piątek, 6 lutego 2015

Szybkie pączki bananowe

Szybkie pączki, bo ciasto jest gotowe po zmieszaniu składników i nie wymaga oczekiwania na wyrośnięcie. Taki skrót. Zamiast drożdży, spulchniaczem jest proszek do pieczenia. Nie wiem, czy można taki wynalazek nazwać pączkiem? A może to są racuchy? Pączki bez nadzienia w środku i o miękkiej, nieco gąbczastej strukturze. Wilgotne i z delikatnie wyczuwalnym bananowym smakiem i aromatem. Inne. Nawet kolor wnętrza mają trochę ciemniejszy niż tradycyjne. Składniki należy zmiksować i od razu można wrzucać na rozgrzany olej. Jeśli ktoś nie ma czasu albo cierpliwości na wyrabianie drożdżowego ciasta - może wypróbować. Jedna Kasia zjadła wczoraj od razu pięć sztuk.
   



składniki ( na 20 małych pączków) : 

- 3 mocno dojrzałe banany
- 1,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- łyżka cukru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- łyżka spirytusu lub mocnej wódki
- cukier puder do posypania
- ok. 3/4 l oleju do smażenia

Przygotować duży talerz wyłożony podwójnie ręcznikiem papierowym, łyżkę cedzakową, łyżeczki do nakładania ciasta (ja użyłam małej łyżeczki porcjującej od mleka w proszku lub syropu).

Banany całkowicie zblendować na jednolitą masę. Dodać mąkę, cukier, sodę, proszek, alkohol i jajko, zmiksować. Ciasto powinno być dość gęste, w każdym razie nie lejące się, w razie potrzeby można dodać troszkęę więcej mąki.
Olej rozgrzać w niedużym, płaskim garnku do temperatury 170 st. Bez termometru - mały kawałek ciasta wrzucony na tłuszcz musi szybko odskoczyć od dna i wypłynąć na wierzch. Łyżeczką  maczaną w oleju, formować porcje najbardziej okrągłe jak się da ( czasem idealnie okrągłe być nie chcą), zrzucać na olej przy pomocy drugiej łyżeczki. Smażyć przewracając pączki widelcem, do zrumienienia z każdej strony. Pączki łatwo się obracają. Wyjmować łyżką cedzakową na papierowe ręczniki, posypać cukrem pudrem przesianym przez sitko.

  
 Mówię Wam - niebo na talerzu:)
 

11 komentarzy :

  1. Pączki idealne na środek tygodnia, jak nie ma się czasu na długie zabawy w kuchni, a jednak ochota na słodkie jest silna ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszystko co bananowe! A że można je tak szybko przygotować to kolejny plus :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zdążę przed tłustym czwartkiem, to takie zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bananowe! :) Wyglądają wspaniale! Bez pączków nie ma wogóle karnawału! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają całkiem jak pączki, kto by pomyślał, że w środku jest banan :-)) pomysłowe! trzymam kciuki za konkurs!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam takich,wyglądają znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Można użyć mąki migdałowej albo orzechowej?

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobilam, pierwsza porcja za duże banany i nie wyszło, drugą porcja mniejsze dłuższe smażenie i już lepiej ale nie tak ładnie jak na zdjęciu. Moje bardziej wpadające w czerń ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Może za trzecim razem się uda. Albo przerzucić się trzeba na te serowe, mniej kłopotliwe:)

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */