wtorek, 31 marca 2015

Bardzo łatwy mazurek. Kokosowy mazurek z konfiturą

Mazurek to nie jest wysokie, wyrośnięte ciasto. Przeczytałam dziś na jakimś blogu komentarz o czyimś rozczarowaniu, zupełnie inaczej wyobrażał sobie mazurki:) Oczywiście, każdy może mieć własną koncepcję, ale najczęściej mazurek przypomina udekorowany jadalnymi, słodkimi elementami obrazek. Zatem najczęściej - bywa dość płaski.
          Nie jestem mistrzem dekoracji i z konieczności znajduję proste rozwiązania. Często spody do mazurków przygotowywane są z kruchego ciasta, ale np. Pani Iwonka piecze niewysoki biszkopt z kremem, a jedna Dorota - płaski murzynek polany czekoladą. Oba udekorowane świątecznie, pyszne i zjadane ze smakiem przez rodzinę.
        W mazurku na zdjęciach najpiękniejsze jest to, że składniki ciasta wystarczy zmieszać łyżką i wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Po upieczeniu trzeba posmarować je ulubioną konfiturą. U mnie dziś -  to łatwy i szybki mazurek z konfiturą z dzikiej róży i białą czekoladą. Można posypać całość płatkami migdałów lub siekanymi orzechami. Ciasto z podanej porcji przekroiłam na pół. Można wykonać z niego dwa małe mazurki o różnych smakach.  

Na blogu jeszcze kruchy mazurek z makiem i mazurek z kajmakiem



składniki (na blaszkę 23x32 cm): 
 - 230 g mąki pszennej
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- dwie łyżki cukru
- 4 łyżki maku  (niekoniecznie)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- pół szklanki mleka
- 80g stopionego masła lub oleju

- kilka łyżek ulubionej konfitury

polewa
- tabliczka białej czekolady ( 100g)
- 2-3 łyżki mleka
- łyżeczka masła 

Piekarnik rozgrzać do 170 st. Formę wyłożyć papierem  do pieczenia.Składniki ciasta zmieszać w 
misce (najpierw suche- mąka, proszek, cukier, mak i kokos, potem mokre - jajka,mleko i tłuszcz), przelać do blaszki. Piec ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posmarować konfiturą.
Czekoladę połamać na kawałki, zalać mlekiem, dodać masło, rozpuścić mieszając w rondelku nad parująca wodą. Łyżeczką wylewać strużki polewy na konfiturę, można przemieszać warstwy wykałaczką.


     
 

11 komentarzy :

  1. Cudowny jest Twój mazurek, pięknie będzie wyglądać na stole:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja się nie mogę napatrzeć na te wszystkie świąteczne ciasta! MNIAM! Faktycznie wydaje się bardzo łatwy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudeńka, a do tego łatwe do pieczenia-uwielbiam tak;-)
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam! i te kwiatuszki,,urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. taaak.. najlepszy mazurek na kruchym! <3 biszkopty zostawmy tortom, ot co :D
    Ale piękny mazurek żeś przyrządziła, kokos, czekolada i jak dla mnie konfitura z czarnej porzeczki.. <3

    OdpowiedzUsuń
  6. hehe ja też nie jestem mistrzem dekoracji, więc wybieram proste rozwiązania ;-) taki mazurek jak Twój musial być pyszny, ta róża :-))

    OdpowiedzUsuń
  7. U nas jest tylko jeden kajmakowy, bo nie podarowaliby mi gdyby go zabrakło. Znika najszybciej i w drugi dzień świąt muszę robić kolejny:-) Ale Twój wygląda cudnie:-) Zapraszam do siebie na moje=Twoje jajka:-)!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ślicznie wygląda z tymi kwiatuszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny mazurek na oryginalnym spodzie, to lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */