wtorek, 3 lutego 2015

Puszyste pieczone pączki z białą czekoladą

Cudne, puszyste pączki, delikatne jak puch, które mimo zupełnie nietradycyjnej drogi wyrobu, biją się w naszym domu o miejsce na pączkowym podium. Od poprzednio pokazywanych różnią się wyłącznie zawartością środka, ale są tak dobre, że nie mogę czekać z pokazaniem ich do przyszłego roku. A przecież mogą się przydać na TEN Tłusty Czwartek. 
        




składniki:

 składniki:
- 100 ml mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 380 g pszennej mąki tortowej
- 80 g cukru
- 3 jajka
- 170 g miękkiego masła, bez oleju
- szczypta soli

do nadzienia: 
- 2 tabliczki białej czekolady 
lukier: 
szklanka cukru pudru wymieszana z sokiem z cytryny ( łyżką, dwiema, ma powstać niezbyt rzadka emulsja.

ew. smażona skórka pomarańczowa do dekoracji, papierowe papilotki, roztrzepane jajko do smarowania pączków po wyrośnięciu.

Mleko lekko podgrzać, wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i mąki, dobrze wymieszać, odstawić na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce by nieco podrosły. Mąkę przesiać przez sitko do dużej miski, wymieszać z cukrem i solą. Wlać mleko z drożdżami, wbić jajka, i łyżką (najlepiej drewnianą) wymieszać ciasto. Dalej zagniatać ręką lub mikserem z końcówką w kształcie haka. Ciasto będzie rzadkie, ale nie należy dosypywać mąki przynajmniej przez 10 minut wyrabiania. Po tym czasie dodać pokrojone na kawałeczki masło i wyrabiać kolejne 10 minut. Jeśli i po tym czasie ciasto nie zagniotło się w luźną kulę, należy dodać nieco mąki, ale nie więcej niż 50, góra 100 g, zagniatać dalej i niezależnie od konsystencji odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, najlepiej pod przykryciem z plastikowej folii spożywczej. Ja wstawiam do nagrzanego do 50 st piekarnika, wyłączam temperaturę i włączam światełko. Po godzinie ciasto powinno być wyrośnięte. Należy je ponownie zagnieść. Dość mocno podsypać mąką blat i spłaszczyć ręką ciasto (z wierzchu też nieco podsypać mąką)  na placek grubości ok. 1 cm.

Przy pomocy kieliszka, słoika czy niedużej szklanki (ok. 8 cm) wykrawać krążki, nakładać po dwie kostki czekolady, sklejać, układać na papierowych, rozciągniętych i spłaszczonych nieco papilotkach, sklejeniem do dołu. Odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem ze ściereczki, do wyrośnięcia,  na ok. pół godziny.


Piekarnik rozgrzać do 180 st. Ułożyć pączki w odległości ok. 3 cm od siebie, w trakcie pieczenia rosną i mogą się sklejać brzegami. Przy pomocy pędzelka posmarować ciastka roztrzepanym jajkiem. Z podanej porcji wychodzą dwie duże blaszki,  należy je piec pojedynczo, w całkowicie rozgrzanym piekarniku , ok. 13- 15 minut, do zrumienienia wierzchu. Od razu wyjąć z piekarnika i lukrować.



Mówię Wam - niebo na talerzu:)

30 komentarzy :

  1. O boszszsz, co za pączusie!
    Wspaniałe, przepiękne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zagłosowałam i trzymam kciuki :) Gdyby się dało jeszcze wprosić na te pączki... mmm... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nosz przecie karmić - sama przyjemność, przyjeżdżaj:)

      Usuń
  3. Za samo zdjęcie pączka zagłosuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och, dzięki Lena, TY też przyjeżdżaj :) !

      Usuń
  4. Wyglądają super i pewnie jeszcze lepiej smakuja!

    www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  5. jakoś nie mogę się przekonać do tych pieczonych, chyba po prostu muszę je wypróbować :-) a za bloga trzymam kciuki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie przekonuj się zupełnie. Upiecz od niechcenia:) Dzięki za kciuki:)

      Usuń
  6. o rany! Pączki z czekoladą to niebo w gębie.... <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Skoro tak pięknie prosisz to jak tylko jutro doładuję sobie konto - wysyłam na Ciebie smsa. Zasłużyłaś, nie tylko tymi pączkami... Chociaż przyznam, że przepis jest cudny. Pączki z czekoladą muszą być smakowite. No i jak fajnie się je przyrządza. Takie babeczko - pączuszki. Zrobię na tłusty czwartek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę i dziękuję:)

      Usuń
  8. Z przyjemnością na Ciebie zagłosuję (-: Powodzenia.
    A pączki? Boskie! Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo jak mi miło! Bardzo! Taka rekomendacja, to jest rekomendacja! :)

      Usuń
  9. Zagłosowałam i jeszcze co najmniej 4 głosy będą od moich bliskich.Uwiodła nas Pani pamiętnym sernikiem,oraz wieloma innymi przepisami ,z których korzystam :} Pozdrawiam,fanka bloga Danka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, nie masz pojęcia jak się cieszę:)

      Usuń
  10. na moje glosy mozesz liczyc,blog zasluzyl by byc wyroznionym!blog sledze od dawna...pamietam,ze byl to przepis na poledwiczki od kiedy zajrzalam na blog pierwszy raz i od tego czsu nie zlicze juz ile przepisow wyprobowalam!moj ulubiony to sernik z kaszy jaglanej:)pozdrawiam serdecznie Marta

    OdpowiedzUsuń
  11. na moje glosy mozesz liczyc,blog zasluzyl by byc wyroznionym!blog sledze od dawna...pamietam,ze byl to przepis na poledwiczki od kiedy zajrzalam na blog pierwszy raz i od tego czsu nie zlicze juz ile przepisow wyprobowalam!moj ulubiony to sernik z kaszy jaglanej:)pozdrawiam serdecznie Marta

    OdpowiedzUsuń
  12. Upiekłam bardzo podobne, ale z konfiturą i z nutellą. Wygrywają z tradycyjnymi smażonymi. Są przepyszne. Próbowałam zagłosować, ale z zagranicy nie przyjmuje :( . Trzymam więc kciuki. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam również. Powalczę- namów znajomych z Polski by zagłosowali:)

      Usuń
  13. Wyglądają fantastycznie, nie przepadam za pączkami smażonymi a po taki chętnie bym sięgnęła!

    OdpowiedzUsuń
  14. Jestem tu po raz pierwszy ale nie ostatni.
    Dziękuje za smaczne pomysły.
    Sms wyslany, powodzenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baaardzo dziękuję i pozdrawiam:)

      Usuń
  15. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  16. cudo pączusie wypróbowałam dzisiaj przed czwartkiem a w czwartek podwójna porcja bedzie:) szkoda ze tak pózno zobaczyłam ze głosowanie było na pewno bym zagłosowała bo przepisy rewelacyjne .Natępnym razem zagłosuje 2razy:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ile pączków wyrośnie z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ponad 20 szt, jeśli krążki ciasta mają 1,5 cm grubości i średnicę ok. 7-8 cm.

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */