sobota, 7 lutego 2015

Zupa krem ziemniaczana

Ziemniaczana zupa krem, rozgrzewająca, gęsta, kremowa, gorąca zupa zimą - brzmi tak cudnie, że czuję jak zaczynają pracować mi ślinianki. Łagodny smak podkręcam gałką muszkatołową i czasem szczyptą chilli. Mogłabym zjeść ją na pierwsze, drugie i trzecie danie. A ja nie przepadam za zupami:) Namawiam do robienia wymiennie z poniedziałkową, porosołową pomidorową - najczęściej podawaną zupą w Polsce. A jeśli mamy również pozostałość ziemniaków z drugiego dania - mamy komplet. Przepyszna zupa krem. Można ugotować ją na samych warzywach, wtedy należy podwoić ich ilość. Jak się robi zupę krem? 



składniki: 

- 2 l wody
- korpus z kury lub dwa udka 
- trzy duże marchewki
- dwie duże pietruszki
- duży kawałek selera
- ok. 20 cm pora
- dwie cebule
- liść laurowy
- trzy kulki ziela angielskiego
- 4 duże ziemniaki
- ew. poł malej cukinii ( niekoniecznie)

garść rukoli lub posiekanej kolendry do posypania lub po dwa plasterki usmażonego na chrupko bekonu do dekoracji

Mięso zalać zimną wodą, osolić, dodać listki laurowe, ziele, warzywa (oprócz cebuli) i zagotować. Zmniejszyć ogień  i gotować, aż mieso będzie całkowicie miękkie (ok. godziny, półtorej) Jeśli gotujemy zupę na samych warzywach, muszą być miękkie, na granicy rozgotowania. Pod koniec dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować całość aż i one będą miękkie. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor na łyżce masła. Z zupy wyjąć mięso z kośćmi, marchew, por, ziele i liść laurowy, zostawić jedną pietruszkę, seler i ziemniaki. Dodać cebulę i wszystko zblendować na jednolity krem. Doprawić startą gałką muszkatołową, świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie szczyptą chilli. Posypać zieleniną i ewentualnie ułożyć na każdej porcji zrumienione plastry bekonu.        
   
  Mówię Wam, niebo na talerzu:)

5 komentarzy :

  1. W innej wersji,bo znam taki krem już od dawna,mam dziś na obiad,z chipsem z boczku i grzankami:)Bardzo lubimy zupy-kremy,a ziemniaczany ma swój specyficzny smak,który nam bardzo odpowiada:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak kartoflanka to tylko w formie kremu, nie dodawałam takich przypraw, muszę zacząć ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, ja prawie codziennie jem ziemniaki. Kolejna pozycja do listy dań z kartofla :D

    http://bsylwia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. chodzi za mną taka zupa już od jakiegoś czasu, gęsta, kremowa, idealna! zapisuję do zrobienia :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */