poniedziałek, 16 lutego 2015

Szybkie ciasteczka sezamowe. Kruche ciastka z sezamem

Bardzo rzadko zdarza mi się kupić herbatniki w sklepie. Jednakowoż - zdarza się przecież. I jeśli już się stało, czytam sobie etykietę na odwrocie. I na bardzo długi czas przechodzi mi ochota na kupowanie:) Ileż tam w składzie rozmaitości, o których słyszeć nie chcę... Najlepsze ciasteczka piecze się w domu, to sprawa oczywista. Przygotowanie ciasta to minut dziesięć. Piętnaście- pieczenie. I ciastek wyjdzie znacznie więcej niż w sklepowym opakowaniu. I smak nieporównywalny. Same zalety. Przepis na ciastka czy ciasteczka sezamowe daję poniżej. Najlepsze, bo szybkie, baaaardzo chrupiące i kruche. Do kawy idealne. Gdyby ktoś preferował inne smaki, w zakładce ciastka znajdzie ponad sto rozmaitych przepisów.

p.s. Sezam ma dwa razy więcej wapnia niż żółty ser i osiem razy więcej niż mleko. W dodatku posiada również olbrzymie ilości magnezu. Zatem śmiało można powiedzieć, że ciastka te działają kojąco na nerwy i poprawiają nastrój :) 





składniki ( na ok. 30 szt): 


- półtorej szklanki mąki pszennej lub orkiszowej ( 250 g)
-150 g prawdziwego masła (bez oleju)
- pół szklanki cukru ( 100g)
- jajko
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
- 3/4 szklanki sezamu ( ok. 100 g )

Sezam wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię i prażyć minutę czy dwie mieszając. Należy uważać by nie zbrązowiał zbytnio i od razu przełożyć na talerz do ostygnięcia. Pozostawiony na patelni lubi się zbrązowić bardziej niż byśmy chcieli. Nabiera wtedy gorzkiego smaku. Masło pokroić w kostkę, przełożyć do miski, dodać mąkę, cukier, jajko, sodę, wanilię i większość sezamu (ok. 1/4 zostawić do obtoczenia ciastek). Zagnieść ręką kulę z ciasta. Gdyby było bardzo suche, można dodać łyżkę śmietany lub dodatkowe żółtko. Z ciasta utoczyć wałek o ok. 4 cm średnicy. Obtoczyć go w pozostawionym sezamie. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na ok. 20- 30 minut. Masa da się łatwiej pokroić i ciasteczka będą bardziej kruche. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160 st. Pokroić ciasto nożem na ok. półcentymetrowe plasterki, ułożyć na papierze. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec do zrumienienia, ok. 15 minut. Pozostawić na kratce do wystygnięcia. Zaraz po upieczeniu chwilę są miękkie, sztywnieją po ostudzeniu. 
 

Mówię Wam - niebo na talerzu:) 

26 komentarzy :

  1. Och, aż nabrałam ochoty, żeby upiec. Dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę je upiec w tym tygodniu, już czuję ten zapach sezamu, mmm...
    P.S. Można zastąpić cukier miodem?

    OdpowiedzUsuń
  3. można, gdyby masa była zbyt rzadka, można dosypać trochę więcej mąki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajnie wyglądają, muszą być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię sezam. Wczoraj zaopatrzyłam się w półkilogramową jego pakę, tak więc biorę się do dzieła (: Twoje wyglądają przepysznie (:

    OdpowiedzUsuń
  7. Sezam to nie mój smak, ale chętnie zerknę to reszty przepisów na ciastka! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja już upiekłam te ciasteczka. Są pyszne :), a że robi się je w parę chwil, to tym bardziej polecam :). Poczytam tu inne przepsy na ciasteczka, bo to ostatnio lubię je piec. Ale prym wiodą chleby i bułki.

    OdpowiedzUsuń
  9. te ciastka mają pewnie jedną zasadniczą wadę - nie można sie od nich uwolnić!

    OdpowiedzUsuń
  10. Najlepsze ciasteczka to domowe! Z sezamem - moje ulubione! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chętnie bym sobie je pochrupała...:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kolejne ciasteczka wypróbowanie,supersmaczne! Często coś wypiekam ,mieszkam na wsi ,daleko od szosy:} i jak mam ochotę na coś słodkiego zaglądam tutaj po inspirację.Nie zawiodłam się nigdy!

    OdpowiedzUsuń
  13. ...to byłam ja ,fanka bloga Danka...:]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, Danka, zaglądaj do nas jak najczęściej:)

      Usuń
  14. Ha! No to mam już plan na weekend! :) A że mój syn ma niedobór wapnia to i uzasadnienie jakby większe ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie je upiekłam. Są po prostu DOSKONAŁE!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się:) To jeszcze kiedyś spróbuj tych z linka, mój faworyt:) http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/10/najlepsze-ciasteczka-kajmakowe-kruche.html

      Usuń
  16. Zrobiłam te ciasteczka - są wspaniałe :) w ogóle uwielbiam sezamki :P zrobiłam sporo ciasta i podzieliłam je na dwie części - jedną wymieszałam z sezamem, a drugą, po pokrojeniu w plasterki posypałam pestkami dyni i ziarnami słonecznika. Też były pyszne, nie mogliśmy z moim chłopakiem zdecydować które nam bardziej smakują :) bardzo fajny, prosty przepis :) robienie ciasteczek to przyjemność, już nie mówiąc o ich jedzeniu :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo często je piekę bo są przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  18. Pychota wszyscy myśleli że kupione.:D

    OdpowiedzUsuń
  19. Jakie pyszne! Serdecznie polecam!

    OdpowiedzUsuń
  20. Czy można je upiec nie używając sody?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */