wtorek, 24 marca 2015

Bardzo wilgotna babka kokosowa. Jak się robi najłatwiejsze ciasto

Dziesięć minut roboty wystarczy by na świątecznym stole zaistniała taka kokosowa baba. Bardzo miękka, puszysta i mega wilgotna. Pyszna. A ja przecież nie lubię babek wielkanocnych:) . Babka marchewkowa, babka piaskowa, babka czekoladowa - to ciasta, które wykonuje się błyskawicznie, bez kłopotu i żadnych umiejętności kulinarnych, ponieważ wystarczy zmieszać składniki i wstawić ciasto do rozgrzanego piekarnika. W marchewkowej, trzeba dodatkowo zetrzeć marchew i ubić jajka, ale i to nie jest zbyt obciążającą i wymagającą specjalnych umiejętności praca, dziecko sobie poradzi. A ta baba- to już zupełna łatwizna, a efekt zadziwiający. No nie ma takich ciast, to jest najlepsza i najłatwiejsza kokosowa babka na świecie:)





 składniki ( na formę ok. 1,5 l) :
dobrze, by składniki miały jednakową, pokojową temperaturę

- 2 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250 ml)
- łyżeczka i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
- nieco więcej niż pół szklanki cukru

- 120 g wiórków kokosowych
- 3 jajka
- pół szklanki oleju lub rozpuszczonego i ostudzonego masła
- pół szklanki mleka (roślinnego lub zwykłego) 
- mocno dojrzały banan (ostatecznie można pominąć, ale będzie mniej wilgotno)
- skórka otarta z wyszorowanej cytryny (tylko żółta część)
  lukier 
- trzy łyżki cukru pudru
- łyżeczka ( lub nieco więcej) soku z cytryny
  
Wiórki kokosowe do obsypania wierzchu ciasta

Piekarnik ustawić na 170 stopni. Formę do babki nasmarować masłem i wysypać tartą bułką. Mąkę, proszek, cukier, skórkę z cytryny  i wiórki wymieszać w misce. Dodać wymieszane osobno jajka, olej lub stopione masło, mleko i rozgniecionego na papkę widelcem banana. Wszystko razem wymieszać łyżką na jednolitą masę. Przelać do formy i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 45- 50 minut. Patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta musi być nieoklejony ciastem, choć może być wilgotny od bananów. Ciasto wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić, przykryć talerzem i odwrócić do góry nogami. Jeśli forma była dobrze posypana tartą bułką, babka powinna zostać na talerzu.  
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny by powstał rzadki lukier, posmarować/polać, najlepiej przy pomocy pędzelka babkę, posypać wiórkami kokosowymi. 






 Mówię Wam - niebo na talerzu:)

32 komentarze :

  1. Nie no zrobię na pewno! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudownie wygląda, ale bym chętnie porwała kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dawno nie jadłam babki :) Jakoś nie było komu jej piec :)
    Zapisuję tą Twoją babkę na liście potraw na Wielkanoc :) Aż mi ślinka cieknie na sam widok. Powiedz proszę, czy zamiast mleka zwykłego, mogę dodać kokosowe ;)? Babeczka byłaby jeszcze bardziej kokosowa ;) Ps. co to za kosteczki na górze babki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, mleko kokosowe tak, tylko ta rzadka część, jeśli bardzo gęste. Ale nawet bez tego mleka jest bardzo kokosowo. Kosteczki też są kokosem, kupiłam zdaje się kiedyś taki w Lidlu.

      Usuń
  4. Prezentuje się rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda na właśnie taką super wilgotną, biorę od razu!

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej!
    Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału w moim konkursie, którego zadaniem jest przygotowanie wypieku bądź deseru na Wielkanoc! :) A do wygrania jest naprawdę fajna patera i nie tylko! :)
    Szczegóły na moim blogu:
    http://tajnikismaku.blogspot.com/2015/03/wielkanocny-konkurs-pastelowy.html

    OdpowiedzUsuń
  7. jaka apetyczna ; uwielbiam kokos

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaka konsystencje powinno miec ciasto przed przelozeniem do foremki?

    OdpowiedzUsuń
  9. Babka kokosowa - to musi byc cos pysznego. Pamiętam, że moja ciocia robila kiedys takie bardzo wilgotne ciasto ale cytrynowe, albo limonkowe - zalerzy co miala akurat pod reka. No ale moim zdaniem wersja z kokosem jest jeszcze o wiele, wiele smaczniejsza. Myśle, ze zrobie cos takiego na swieta, bo szukam jakichs pomyslow na wielkanocne ciastka i ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajna babeczka, w sam raz na Wielkanoc

    OdpowiedzUsuń
  11. Często się zastanawiam nad masłem :-) chodzi Ci o prawdziwe masło czy masło roślinne? Chciałam się zabrać za pieczenie babki no i masz! Nie wiem czego potrzebuje :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykłe masło, margaryn i masła roślinnego nie używam ze względu na dużą ilość chemii.

      Usuń
  12. Zrobiłam wszystko wg przepisu i niestety.. Wygląd piękny a smak.. czuć tylko mąkę i nic więcej ,szara bezsmakowa nawet niejest słodka ..hmm ja sie zawiodłam..

    OdpowiedzUsuń
  13. A u mnie odwrotnie. Smak przepyszny (dodałam troszkę skórki z pomarańczy i kilka kropel olejku cytrynowego) niestety ciasto wyszło szarawe (nie jestem pewna czy to już nie zakalec czy też to tylko wina banana lub "szklankowego odmierzania składników" -zrobiłam to po raz pierwszy bo z doświadczenia wiem, że szklanka szklance nie równa, a tu niestety nie ma podanej gramatury więc zaryzykowałam ze swoimi o pojemności 200ml). Ze względu na smak na pewno spróbuję ponownie za jakiś czas tylko przeliczę te szklanki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szarawe wychodzi od banana. Można dodawać cynamon,albo odrobinę kurkumy, wtedy kolor będzie inny. A szklanka 250 ml.

      Usuń
  14. witam ! moja babka tez ani puszysta ,ani jakas super smaczna ,wydaje mi sie ze w przepisie jest za duzo maki ??? dam jej jeszcze raz szanse ,i dodam mniej maki ....

    OdpowiedzUsuń
  15. No niestety , zawiodłam się , wyszedł knot a nie babka niebo na talerzu. Całe szczęście że wypróbowałam przed świętami a nie na święta bo gościom nie byłoby co podać.

    OdpowiedzUsuń
  16. Czytam czwarty raz i nie widzę, w którym momencie dodać cukier i skórkę cytryny... Improwizowałam. Ciasto od 1,5h w piekarniku, powoli się przypala, ale w środku dopiec się nie chce :-/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. upiekła się, wilgotna jest od bananów. Patyczek musi być nieoklejony ciastem. Wilgoć od banana jest ok. I nie ruszać należy i nie kroić zanim całkiem nie ostygnie.

      Usuń
  17. Zgadzam się z wypowiedzią poprzedniczki w 100%! Większego niewypału już dawno nie jadłam.Szkoda czasu i składników na to ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  18. Babka w piekarniku, z pozmienianym troszke przepisem :) dam znac jak wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zamienic banan na jogurt grecki lub zwykly (ta sama objetosc). Ciasto bedzie jasniejsze i z pewnoscia pulchne. Bez banana bedzie mniej slodkie, wiec dodac wiecej cukru. :)
    Babki kokosowe sa super.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */