środa, 4 lutego 2015

Domowe sezamki. Domowe sezamki na Walentynki

Domowe sezamki smakują niebiańsko. Możemy dodać do nich bardzo drobno siekane orzechy lub migdały i uzyskamy wersję lux, chrupiącą i przepyszną. Z masy można wyciąć foremką serduszka, zapakować w celofan i rozdać w Walentynki. Trzeba tylko pamiętać, że dość szybko zastyga i z wycinaniem trzeba się śpieszyć. Opanowania i spokoju trzeba, co się nie da foremką, dociąć można nożykiem, a z reszty pozostałej na placu boju wykonać łamańce. Po przełożeniu do efektownej salaterki, prawda, że ładnie wyglądają? Z podanej porcji wyszło 10 dużych serduszek, mających ok. 8 cm w najszerszym miejscu. Domowe sezamki można przygotować dużo wcześniej, nie ma obawy, że się zepsują, można już ćwiczyć. Zwyczajne pokrojenie masy w prostokąty też da ładny efekt:) 





składniki: 

- 250 g sezamu
- 250 g cukru
- 2,5 łyżki wody
- duża łyżka płynnego miodu (jeśli jest stały, można lekko podgrzać by się rozpuścił)

Przed przystąpieniem do pracy należy przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia i foremkę do wycinania ciastek , mały, wygodny nożyk i wałek do ciasta lub szklaną butelkę.  

Sezam wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię. Mieszając podgrzewać minutę, dwie, by ziarenka nieco się zezłociły, Przełożyć ziarna do innego naczynia, pozostawione na gorącej patelni mogą się przypalić i będą gorzkie.
     Cukier wsypać równą warstwą do rondla. Musi się w nim zmieścić później również sezam, trzeba wziąć pod uwagę dobierając wielkość garnka. Dodać dwie i pół łyżki wody i podgrzewać na średnim ogniu nie mieszając, aż cukier się rozpuści i powstanie złoty karmel. Kiedy się zagotuje i zezłoci (ale nie zbrązowieje) można przemieszać i dodać miód. Uwaga, będzie bardzo gorące, nie wolno próbować! Do masy wsypać sezam, szybko zamieszać i od razu wyłożyć na papier do pieczenia. Nakryć drugim arkuszem Spłaszczyć masę przez papier ręką i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm (przytrzymuję spodni papier brzuchem by nie uciekał:). Czasem się nie da tak cienko i ciastka wychodzą grubsze. Nic nie szkodzi. Od razu sprawdzić, czy wierzchni papier da się odkleić od masy, jeśli nie, zaczekać chwilkę i sprawdzić ponownie. Masa musi tylko lekko zesztywnieć ale nie do końca, inaczej nie uda nam się wyciąć serduszek. Wyciąć ciastka, resztki pokroić albo połamać na nieduże kawałki. Odkleić od dolnego papieru. Odłożyć na talerze do całkowitego zastygnięcia.      



Mówię Wam - niebo na talerzu:)

22 komentarze :

  1. Od czasu lubię schrupać sezamki, takim serduszkowym nie mogłabym się oprzeć ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. sezamki są super, jedne ze zdrowszych słodyczy :) a tu jeszcze można w domku pyszności zrobić :)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najzdrowsze jest to ćwierć kilo cukru

      Usuń
    2. Kochana, rzecz w tym, by było zdrowiej niż w fabryce. Nie jedz, jeśli nie chcesz.

      Usuń
  3. Wow robię!!! Misie lubią sezamki!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają naprawdę apetycznie, a i na pewno zdrowsze od tych kupnych. Pozdrawiam (:

    OdpowiedzUsuń
  5. Te serca mówią same za siebie...
    Chciałbym pochrupać Twoje sezamki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam sezamki, a takie domowe to muszą być jeszcze lepsze niż kupne<3

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne :) Strasznie dawno nie jadłam sezamków. Sama nie wiem czemu, bo bardzo je lubię :) Twoje wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ooh! są urocze! kocham sezamki!

    OdpowiedzUsuń
  9. nie sa to moje ulubione słodycze, ale czasem mam na nie ogromną ochotę! na pewno domowe najlepsze :-))

    OdpowiedzUsuń
  10. Ojej, są świetne! Wspaniała alternatywa dla domowych czekoladek, którymi zwykle obdarowywuję na Walentynki ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. wypróbowałam są pyszne ale trzeba się spieszyć i to fest by nie stwardniały i by można było wykroić serducha, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobrze, że się udały, pozdrawiam:)

      Usuń
  12. ja trochę za długo prażyłem ale wyszły nie najgorsze, a masa mi zastygała powoli że nawet chłodziłem wentylatorem :D bardzo fajny przepis polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To już następnym razem wyjdą mistrzowskie:)

      Usuń
  13. Odpowiedzi
    1. Nie, bo z cukru powstaje karmel, który skleja ziarenka.

      Usuń
    2. Nieprawda, bo wyjdą też bez cukru. Robiłem tylko z miodem. Sezamki z miodem dostępne są też w Lidlu, ale własne bez cukru znacznie lepsze!

      Usuń
    3. O patrz, zatem sprawdzić należy. Dasz proporcje?

      Usuń
  14. Cudowne! sprawdziłam :) pozdrawiam i dziękuję za świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */