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Brzmi smakowicie, chętnie chętnie taki deser dorzucę do kuracji przeziębienia. Zawsze w razie przeziębienia podaje synowi Ulgrip junior, nie raz już pomógł się pozbyć przeziębienia i wzmocnić odporność, ale nie zaszkodzi i tego dodatkowo spróbować. Pewnie na stałe zagości w mojej kuchni.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */