wtorek, 10 lutego 2015

Kotlety z kaszy jaglanej i ziemniaków

Baaardzo smakuje mi to połączenie. Lubię ziemniaki, kaszę trochę mniej, a ona jest tu prawie niewyczuwalna, za to wiadomo zdrowa jak nie wiem co. Jeśli poda się puree przed usmażeniem do gulaszu czy innego mięsa, zjadacz o tradycyjnym nastawieniu powinien być zadowolony. Kotlety mają dodatek podsmażonej cebuli i pieczarek, kto by nie lubił. Mięsny sos można zastąpić czosnkowym czy koperkowym. Z kubkiem kefiru - mogę jeść codziennie. Kaszę jaglaną można przygotować wcześniej, ziemniaki najlepiej kiedy są świeżo ugotowane i ciepłe podczas mieszania masy. 




składniki: 

- pół szklanki surowej kaszy jaglanej
- ok. 80 dag ugotowanych i utłuczonych, ciepłych ziemniaków
- dwie cebule
- 6 dużych pieczarek
- dwie łyżki posiekanej natki pietruszki, kolendry, szczypiorku lub koperku
- duża szczypta świeżo mielonego pieprzu czerwonego i czarnego
- tarta bułka do panierowania
- olej do smażenia

Kaszę jaglaną wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i podprażyć aż zacznie wydzielać orzechowy zapach. Przepłukać wrzątkiem na sicie. Pozbawi to kaszę ewentualnej goryczki. Zalać wrzątkiem ok. 2 cm powyżej poziomu ziaren i gotować ok. 15- 20 minut, w trakcie dolewając w razie potrzeby nieco wody, osolić (ok. 1/2 łyżeczki)  Ostatecznie kasza po ugotowaniu powinna być sucha i sypka. Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie, dobrze odcedzić. Utłuc tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę do wyciskania. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć do zezłocenia na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy będzie prawie miękka, dodać pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, smażyć minutę, dwie mieszając. Kaszę, ciepłe ziemniaki, cebulę, pieczarki i posiekaną zieleninę przełożyć do miski, dodać pieprz i wymieszać na jednolitą masę. Odstawić do ostudzenia, by lekko stężała. Gdyby była bardzo rzadka, można dodać łyżkę tartej bułki. Formować kotlety i smażyć po obu stronach do mocnego zrumienienia na rozgrzanym tłuszczu.

         
  Mówię Wam - niebo na talerzu:)


    

8 komentarzy :

  1. Bardzo lubię ziemniaczane kotlety,więc chętnie takie zrobię;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa propozycja, na pewno by mi smakowały.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejna pyszna jaglana propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawe te kotleciki, składniki niby banalne ale wydają się być niebanalne w smaku! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa potrawa bezglutenowa.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy smażyć na dużej czy małej ilości tłuszczu? Właśnie skończyłam smażyć i mam całą kuchnię w tłuszczu i kaszy (włosy też!) Na patelni była tak 2mm warstwa tłuszczu. Czy ktoś miał taki problem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przestań wchodzić do kuchni :)

      Usuń
    2. Wszystko wskazuje na to, że do tłuszczu przedostała się jakaś woda. Z ziemniaków, z kaszy? Z gotującego się czegoś obok? Ilość tłuszczu ok, należy go rozgrzać przed wykładaniem kotletów.

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */