piątek, 6 marca 2015

Łatwe ciasteczka owsiane z sezamem

Sezam podobno jest bardzo bogaty w lecytynę, która pozytywnie wpływa na sprawność umysłową. Intuicja nakazuje mi ostatnio dodawać go do wielu rzeczy:) Ma również wiele witamin i minerałów, warto go używać. Ciasteczka sezamowe są zdrowszą wersją sezamków. Chrupią, bo sezam i płatki owsiane dla uzyskania tego efektu podpraża się na patelni. Całość ładnie pachnie, już od samego początku przygotowania. Masło, sezam, miód - bardzo przyjemna mieszanka, masa jeszcze przed pieczeniem bardzo dobrze smakowała. Ciastka z sezamem długo zachowują świeżość, są bardzo dobre i łatwe. Składniki wystarczy zmieszać. Jeśli zamieni się mąkę pszenną na jaglaną - powstaną ciastka bez glutenu. Jajka można zastąpić dwiema łyżkami ugotowanego w wodzie siemienia lnianego a cukier w całości miodem lub zblendowanymi daktylami. Najlepiej smakują z dodatkiem brązowego cukru, jeśli nie ma przeciwskazań do jego użycia, choć wyjdą również ze zwykłym cukrem białym.  

P.S. Przypominam, że jutro od dziesiątej do osiemnastej dyżuruję w niebiańskiej, kulinarnej linii telefonicznej:) Numer telefonu można będzie rano znaleźć na naszym fanpejdżu na Facebooku (tutaj) i w sobotnim, blogowym wpisie! 



składniki: 

-  200 g płatków owsianych
- 100 g masła 
- 160 g sezamu
- 50 g brązowego/białego  cukru lub miodu
- 100 g rodzynek lub żurawiny
- 3 łyżki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki miodu
- 3 jajka
- szczypta sol

Piekarnik ustawić na 160 st.
Na suchą, rozgrzaną patelnię wsypać sezam. Prażyć mieszając, aż lekko się zezłoci, z wyczuciem, niezbyt długo, przypalony jest gorzki. Od razu przesypać go do innego naczynia. Na tej samej patelni rozgrzać masło i dodać płatki owsiane. Smażyć aż się przyrumienią. Posypać cukrem i mieszając zaczekać aż się rozpuści. Ostudzić. Dodane ciepłe, mogą spowodować, że ciasteczka będą mniej chrupiące.Dodać do sezamu, wymieszać wszystko z rodzynkami czy żurawiną. Jeśli chcemy, można dodać inne, ulubione bakalie. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do mieszanki sezamu i płatków. Jajka i miód roztrzepać widelcem, wlać do pozostałych składników, całość wymieszać. Gdyby ciasto było bardzo twarde, można dodać jajko więcej.  Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać na nią łyżeczką porcje ciasta i spłaszczać do grubości 2-3 mm, formując w miarę okrągły kształt. Piec w całkowicie rozgrzanym piekarniku do zezłocenia, ok. 13- 15 minut.



Podpatrzone tu      

Mówię Wam - niebo na talerzu:)


13 komentarzy :

  1. Będą u nas na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli chodzi o sprawność umysłową, to też by mi się przydało więcej sezamu (=sezamowych ciasteczek!)! A jeszcze lepiej w towarzystwie kawki! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajnie wyglądają, zdrowa przekąska;)

    OdpowiedzUsuń
  4. zdrowo i smacznie, to lubię!

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba kolokwialne "niebo w gębie" :)
    Mniam! Szykuję się do jakiś ciastek właśnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. takie domowe owsiane ciasteczka to coś wspaniałego! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Proste a pewnie bardzo smaczne, lubię takie przepisy: )

    OdpowiedzUsuń
  8. Super ciasteczka ;) lubie takie zdrowe przepisy ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne ciasteczka! Zamiast zwykłej pszennej dodałam orkiszową 2000 i też są rewelacyjne! Zastanawiamy się czy by wyszły z olejem kokosowym zamiast masła, jak sądzisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że spokojnie możesz zamienić na olej kokosowy.

      Usuń
  10. Ciasteczka przepyszne wychodzą :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */